Urban mining

Oude GSM's en andere elektronica zitten nog vol bruikbare en schaarse materialen. Wist je dat er in een kg GSM's meer goud kan uitgehaald worden dan uit een kg gouderts?

"Urban mining" is het principe om geen nieuwe materialen op te delven (vaak in erbarmelijke omstandigheden in het zuiden), maar die te recupereren uit afgeschreven elektronica in gecontroleerde omstandigheden.

In de week van 7 tot 13 maart 2022 doen we een extra inspanning. Die week zamelen we over heel de unief GSM's in, en doneren zo (via de Proximus-actie "Don't miss the call") €1 per toestel aan het goede doel "EIGHT". Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen is de trekker van deze actie.

  • Stadscampus: in de bibliotheek aan de balie
  • Groenenborgercampus: in de geefkast (in de gang tussen komida en cursusdienst)
  • Campus Drie Eiken: in het halletje aan de bibliotheek
  • Campus Middelheim: in de geefkast van gebouw A, vlak bij de aankoopdienst (waar je het hele jaar door je GSM mag binnen brengen)


Zeker dat er geen persoonlijke data meer op je GSM staan? Zet je GSM opnieuw naar fabrieksinstellingen, of gebruik een app die je data overschrijft. Opgelet: gewoon deleten is niet voldoende, dat is enkel om aan te duiden dat gegevens mogen overschreven worden, ze blijven op dat moment nog oproepbaar.


Het hele jaar door kan je oude, niet meer bruikbare GSM's bij de aankoopdienst afgeven, ze worden daar ingezameld en we laten ze recycleren. Mocht je dus nog ergens een oud toestel hebben liggen, dan mag je dit steeds aan ons bezorgen in lokaal M.A.035 (gebouw A op de Middelheimcampus) of in één van de dozen die je verspreid over de campus terugvindt.