Pieter Maeseele

Hoofddocent

Foto ID

Volg Pieter op

Over Pieter Maeseele

Profiel

Pieter Maeseele (PhD UGent) is als hoofddocent verbonden aan het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar hij ondervoorzitter is van de onderzoeksgroep Media, Policy & Culture. Als mediasocioloog richt zijn onderzoek en onderwijs zich op de verhouding tussen media en democratie. De focus ligt hierbij op nieuws en journalistiek, en meer in het bijzonder op hoe zowel professionele als alternatieve vormen van journalistiek berichten over maatschappelijke vraagstukken en wat ons dat vertelt over mediapluralisme in de 21ste eeuw. Meer recent is daar de aandacht bijgekomen voor de rol van populaire cultuur in dit opzicht, en meer bepaald nieuwssatire en kwaliteitsfictie.

Huidig en voorgaand onderzoek spitst zich toe op maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot wetenschap en milieu enerzijds en politieke en economische ontwikkelingen anderzijds, zoals klimaatverandering, het energievraagstuk, mensenrechten, online privacy, besparingsbeleid en maatschappelijk protest, nieuwe politieke en sociale bewegingen, ethische consumptie, ggo's, etc. Daarnaast heeft hij ook ervaring in het opzetten van mediamonitors met betrekking tot maatschappelijke kwesties.

Internationale erkenning als vooraanstaand expert in zijn vakgebied blijkt uit de verschillende posities die hij bekleedt in internationale academische verenigingen: op vandaag is hij Chair van IAMCR's Environment, Science and Risk Communication Working Group, lid van het Management Committee van het European network for argumentation and public policy analysis (COST), en van het Belgian Science, Technology & Society Netwerk (B.STS). Eerder was hij Vice-Chair van ECREA’s Science and Environment Communication Section, en lid van PCST’s Scientific Committee en ICA’s Outstanding Article Award Committee. Hij is ook lid van de redacties van Science Communication, Journal of Science Communication, en Frontiers, alsook van de Palgrave Studies in Media and Environmental Communication en World Scientific Publishing book series.

In 2018 is hij samen met prof. Steve Paulussen en enkele middelveldorganisaties de Tegenlicht Meet Ups UAntwerpen gestart, waar studenten na de lesuren in debat kunnen gaan met elkaar en met docenten, experten en andere kijkers over actuele maatschappelijke vraagstukken. In 2019 is hij de drijvende kracht achter de Les van de Eeuw, waarin inspirerende figuren en experten worden uitgenodigd om samen met leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs maatschappelijke uitdagingen en opportuniteiten te ontleden. Het thema van deze editie is 'Diversiteit & meerstemmigheid in media'. Sinds 2017 organiseert hij samen met collega's van de UGent, KULeuven en VUB de jaarlijkse inter-universitaire doctoraatsopleiding 'What does it mean to be a researcher in 21st century academia?', waarin wordt gereflecteerd over de universiteit van vandaag en morgen.

Ten laatste heeft hij samen met collega's van de Université Libre de Bruxelles zijn schouders gezet onder de organisatie van de 12e editie van de OurMedia/NuestrosMedios Conference, die zal plaatsvinden tussen 27 en 30 november.

Voor meer info kan je volgende persoonlijke pagina bezoeken.

Contact

Stadscampus
Sint-Jacobsstraat 2
S.M.482
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655679
Fax 032655798
pieter.maeseele@uantwerpen.be