Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Onderzoek

Ontdek alles over het onderzoek aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie draagt bij aan de kennisontwikkeling door fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het vlak van bedrijfswetenschappen, engineering management en economisch beleid. Lees de volledige onderzoeksvisie.

Onderzoeksgroepen

Doctoreren

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie hecht veel belang aan het doctoraatsonderzoek. Aan de faculteit zijn er gemiddeld 150 doctoraatsstudenten actief, die proefschriften voorbereiden binnen uiteenlopende economische expertisegebieden.

Doctoreren aan onze faculteit heeft een internationaal karakter. Ongeveer de helft van de doctoraatsstudenten is afkomstig uit het buitenland. De doctoraatsthesissen worden in het Engels geschreven. 

Heb je interesse in een doctoraat aan onze faculteit? Raadpleeg dan onze Engelstalige website. Voor algemene informatie verwijzen we je graag door naar de website van de Antwerp Doctoral School.

Voor senior executives die relevante kennis en onderzoeksvaardigheden willen toepassen op actuele businessproblemen in hun industrie of werkplek organiseren we een Executive PhD programma voor executive in samenwerking met Antwerp Management School.​

Tijdens hun PhD-studies verenigen onze doctoraatsstudenten zich in het FBE Young Research Network. Dit geeft hen de mogelijkheid om tijdens informele lunchsessies en afterworks kennis en ervaringen uit te wisselen.

In onze research columns lees je hoe enkele voormalige PhD-studenten hun onderzoeksavontuur hebben ervaren.

[TOP]

Onderzoeksstage

Vanaf 2020 kan je aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie een onderzoeksstage opnemen. Tijdens deze stage draai je een viertal weken mee in een onderzoeksgroep en werk je mee aan interessante onderzoeksprojecten. Dit is de perfecte voorbereiding als je ambitie hebt om te doctoreren of als je gewoon al eens kennis wil maken met de academische wereld

De onderzoeksstage geldt als praktijkproject (6 ECTS) en kan worden opgenomen tijdens het academiejaar of tijdens de zomer. Alleen masterstudenten die zijn ingeschreven aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie komen in aanmerking.

[TOP]

Onderzoeksstage voor studenten

Onderzoekster Laura geeft je alle informatie

Ine en Ines over de onderzoeksstage

"een ideale kennismaking met de academische wereld"

Leerstoelen

Momenteel heeft de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie vijf leerstoelen.

Leerstoelen aan de Universiteit Antwerpen komen tot stand door de bijdrage van personen, verenigingen of bedrijven. 

[TOP]

FBE Blog

De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie is een koploper op vlak van international onderzoek en onderwijs. Onze academische onderzoekers en professoren focussen zich op verschillende domeinen zoals Accounting and finance, Economics, Management, Marketing, Transport and Regional Economics, enz. Onze alumni zijn kritische, creatieve en strategische beleidsmakers die werkzaam zijn in diverse sectoren. In de FBE blog willen we al die professionele en academische expertise bundelen en delen.

De blog bevat

  • kritische inzichten en ongezouten meningen van onze onderzoekers en professoren over actuele topics 
  • professionele en academische verwezenlijkingen van alumni
  • nieuws over de faculteit en de universiteit

Heb je zelf nieuws dat relevant kan zijn voor de blog en dat je wil delen met het grote publiek? Een interessant, actueel opiniestuk geschreven? Laat het ons weten, we zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen.

[TOP]

Spin-offs

Een academische spin-off is een onderneming waarvan de activiteiten, producten en/of diensten zijn gebaseerd op knowhow, technologie en/of onderzoeksresultaten gegenereerd aan de universiteit. 

Dit zijn de spin-offs van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie:

Normalized Systems Venture (2011): Softwarearchitectuur

NSX is een consultancybedrijf dat de nadruk legt op de invoering van genormaliseerde systemen in industriële omgevingen. De stijgende architecturale complexiteit en omvang van software leidt tot langere tests en analyses wanneer nieuwe functies worden toegevoegd aan bestaande software. Normalized Systems Theory probeert die tijd te verkorten en dus de bijbehorende kosten en verminderde bruikbaarheid te minimaliseren door evolueerbare softwarearchitectuur te ontwikkelen voor IT-systemen in bedrijven.

nsx.normalizedsystems.org 

CareerCoach (2014): Instrumentarium voor loopbaanontwikkeling

Uitgaande van de recentste wetenschappelijke modellen rond loopbanen komt CareerCoach met een merkwaardig volledig, gevalideerd en cloud-based aanbod van instrumenten voor zelfsturend loopbaanmanagement. Deze geven inzicht in de persoonlijke motivatoren en valkuilen op iemands loopbaanpad, in de relatie tussen werknemer en werkgever en in de psychosociale balans tussen energie en stress van werknemers in een specifiek stadium van hun loopbaan. 
De tools worden in eerste instantie toegepast bij zowel individuen die op een kruispunt staan in hun loopbaan als organisaties die hun loopbaanbeleid een vooruitstrevende invulling willen geven.

DigiTrans (2019): Datagestuurde logistieke oplossing voor transportsector

Dankzij innovatieve technologie van DigiTrans kunnen transporteurs en logistieke operatoren optimaal profiteren van alle gegevens waarover ze beschikken, in hun eigen werkomgeving, in het formaat dat ze nodig hebben en op het meest geschikte moment. Volgens eigen schattingen kost de handmatige bundeling van gegevens voor de dagelijkse planning een middelgroot transportbedrijf tot wel 150 000 euro per jaar.

www.digitrans.io