Melissa Vanmeenen

Hoofddocent

Foto ID

Over Melissa Vanmeenen

Prof. dr. Melissa Vanmeenen ging na haar opleiding tot Licentiaat in de Rechten in 2000 aan de slag als advocaat bij Linklaters De Bandt in Brussel. Tegelijk was ze als deeltijds assistent Handels- en economisch recht werkzaam bij prof. dr. Herman Cousy (K.U. Leuven). 

Van 2002 tot 2006 werkte ze als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen aan de K.U. Leuven, waar ze in 2006 haar doctoraat behaalde (“De juridische efficiëntie van het handelsonderzoek: toetsing van de rechtspraktijk aan de preventiedoelstelling van de wetgeving en de vereisten van de economische en maatschappelijke realiteit”). Na haar doctoraat werkte ze als deeltijds post-doctoraal onderzoeker op de afdeling Handels- en economisch recht aan de Rechtsfaculteit van de K.U. Leuven.

In oktober 2007 werd aangesteld als docent Insolventierecht en handelsrecht aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Antwerpen. Sinds 2014 is ze als hoofdocent verbonden aan de Antwerpse Rechtsfaculteit.

Prof. Vanmeenen is auteur van talrijke publicaties in tijdschriften en boeken binnen het ruime domein van insolventierecht  en geeft regelmatig lezingen tijdens nationale en internationale seminars en congressen.

Melissa Vanmeenen is het hoofd van de deelredactie Insolventierecht van het Tijdschrift voor Belgisch Handelsrecht (T.B.H.) en lid van de redactie van het tijdschrift Het Ondernemingsrecht – Le droit des affaires (DAOR). Ze is mede-organisator en –coördinator van de postuniversitaire opleiding Curator-vereffenaar.

Statuut & functies

Mandaten
  • vicedecaan

Interne mandaten

Bestuursmandaat (Mandaat) Expertenmandaat (Expertenorgaan)

Contact

Stadscampus
Venusstraat 23
S.V.241
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655835
melissa.vanmeenen@uantwerpen.be