Wim Van den bergh, industrieel ingenieur Bouwkunde (1997) en postgraduaat Menselijke Ecologie (2002), startte zijn onderzoekswerk aan de Hogeschool Antwerpen in de wegenbouw met het ontwikkelen van aged-bitumen bound base, een asfaltmengsel waarbij bitumineuze dakbanen en asfaltgranulaat gebruikt worden als recyclingmateriaal. In 2011  promoveerde hij aan de TU Delft (CiTG Road Engineering Section) met zijn onderzoek naar het effect van recycling op het healing gedrag van asfaltmengsels. In 2013 werd hij ZAP-lid van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen en onderzoeksleider van Road Engineering Research Section van EMIB onderzoeksgroep (Research group Energy and Materials in Infrastructure and Buildings).  Hij doceert de vakken Asfalttechnologie, Infrastructuurwerken: Wegenbouw en Wegbouwkunde.

Wim Van den bergh neemt deel aan nationale en internationale projecten en committees als expert in asfaltrecycling en bitumen technologie. 

Zijn onderzoekswerk focust op healing (zelfherstellend vermogen) van bitumineuze mengsels, impact van recycling op duurzaamheid (mechanische eigenschappen en LCA), het implementeren van IT in de wegenbouw om kwaliteit en duurzaamheid te optimaliseren, speciale mengsels voor zware belastingen (haven en luchthaven). De meeste projecten lopen in samenwerking met de industrie, opzoekingscentra en overheden.

Lopende PhD projecten:

Alexandros Margaritis: Exploring the effect of Reclaimed Asphalt on the fatigue and healing properties of Belgian asphalt mixtures

Geert Jacobs: Impact of rejuvenator on asphalt durability

Patricia Kara De Maeijer: Sustainable heavy duty asphalt pavement road structures

 

 

Gerealiseerde Phd Projecten:

Joke Anthonissen (2017): Bituminous Pavements in Flanders: quantifying the effect of RAP on the environmental impact.