Letteren en Wijsbegeerte

SOS Mentale gezondheid

Waar kun je als student terecht?

De studententijd verken je je grenzen op vlak van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dat betekent niet dat je óver de grenzen van je mentale gezondheid moet gaan! (Psychische) problemen hoef je niet alleen te dragen. De universiteit staat voor je klaar! Op deze pagina ontdek je waar je terecht kunt wanneer je het moeilijk hebt.

Studenten zijn er voor elkaar

Students for Students is een initiatief voor en door studenten. Een groep gemotiveerde jongeren – die een opleiding hebben gevolgd ondersteund door psychologen – biedt een luisterend oor. Je kunt bij hen terecht om je verhaal te doen, of het nu over grote of kleine problemen gaat. Daarnaast organiseert Students for Students regelmatig evenementen die mentaal welzijn bevorderen. Je kunt het team bereiken via het studentenportaal, Facebook, of e-mail.

Je lesgever als aanspreekpunt

Voel je je goed bij een bepaalde docent? Is er een praktijkassistent die jou op je gemak stelt? Wanneer je worstelt met je mentale gezondheid, kun je steeds in eerste instantie deze persoon in vertrouwen nemen. Lesgevers kunnen een luisterend oor bieden en, als je problematiek studiegerelateerd is, misschien concreet advies geven. Ook kan deze vertrouwenspersoon met een frisse blik naar je situatie kijken en je helpen in te schatten welke volgende stappen je het best onderneemt.

Aankloppen bij de ombudspersoon

Ook de ombudsdienst staat voor je klaar. Onze faculteit telt minimaal één ombudspersoon per departement. Deze mensen zijn erin getraind om jou optimaal op te vangen en in dialoog te gaan. Zeker wanneer je een probleem ondervindt met een specifieke docent of een specifiek vak, ben je bij onze ombudspersonen aan het juiste adres. Zij kunnen indien nodig als tussenpersoon optreden en bemiddelen. Maar ook wanneer je met psychische problemen kampt, kunnen zij een (eerste) vertrouweling zijn. De facultaire ombudspersonen voor het academiejaar 2021-2022 zijn:

Taal- en Letterkunde
Valerie Rousseauvalerie.rousseau@uantwerpen.beCST L.102
Toegepaste Taalkunde (Ba)
Line Magnusline.magnus@uantwerpen.beCST D.417
Toegepaste Taalkunde (Ba)
Wim Haagdorenswim.haagdorens@uantwerpen.beCST D.422
Vertalen (Ma)
Line Magnusline.magnus@uantwerpen.beCST D.417
Vertalen (Ma)
Nelly Grebenevanelly.grebeneva@uantwerpen.beCST D.412
Tolken (Ma)
Line Magnusline.magnus@uantwerpen.beCST D.417
Tolken (Ma)
Nelly Grebenevanelly.grebeneva@uantwerpen.beCST D.412
Geschiedenis
Bart Tritsmansbart.tritsmans@uantwerpen.beCST SJ.006
Geschiedenis
Wout Saelenswout.saelens@uantwerpen.beCST SJ.120
Geschiedenis
Reinoud Vermoesenreinoud.vermoesen@uantwerpen.beCST SK.114
Wijsbegeerte
Jasper Van de VijverJasper.vandevijver@uantwerpen.beCST R.205
MPC (Ma)
Katrien Verreykenkatrien.verreyken@uantwerpen.beCST D.209
MPC (Ma)
Lauranne Staquetlauranne.staquet@uantwerpen.beCST C.451
Postgraduaat China-EU Cultural Curatorship StudiesJingjing LiJingjing.Li@uantwerpen.be

De studietrajectbegeleider weet raad

Maak je je zorgen over je opleiding of opleidingskeuze? Ondervind je problemen met meerdere vakken? Raak je maar niet wijs uit je studietraject? Voor algemene vragen neem je eerst een kijkje op de helpdesk. Heb je een persoonlijke vraag of een persoonlijk probleem, dan kun je contact opnemen met de studietrajectbegeleiders van onze faculteit:

  • Geschiedenis: Kathlijn Pittomvils
  • Taal- en letterkunde, toegepaste taalkunde, wijsbegeerte en MPC: Ann Peeraer

Psychologische begeleiding bij het STIP

Bij het StudentenInformatiePunt of STIP staat een team studentenpsychologen en studiecoaches paraat. Zij bieden zowel psycho-educatie via werkboeken en online materiaal als groepstrainingen en individuele begeleiding. Een doorverwijzing (van bv. de ombudspersoon) is niet nodig, je mag op eigen initiatief contact opnemen. Bovendien is deze service gratis voor bachelor- en masterstudenten. Doctoraatsstudenten kunnen voor een eerste afspraak bij het STIP terecht, daarna wordt er samen gezocht naar een geschikte externe hulpverlener. En ook internationale (doctoraats)studenten vallen niet uit de boot: de STIP-medewerkers helpen je net zo graag in het Engels!

Als je een vraag of probleem hebt, kun je in de eerste plaats een oplossing zoeken via de pagina ‘Ondersteuning & begeleiding’ in het studentenportaal. Daar vind je uitgebreide informatie over allerlei thema’s die te maken hebben met je opleiding aan de universiteit en met je welzijn, en ook handige tools zoals studie- en examenplanners. Je kunt je ook inschrijven voor de online tool ‘Studeren zonder blokkeren’ om zelf je studievaardigheden, uitstelgedrag of faalangst aan te pakken, al dan niet onder begeleiding van een studiecoach of studentenpsycholoog. Als deze online informatie niet volstaat, ben je zeker welkom in één of meerdere infosessies of groepstrainingen!

Je kunt bij het STIP ook aankloppen voor individuele begeleiding, zowel met studiegerelateerde problemen (bv. faalangst, stress, moeilijkheden met examenplanning) als met een persoonlijke problematiek. De aangeboden hulp is laagdrempelig: er wordt naar gestreefd om je binnen de twee weken een eerste afspraak te geven. Tijdens één of meerdere intakegesprekken zoek je samen met een studentenpsycholoog uit waar jij het meest baat bij hebt. Zo kan een begeleiding of psychotherapie worden opgestart bij het STIP, of kan er gezocht worden naar een gespecialiseerde hulpverlener (een externe psychotherapeut of psychiater) in de regio Antwerpen.

Maak een afspraak

Een handig overzicht

Tot slot vind je op deze webpagina een overzicht van alle initiatieven van UAntwerpen rond studentenbegeleiding en -ondersteuning. Het aanbod is zeer ruim, gaande van taalbegeleiding tot studie- en afstudeercoaching, van hulp bij financiële moeilijkheden tot ondersteuning van werkstudenten en studenten met bijzondere faciliteiten, enzovoort. Je staat er niet alleen voor!