Frederik Swennen is decaan van de Faculteit Rechten.

Hij is gewoon hoogleraar personen- en familierecht en verwantschapsstudies, en lid van de onderzoeksgroep Persoon & Vermogen. Zijn onderzoeksprojecten in het familierecht betreffen in hoofdzaak nieuwe verwantschapsstudies en private ordening van verwantschappen. In het personenrecht richt hij zich op de (rechts)persoonlijkheids(rechten), met aandacht voor menselijk leven voor en na de geboorte en voor de positie van het dier.

Frederik Swennen is promotor van de FWO - Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap (2015-2019) RETHINKIN - Juridische verwantschaps- en familiestudies herdenken in de Lage Landen, en co-promotor van het Universiteit Antwerpen Onderzoeksexcellentieconsortium (2015-2019) FAMCARE - Family Dynamics & Care. Hij is houder van de Leerstoel Dier & Recht (2018-2022).

Hij onderwijst het basisvak personen- en familierecht in de bachelor, en de grondige studie personen- en familierecht, internationaal en vergelijkend familierecht en familiaal procesrecht in de master.

Hij zet zich in verscheidene verenigingen en redactieraden en in diverse middenveldorganisaties in voor dienstverlening. Daarbij gaat veel aandacht naar de bescherming van zwakke personen, in het bijzonder minderjarigen.

Hij is tevens in nevenactiviteit als of-counsel advocaat verbonden aan het Private Client Team van Deloitte Legal Lawyers.

 

Afdeling

Statuut & functies

Mandaten

  • decaan

Zelfstandig academisch pers.

  • gewoon hoogleraar

Interne mandaten

bestuursorgaan bestuursmandaat

expertenorgaan expertenmandaat