Pieter Maeseele

Hoofddocent

Foto ID

Volg Pieter op

Over Pieter Maeseele

Profiel

Pieter Maeseele (PhD UGent) is als hoofddocent verbonden aan het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar hij ondervoorzitter is van de onderzoeksgroep Media, Policy & Culture. Als mediasocioloog richt zijn onderzoek en onderwijs zich op de relatie tussen media en democratie, en meer bepaald op de vraag hoe de beeldvorming van maatschappelijke vraagstukken kan worden geëvalueerd op de mate waarin zij bijdraagt aan het zichtbaar maken van het politieke, en democratisch debat en burgerschap faciliteert. De focus ligt hierbij op nieuws en journalistiek, en meer in het bijzonder op hoe zowel professionele als alternatieve vormen van journalistiek berichten over maatschappelijke vraagstukken en wat ons dat vertelt over mediapluralisme in de 21ste eeuw. Meer recent is daar de aandacht bijgekomen voor de rol van populaire cultuur in dit opzicht, en meer bepaald nieuwssatire en kwaliteitsfictie.

Huidig en voorgaand onderzoek spitst zich toe op maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot wetenschap en milieu enerzijds en politieke en economische ontwikkelingen anderzijds, zoals klimaatverandering, het energievraagstuk, mensenrechten, online privacy, besparingsbeleid en maatschappelijk protest, nieuwe politieke en sociale bewegingen, ethische consumptie, ggo's, etc. Daarnaast heeft hij ook ervaring in het opzetten van mediamonitors met betrekking tot maatschappelijke kwesties.

Internationale erkenning als vooraanstaand expert in zijn vakgebied blijkt uit de verschillende posities die hij bekleedt in internationale academische verenigingen: op vandaag is hij Chair van IAMCR's Environment, Science and Risk Communication Working Group, Vice-Chair van ECREA’s Science and Environment Communication Section, en lid van het Management Committee van het European network for argumentation and public policy analysis (COST). Eerder was hij lid van PCST’s Scientific Committee and ICA’s Outstanding Article Award Committee. Hij is ook lid van de redacties van Science Communication, Journal of Science Communication, en Frontiers, alsook van de Palgrave Studies in Media and Environmental Communication en World Scientific Publishing book series.

In 2018 is hij samen met prof. Steve Paulussen de Tegenlicht Meet Ups UAntwerpen gestart, waar studenten na de lesuren in debat kunnen gaan met elkaar en met docenten, experten en andere kijkers over actuele maatschappelijke vraagstukken. In 2019 organiseert hij de Les van de Eeuw, waarin inspirerende figuren en experten worden uitgenodigd om samen met leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs maatschappelijke uitdagingen en opportuniteiten te ontleden. Het thema van deze editie is 'Diversiteit & meerstemmigheid in media'.

Voor meer info kan je volgende persoonlijke pagina bezoeken.

Contact

Stadscampus
Sint-Jacobsstraat 2
S.M.482
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655679
Fax 032655798
pieter.maeseele@uantwerpen.be