Najaarsevents 2018

Cultuur en bestuur in een Europese context
Een gesprek tussen Jaap de Hoop Scheffer en Thomas Leysen

Maandag 26 november 2018

Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen nodigt u graag uit op haar jaarlijkse najaarlezing. Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum in Amsterdam, gaat in gesprek met Thomas Leysen, voorzitter van KBC maar ook van de Koning Boudewijnstichting en de Topstukkenraad,  over kunst en cultuur in een Europese context.

Wat is de rol en betekenis van grote culturele instituten zoals het Rijksmuseum in Europa? En wat kunnen we leren in de culturele sector op het vlak van governance van andere sectoren en van praktijken in andere landen?

Programma

18.30 – Ontvangst
19.00 – Verwelkoming door rector prof. dr. Herman Van Goethem
19.10 – Inleiding door prof. dr. Annick Schramme
19.15 – Gesprek tussen Thomas Leysen en Jaap de hoop Scheffer
20.00 – Vraaggesprek met het publiek
20.30 – Receptie

Jaap de Hoop Scheffer was eind jaren negentig politiek leider van het CDA en in het eerste kabinet-Balkenende minister van Buitenlandse Zaken. Daarna was hij vijf jaar lang secretaris-generaal bij de NAVO. Momenteel is de Hoop Scheffer Hoogleraar International Relations and Diplomatic Practice aan Institute for Security and Global Affairs en doceert hij bij Leiden University College The Hague (LUC). Daarnaast was hij sinds 2009 lid van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum in Amsterdam, en sinds 2012 tot 2018 voorzitter. In 2018 werd hij voorgedragen als minister van Staat.

Thomas Leysen, geboren in 1960, is een Belgisch Ondernemer. Hij bracht een groot deel van zijn carrière door bij Umicore (het vroegere Union Minière) dat onder zijn leiding werd omgevormd van een non-ferro-bedrijf naar een internationale materiaaltechnologiegroep die zich onderscheidde door de productie van batterijen en katalysatoren en de recyclage van kostbare metalen.

Tot 2008 was hij CEO van de onderneming, daarna werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur. Van 2008 tot 2011 was hij voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Sinds 2011 is hij voorzitter van KBC Groep, een Belgische bank-verzekeringsgroep , met hoofdzakelijk activiteiten in België, Centraal Europa en Ierland.

Thomas Leysen is ook voorzitter van Mediahuis, een mediabedrijf met verschillende kranten in België en Nederland (o.a. De Standaard, De Telegraaf, NRC Handelsblad, Gazet van Antwerpen). Verder is hij voorzitter van de Belgische Corporate Governance Commissie en lid van de Global Advisory Board van Toyota. Op cultureel vlak is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting, de Topstukkenraad en het Rubenianum Fund.

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten. 
Meld je aan op de wachtlijst door een e-mail te sturen naar barbara.delft@uantwerpen.be .

Locatie

Rubenianum, Kolveniershof
Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen

 

2018 ENCATC POLICY DEBATE
All aboard! Cultural governance from a global perspective

13 November, 18:30, Antwerp University

More information: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/fonds-voor-cultuurmanagement/lezingen/2018-encatc-policy-d/

Informatie

Barbara Delft
barbara.delft@uantwerpen.be
03 265 51 43