Scriptieprijs Cultuurmanagement 2022
Jenni Pekkarinen (Sibelius Academy Finland) en Maaike van Leendert (Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland)


Foto: Eva Steentjes
Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen reikt alternerend een prijs uit aan een masterscriptie en een doctoraatsstudie over cultuurmanagement- en beleid. Het Fonds wil daarmee de kwaliteit van managementpraktijken in de culturele en creatieve sectoren stimuleren en kansen bieden aan jonge onderzoekers. De oogst voor 2022 was bijzonder rijk: 27 masterscripties uit 9 verschillende landen werden ingediend (België, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Nederland, Servië, Spanje en de UK). Zo werd er onder andere een onderzoek gedaan naar de ervaringen van vrouwen rond genderongelijkheid in de Vlaamse Filmsector, een thesis over fashion activisme en woke-washing, een onderzoek naar “contested heritage”, een andere studie over culturele diversiteit in cultuurorganisaties vanuit een netwerkperspectief; een onderzoek naar fair practice en eerlijke verloning in de podiumkunsten en zo veel meer.
De jury van de Scriptieprijs bestond dit jaar uit zeven specialisten uit zowel de academische wereld als de kunst- en cultuursector in binnen- en buitenland: Prof. Annick Schramme van de Universiteit Antwerpen en Antwerp Management School, Dirk De Corte (Docent Financieel Management binnen de Master Cultuurmanagement aan de UAntwerpen), Johan Kolsteeg (professor Cultural Entrepreneurship and Cultural Leadership aan Universiteit Groningen), Tom Ruette (Hoofd kennisbeheer Kunstenpunt), Katia Segers (professor Mediastudies aan de Vrije Universiteit Brussel), Avril Joffe (post-graduate Coordinator for Cultural Policy and Management aan de University of the Witwatersrand in Zuid-Afrika) en Olga Van Oost (directeur bij FARO en professor Cultural Debates VUB).
De jury heeft na de einddeliberatie uiteindelijk twee winnaars aangeduid: met name Jenni Pekkarinen (Sibelius Academy Finland) en Maaike van Leendert (Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland). Er worden uitzonderlijk twee thesissen bekroond omwille van hun sterke kwaliteit en de uiteenlopende thematieken die in beide studies aan bod komen. Zij winnen elks een prijs van 1250 euro.
Jenni Pekkarinen schreef haar thesis over "Fostering cultural participation to address youth disillusionment in the context of the European capital of culture: the case of Oulu2026" en Maaike van Leendert over "Ik vraag het (niet). Argumenten achter het wel of niet stellen van een geefvraag bij literaire initiatieven uit de vroege coronaperiode". U kan beide thesissen hieronder terugvinden. Beide winnaars lichten in een korte video ook graag hun werk toe.
De jury formuleert graag nog een eervolle vermelding voor de derde laureaat, Alice Demattos Guimaraes en haar scriptie "The ordinary city as a stage for culture, creativity & social inclusion: A study of the social circus in Brazil & Latin America in the first decades of the 21st century".
Kom meer te weten over Jenni Pekkarinen's thesis!

In deze video gaat Maaike van Leendert dieper in op haar onderzoek!

Van Prijs Cultuurmanagement tot Ultima voor Cultureel Ondernemerschap
Er werd door het Fonds tot 2010 jaarlijks een Prijs voor de meest verdienstelijke cultuurmanager van het jaar uitgereikt. Deze eer viel al te beurt aan Sylvie Dhaene van het huis van Alijn, Barbara Wyckmans, directeur van HetPaleis, Jerry Aerts van deSingel en Walter Rycquart.
Vanaf 2011 reikt het Bilsen Fonds samen met de Vlaams Gemeenschap de Prijs Cultuurmanagement van de Vlaamse Gemeenschap i.s.m. het Fonds voor Cultuurmanagement uit. De laureaten waren al de spinoff van Vooruit: YesPlan (2011); het Vlaams Audiovisueel Fonds (2012) en Ancienne Belgique (2013).
Sinds 2014 is deze prijs omgedoopt tot Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemerschap. Deze Cultuurprijs werd voor 2014 uitgereikt aan Swen Vincke van gamesstudio Larian. In 2015 viel de eer te beurt aan Maarten Van Cauwenberghe van dansgezelschap Voetvolk. Vanaf 2016 werden de Vlaamse Cultuurprijzen omgedoopt tot Ultimas. De eerste Ultima voor Cultureel Ondernemerschap werd uitgereikt in 2016 aan Timelab. De Ultima 2017 voor Cultureel Ondernemerschap werd toegekend aan Paul Schyvens, coördinator en bezieler van De Roma. In 2019 ging de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap naar Allez Chantez! van Annelore Camps en alumna van de master cultuurmanagement, Laila De Bruyne. In 2020 viel MOOV in de prijzen en in 2021 was het de beurt aan HNITA JAZZ CLUB.
Meer informatie over de Ultimas: www.ultimas.be