Scriptieprijs 2018: doctoraat cultuurmanagement

Jaarlijks wordt de Scriptieprijs voor Cultuurmanagement uitgereikt voor een ongepubliceerde studie over het cultuurmanagement in Vlaanderen en/of Nederland. Het Fonds wil daarmee de kwaliteit van het management in culturele en creatieve sectoren stimuleren. Het Fonds bekroont alternerend een masterscriptie en een doctoraatsstudie.

In 2019 wordt een doctoraatsstudie bekroond, maar masterscripties uit 2018 worden ook reeds verzameld en bijgehouden.  Aan de prijs is een bedrag van €2500 verbonden. De studies worden gelezen door een jury bestaande uit zowel academici als professionals uit de creatieve en culturele sectoren. De uitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijks colloquium van het Fonds voor Cultuurmanagement, op 13 mei 2019.

Hoe stel je je kandidaat?

  • Stuur een digitale versie van je doctoraat of scriptie naar barbara.delft@uantwerpen.be
  • Je voegt ook een beknopt c.v. toe, en een aanbevelingsbrief van je promotor of een andere referent.

Lees hier het volledige reglement na.
You can read the regulations in English here.

 

Op 14 mei 2018 werd tijdens het Colloquium van het Fonds voor Cultuurmanagement de Scriptieprijs 2017 uitgereikt. Linde Dessoy kaapte de prijs weg met haar scriptie 'Het leesbevorderingsbeleid van het Vlaams Fonds voor de Letteren'. Ze won hiermee € 2500. De jury formuleerde een eervolle vermelding voor Marlies Don, vanwege het innovatieve karakter en het originele onderwerp van haar scriptie 'Social Impact Bonds'.

Download hier de scriptie van Linde Dessoy.

Van Prijs Cultuurmanagement tot Ultima voor Cultureel Ondernemerschap

Er werd door het Fonds tot 2010 jaarlijks een Prijs voor de meest verdienstelijke cultuurmanager van het jaar uitgereikt. Deze eer viel al te beurt aan Sylvie Dhaene van het huis van Alijn, Barbara Wyckmans, directeur van HetPaleis, Jerry Aerts van deSingel en Walter Rycquart.

Vanaf 2011 reikt het Bilsen Fonds samen met de Vlaams Gemeenschap de Prijs Cultuurmanagement van de Vlaamse Gemeenschap i.s.m. het Fonds voor Cultuurmanagement uit. De laureaten waren al  de spinoff van Vooruit: YesPlan (2011); het Vlaams Audiovisueel Fonds (2012) en Ancienne Belgique (2013).

Sinds 2014 is deze prijs omgedoopt tot Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemerschap. Deze Cultuurprijs werd voor 2014 uitgereikt aan Swen Vincke van gamesstudio Larian. In 2015 viel de eer te beurt aan Maarten Van Cauwenberghe van dansgezelschap Voetvolk. Vanaf 2016 werden de Vlaamse Cultuurprijzen omgedoopt tot Ultimas. De eerste Ultima voor Cultureel Ondernemerschap werd uitgereikt in 2016 aan Timelab. De Ultima 2017 voor Cultureel Ondernemerschap werd toegekend aan Paul Schyvens, coördinator en bezieler van De Roma.

Meer informatie over de Cultuurprijzen vindt u hier

Meer informatie over de Ultimas: www.ultimas.be