Najaarslezing: John Holden - The Ecology of Culture: a new perspective on culture that changes practice, policy and priorities


Het culturele ecosysteem is een cruciaal begrip in het huidige Vlaamse cultuurbeleid. In beleidsdocumenten en ook in het discours over cultuurbeleid wordt hier vaak naar verwezen. Verwante begrippen zijn landschapszorg, landschapstekening, en andere... Maar wat bedoelen we er nu juist mee? En welke consequenties heeft dit voor de praktijk? Hiervoor nodigden we op 8 november 2021 we de Britse auteur, gastprofessor en lid van de denktank Demos, John Holden, uit. Hij schreef reeds in 2015 een rapport hierover in opdracht van de Arts and Humanities Research Council’s en in het kader van het Cultural Value Project, waarin hij onder meer stelt:“Culture is often discussed as an economy, but it is better to see it as an ecology, because this viewpoint offers a richer and more complete understanding of the subject.”  Ondertussen heeft hij het begrip verder bestudeerd, geleerd uit de praktijk en zijn inzichten nog verder verfijnd. 

Aansluitend aan de lezing van John Holden modereerde prof. dr. Annick Schramme een discussie met o.a. Luc Delrue (secretaris-generaal Departement CJM van de Vlaamse Administratie), Lothar Casteleyn (Stafmedewerker Beleid & Ondersteuning Cel Cultuurbeleid Stad Brugge), Avril Joffe (University of the Witwatersrand) en het publiek.

De lezing en het aansluitende panelgesprek waren in het Engels.

Over John Holden

John Holden is de auteur van The Ecology of Culture. Hij was gasthoogleraar aan de Universiteit van Leeds en aan de City University, Londen, ereprofessor aan de Universiteit van Hong Kong en een medewerker bij de denktank Demos (waar hij 8 jaar hoofd Cultuur was).

Hij heeft een masterdiploma in zowel rechten (Oxford) als ontwerpgeschiedenis (Winchester School of Art).John Holden interesseert zich voor drie belangrijke onderzoeksgebieden: ten eerste culturele waarde, waar hij de auteur is van onder meer The Ecology of Culture, Influence and Attraction, Democratic Culture, en Cultural Value and the Crisis of Legitimacy; ten tweede cultureel leiderschap (hij was twintig jaar een Trustee van het Clore Leadership Program en co-auteur, met Robert Hewison van The Cultural Leadership Handbook), en ten slotte culturele diplomatie, waarover hij heeft geschreven in Cultural Diplomacy en All Together.

Hij gaf reeds vele keynote speeches in het Verenigd Koninkrijk, de rest van Europa, Japan, Azië, Noord-Amerika en Australië.

John was betrokken als lid van het European Expert Network on Culture, en in besturen en commissies van Oxford University, het Royal Opera House, het Design Museum, het Hepworth Wakefield en de Arts and Humanities Research Council.