Onderzoeksgroep

Expertise

Kritisch filosofisch en hermeneutisch onderzoek in hedendaagse cultuur, betekenis- en zingevingsprocessen, de kunsten, in het bijzonder muziek Muziekfilosofie en muziekesthetica Interdisciplinair onderzoek in en over de kunsten in samenwerking met Antwerp Research Institute for the Arts.

Onderzoek Constituent Museum. 18/12/2020 - 31/12/2021

Abstract

Het Constituent Museum is een opdracht van het MuHKA aan Dr. Marlies De Munck en Prof. Dr. Pascal Gielen om de organisatorische structuur van het museum en de relaties met de samenleving meer 'constituerend' te maken. Dat wil zeggen meer democratisch, open en meer horizontaal.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

'Fitting Inside COVID-19' De esthetische veerkracht van hedendaagse muziek in een pandemische crisis. 01/12/2020 - 30/06/2022

Abstract

In dit onderzoek bestudeert een interdisciplinair onderzoeksteam bestaande uit twee musici, een muziekfilosoof en een kunstsocioloog, de impact van COVID-19 op de esthetische veerkracht van artistieke productie binnen de hedendaagse muzieksector. Eerst worden verschillende digitale producties geanalyseerd die in opdracht werden geschreven en uitgevoerd tijdens de COVID-19 lockdown, om de effecten te begrijpen van digitalisering en andere technische tools op esthetische waarden en op de relatie met het publiek. Vervolgens worden de bevindingen actief getest door te experimenteren met verschillende virtuele concertinstellingen van 'FITTINGinSIDE', een productie van het Nadar-ensemble. De centrale vragen van dit onderzoeksproject zijn: (1) Hoe de esthetische veerkracht van muziekproducties verbeteren in het licht van de beperkingen van de coronavirus-pandemie? En (2) hoe de relatie met het publiek van hedendaagse muziekconcerten in deze nieuwe realiteit te verbeteren?

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject