Sara Vicca

Post - doc navorser FWO

Foto ID

Volg Sara op

Over Sara Vicca

Mijn onderzoek gaat voornamelijk over de invloed van omgevingsfactoren op koolstofcyclering in terrestrische ecosystemen. De focus ligt op de feedbacks van ecosystemen naar klimaatverandering. Terrestrische ecosystemen slaan momenteel zo'n 30% van onze COemissies op, en vertragen klimaatverandering dus. Dat doen ze al zo'n 50-60 jaar. Maar, veranderingen in omgevingsfactoren, zoals de stijgende temperatuur, toenemende droogtes etc. kunnen deze bufferende werking van onze ecosystemen aantasten.

Ik besteed veel aandacht aan de rol van voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, en van mycorrhizale fungi die in symbiose leven met de planten. Zowel de beschikbaarheid van voedingsstoffen als de mycorrhizale fungi blijken immers belangrijke controlerende factoren te zijn in hoe ecosystemen reageren op stijgende CO2 concentraties en klimaatverandering.

Voor mijn onderzoek maak ik gebruik van verschillende methodes: manipulatie-experimenten waarin bvb. een toekomstig klimaat gesimuleerd wordt om bepaalde hypothesen te testen, syntheses van experimenten en van observationele in-situ data om een globaler beeld te krijgen, en satelliet-data om vegetatie-dynamieken te bestuderen vanuit de ruimte. Bovendien inspireert vooral het synthesewerk ook om data en metrics te zoeken om verschillende experimenten en studies met mekaar te vergelijken.

 

Alle publicaties kunnen hier gedownload worden. De database van Global Change Manipulation Experiments die gebruikt werd voor enkele publicaties is ook vrij beschikbaar via deze link. 

 

Daarnaast sta ik mee aan de wieg van scientists4climate, en schrijf ik zo nu en dan ook een blog over mijn onderzoek en over gebeurtenissen ivm klimaatverandering. Sinds 2017 verschijnen mijn blogs op de nieuwe blogsite van het Global Change Ecology centre of excellence.

 

Prijzen en onderscheidingen:

2014: EOS Pipet (Eos magazine)

2015: Prijs Verbeure van de onderzoeksraad (Universiteit Antwerpen)

2018: Highly cited researcher (https://hcr.clarivate.com/)

 

 

Statuut & functies

Zelfstandig academisch pers.
  • docent
Bijzonder academisch personeel
  • gastprofessor
  • post - doc navorser

Interne mandaten

Bestuursmandaat (Bestuursorgaan)

Contact

Campus Drie Eiken
Universiteitsplein 1
D.C.215
2610 Wilrijk
Belgi√ę
Tel. 032651742
sara.vicca@uantwerpen.be