Najaarslezing: Saïda Sakali en Luc Rademakers over samenwerkingen tussen cultuur en zorg: een verhaal van kansen

​Naar goede gewoonte organiseert het Fonds voor Cultuurmanagement jaarlijks een najaarslezing over een actueel thema binnen de sector. Dit jaar nodigen we u graag uit op 12 december 2022 uit voor een lezing over inspirerende samenwerkingen tussen cultuur en zorg: een verhaal van kansen. Sinds de pandemie is de maatschappelijke nood aan een menswaardige zorg meer dan ooit aangetoond. Cultuur kan hierin een cruciale rol spelen. Saïda Sakali, senior project coördinator Koning Boudewijnstichting, en Luc Rademakers, strategy consultant, laten ons anders kijken naar de uitdagingen in de zorg- en in de samenwerking met de cultuursector. Cultuur is een levenslange behoefte. Hoe kunnen we daar, nog beter dan vandaag, een antwoord op bieden?

Locatie

Universiteit Antwerpen, Lokaal S.R.004, Gebouw R,  Rodestraat 14, 2000 Antwerpen.

Programma

18.30u: ontvangst

19.00u - 20.00u: lezing Saïda Sakali en Luc Rademakers

20.00u - 20.30u: praktijkgerichte reflecties gemodereerd door Joop Daalmeijer

20.30u - 21.00u: vragen publiek

21.00u - 21.30u: receptie

Registratie

Gelieve online te registreren, de registratieprijs bedraagt 10 euro.

Over samenwerkingen tussen cultuur en zorg

Saïda Sakali, senior project coördinator Koning Boudewijnstichting, en Luc Rademakers, strategy consultant, laten ons anders kijken naar de uitdagingen in de zorg- en in de samenwerking met de cultuursector. Cultuur is een levenslange behoefte. Hoe kunnen we daar, nog beter dan vandaag, een antwoord op bieden?

De druk op de zorg, en op de ouderenzorg in het bijzonder, is één van de grote maatschappelijke uitdagingen. Bestaande vormen van ouderenzorg worden niet altijd meer als passend ervaren, noch voor de oudere die zorg nodig heeft, noch voor diegene die de zorg verleent. 

Parallel - maar met niet minder vragen over een nodige paradigma shift - staat de cultuursector en cultureel erfgoed sector voor een fase van introspectie: is er een andere manier mogelijk, zeker na de ingrijpende periode van de pandemie, om publiek te bereiken, om relevantie te onderhouden, om de samenleving te inspireren, zelfs bij budgettaire restricties?

Dit is de context waarin het project ‘Zorg & Kunst’ van de Koning Boudewijnstichting is ontstaan. Twee sectoren, die allebei essentiële steunpilaren zijn van onze samenleving, hebben wellicht het potentieel om elkaar te versterken en samen een antwoord te bieden op pertinente vragen in zorg en kunst.