Jouke Verlinden is universitair hoofddocent bij het departement Product Ontwikkeling en exploreert de techniek van Augmented Reality en digitale fabricage (3D printen, robotica) voor het verbeteren (of beter: "augmenteren"!) van het mensgericht ontwerpen.

Hij ontving zijn academische ingenieurstitel cum laude in Technische Informatica en heeft een achtergrond in interactieve computer graphics en virtual reality. Hij werkte 7 jaar in de industrie als interactieontwerper en projectmanager voordat hij terugkeerde naar de academische wereld. Sinds 2000 treedt hij op als universitair hoofddocent bij de sectie Computer Aided Design Engineering bij de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft. Hij heeft > 80 wetenschappelijke artikelen en 1 patent gepubliceerd.

Prof. Verlinden heeft met succes verschillende door de EU en Nederland gefinancierde projecten geleid gericht op augmented reality en additive manufacturing (Smart-replica's, Sail Simulator, kinetic-mirror, 3D-scan en -afdruk op volledige schaal van Tom Dumolin, augmented prototyping, Factory in a day - augmented awareness ). Zijn nieuwste project in Nederland was gericht op ultra-gepersonaliseerde producten en diensten. Hij was ook initiatiefnemer van een langdurige samenwerking met toonaangevende vormgevers, waaronder ontwerper Joris Laarman, ontwerper/keramist Maaike Roozenburg, maker Joris van Tubergen, en couturier Iris van Herpen.

Verder trad hij op als gastredacteur voor CAD Journal, International Journal of Interactive Design, Engineering and Manufacturing, ook was hij medeoprichter van een tijdschriftserie over Augmented Reality en de kunsten. Verder was hij mede-oprichter van een succesvol academisch curriculum over advanced prototyping (vol semester: 20 weken) en is hij verantwoordelijk voor een online Masterclass over geavanceerde productie gehost op EdX (Digital Manufacturing). Onlangs ontving een van zijn co-geschreven werken een Best Paper Award op de ASME DETC-conferentie (2017), terwijl hij de 2016 Purmundus Award ontving voor de 3D-geprinte fiets.

Fietsframe, geprint in roestvast staal (MX3D, Dezeen artikel)(Video) 3D printed jurk, gemaakt met Iris van Herpen (3ders artikel) ( Video)