Prof. Dr. Gertjan Willems is film- en mediawetenschapper. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen, waar hij verbonden is aan de departementen Letterkunde en Communicatiewetenschappen en aan de onderzoeksgroepen Research Centre for Visual Poetics en Visual and Digital Cultures Research Centre. Daarnaast is hij als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) verbonden aan het Centre for Cinema and Media Studies van de Universiteit Gent. 

Eerder was hij actief als gastdocent aan de Université Saint-Louis - Bruxelles en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en als gastonderzoeker aan de Université Paris 2 Panthéon-Assas, de Universiteit van Amsterdam, de University of York en het Belgisch Historisch Instituut te Rome. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Film Studies sectie van ECREA (European Communication Research and Education Association). In 2016 was hij finalist van de Vlaamse PhD cup en in 2018 won hij de NeFCA Young Scholar Award. Tussen 2017 en 2019 was hij filmexpert voor het televisieprogramma Cinema Canvas.

Gertjan Willems' onderzoeksinteresse gaat uit naar een kritische analyse van film, televisie, radio, literatuur en andere vormen van media en cultuur. Hij heeft bijzondere onderzoeksexpertise in de Belgische en Nederlandse filmgeschiedenis, filmadaptaties, filmbeleid en de relatie tussen media en natievorming. Hij is auteur van het boek Subsidie, camera, actie! Filmbeleid in Vlaanderen (1964-2002) (2017, Academia Press) en samensteller van De verbeelding van de leeuw: Een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen (met Bruno De Wever, 2020, Peristyle) en European Film Remakes (met Eduard Cuelenaere en Stijn Joye, 2021, Edinburgh University Press).

https://gertjanwillems.wordpress.com/