Dirk De Bièvre

Professor internationale politiek en internationale politieke economie

Foto ID

Volg Dirk op

Over Dirk De Bièvre

Curriculum Vitae: CV Dirk De Bièvre September 2017.

Dirk De Bièvre is professor internationale politiek en internationale politieke economie aan de Universiteit Antwerpen sinds februari 2006. Hij is een expert Europees extern handelsbeleid, en internationale handelsbetrekkingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Na studies Germaanse Filologie aan de KU Leuven, en Politieke Wetenschappen aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve en Konstanz (Duitsland), doctoreerde hij in de politieke en sociale wetenschappen aan het European University Institute (EUI, Firenze, Italië; 1997-2002) over de invloed van de Wereldhandelsorganisatie op lobbying patronen in het Europees extern handelsbeleid. Promotor van zijn doctoraat aan het EUI was Daniel Verdier (nu verbonden Ohio State University). In 2002, werd hij postdoctoraal onderzoeker aan het Max Planck Institut zur Erforschung von Gemeinschaftsgütern (MPI for Research on Collective Goods) in Bonn, en in 2003 aan het Mannheimer Zentrum für Sozialforschung van de Universiteit van Mannheim. Hij gaf les aan de universiteiten van Mannheim, ULB Brussel, EHSAL Brussel, TU Dresden, LUISS Rome, en de KU Leuven. Tijdens een onderzoekssabatical in 2014-15 was hij gastwetenschapper aan de London School of Economics and Political Science (LSE).

Hij doceert op master-niveau de cursussen Theorieën van de Internationale Betrekkingen, International Political Economy, en Onderzoeksopzet van de Masterproef Politieke Wetenschappen, en op Bachelor niveau Issues in International Politics. Momentee is hij voorzitter van de Master Internationale Betrekkingen en Diplomatie.

Dirk De Bièvre is lid van het Departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, van het Antwerpse Jean Monnet Centre of Excellence ACTORE, van de onderzoeksgroep ACIM, promotor van het EU training netwerk PLATO gecoordineerd door de Universiteit van Oslo, en lid van de redactie van het tijdschrift Journal of European Public Policy en Streven.

Forthcoming publications:

  1. De Bièvre, Dirk (forthcoming 2019), ‘Trade, political coalitions, and neo-gothic architecture in Europe’, European Review, accepted for publication 7 February 2017.
  2. De Bièvre, Dirk (2017), ‘The Origins of WTO Dispute Settlement’, in: Bourgeois, Jacques, and Marco Bronckers, The WTO Dispute Settlement Mechanism: A Health-Check, Brussels, PIE Peter Lang.
  3. Gstöhl, Sieglinde and Dirk De Bièvre (Dec 2017), The Trade Policy of the European Union, EU Series, London: Palgrave Macmillan.

Publications in preparation:

  • Arlo Poletti, Dirk De Bièvre, and Aydin Yildirim, ‘The globalization of production and the politics of dispute initiation at the World Trade Organization, Political Economy of International Organizations (PEIO), Bern, January 2017, and the ECPR Joint Sessions, April 2017, Nottingham.
  • Wonka, Arndt, Iskander De Bruycker, Dirk De Bièvre, Caelesta Braun, and Jan Beyers, ‘Interest groups in EU legislative policymaking: Levels of policy mobilization and patterns of conflict’.

Contact

Stadscampus
Sint-Jacobsstraat 2
S.M.285
2000 Antwerpen
België
Tel. 032655721
dirk.debievre@uantwerpen.be