UAntwerpen lanceert nieuwe master basisonderwijs
Nieuwe opleiding op UAntwerpen, AP en KdG wil leerkrachten versterken
Vanaf het academiejaar 2025-2026 biedt UAntwerpen, in nauwe samenwerking met de Karel de Grote Hogeschool en de AP Hogeschool, een master basisonderwijs aan. Het doel? Uitdagingen op school- en klasniveau tackelen met wetenschappelijke expertise. Een flexibel studieprogramma maakt de richting ook aantrekkelijk voor wie al voor de klas staat.
De nieuwe master, die er kwam op vraag van de Vlaamse overheid, moet de kwaliteit van het basisonderwijs helpen verbeteren. “Maar de opleiding biedt ook ruimte voor leerkrachten om verder te groeien tijdens hun loopbaan”, vertelt professor Jan Vanhoof (UAntwerpen), coördinator van de opleiding die ook vakken rond leiderschap en kwaliteitszorg zal doceren.
“Met deze nieuwe master willen we een nieuwe wind laten waaien door het basisonderwijs, met versterkende inzichten en diepgaande expertise als motor voor krachtig onderwijs en een aantrekkelijker leerkrachtenberoep.“

Tijdens de opleiding doen studenten kennis op die van pas komt als leerkracht, teamleider of, voor wie wil, later ooit als directielid. Vanhoof: “In de lessen gaan we dieper in op wetenschappelijk onderzoek: hoe leren leerlingen en leerkrachten? Hoe draag je kennis het best over? Zulke inzichten kunnen concrete oplossingen aanreiken voor uitdagingen in de klas of school. Op die manier versterken we zowel de klaspraktijk als het schoolbeleid.”
Flexibel studieprogramma
Veel hogescholen bieden al een professionele bachelor leerkracht basisonderwijs aan. De nieuwe master wil die opleidingen niet vervangen, maar wel erop verderbouwen. De combinatie van beide bevordert namelijk een daadkrachtige, professionele én op onderzoek gestoelde aanpak van onderwijs in de basisschool.
Wie enkel een educatieve bachelor kleuter- of lager onderwijs behaalde, moet wel eerst een schakelprogramma volgen. Wie daarnaast ook een academische bachelor in de pedagogische wetenschappen of onderwijskunde op zak heeft, kan meteen starten in de master.
Het programma aan de Universiteit Antwerpen is bewust flexibel opgebouwd. “Je kan de opleiding gespreid volgen en zelfs bijna volledig in avondonderwijs afronden”, legt Vanhoof uit. “Daardoor is de master perfect te combineren met een job in het basisonderwijs.”
Meer info over de opleiding vind je hier terug.