Het project is afgelopen. Deelnemen is niet langer mogelijk.

Wat moet je doen?

We vragen je om in je tuin teken te vangen ('vlaggen') met een zelfgemaakte tekenvlag en informatie over je tuin en de gevangen teken in te geven op Mijn Tuinlab, waarna je de teken opstuurt naar ons labo. Wij gaan na tot welke soort de teken behoren, in welk levensstadium ze zich bevinden en onderzoeken of ze ziekteverwekkers dragen. Als je geen teken gevonden hebt in je tuin, valt die laatste stap uiteraard weg. Maar ook dan is het belangrijk je resultaten in te geven op Mijn Tuinlab! 

​Hoe gaat dat nu allemaal juist in zijn werk?  Bekijk de instructievideo’s en volg de handleiding!

In de info-teek kom je meer te weten over wat een teek is en hoe je ze kan herkennen.

Wie kan meedoen? 

Iedereen met een tuin die groen bevat! Tuinen met gras, struiken, planten en bomen komen in aanmerking. Zeker als je af en toe vogels en/of zoogdieren zoals egels of muizen in je tuin kan spotten! Is je tuin volledig verhard of is het een stadstuintje dat volledig omheind is met een schutting? Dan is de kans zeer klein dat er teken te vinden zijn.

Waar moet ik deelnemen?

In je eigen tuin natuurlijk! Teken komen vooral voor in lage begroeiing, zoals gras, lage struiken en tussen dode bladeren, maar je kan ze ook op andere vegetatietypes vinden. Je mag zelf kiezen waar je teken vangt in je tuin, zolang je duidelijk vermeldt welke teken je op welke vegetatietype gevangen hebt. Ga bijvoorbeeld niet met je tekenvlag over zowel het gras als de dode bladeren onder de haag in één vlagbeurt. Heb je een gevarieerde tuin en zin om meer dan één vegetatietype te onderzoeken? Super, maar hou de teken van elke vegetatietype apart. Geef de verschillende tellingen apart in op Mijn Tuinlab!

Wanneer kan ik deelnemen?

Teken zijn er het hele jaar door, maar ze zijn vooral actief wanneer het warmer is dan 5 °C. Naast warmte is ook luchtvochtigheid een belangrijke factor. Als de luchtvochtigheid te laag is, drogen teken uit. Ze trekken zich daarom terug op een vochtig plekje. Je zal dus op hete zomerdagen minder teken vinden. Daarom spreken we over twee ‘tekenseizoenen’, die plaatsvinden in de periodes maart-juni en september-oktober. Vooral tijdens dat eerste tekenseizoen van maart tot en met juni, is de kans het grootst om teken te vinden in je tuin. Wanneer je de smaak te pakken hebt, moet je je zeker niet beperken tot deze tekenseizoenen en mag je het hele jaar door teken verzamelen. Hou er dan wel rekening mee dat het mogelijk is dat je geen teken vindt. Ook dan is het belangrijk om de gegevens over je vangst met ons te delen via Mijn Tuinlab.

Je mag van ons zo vaak als je zelf wil op tekenjacht gaan in je tuin! Let er wel op dat je een maand wacht om op dezelfde plek opnieuw te vlaggen, als je teken gevonden hebt. Als je te vaak op dezelfde plek vlagt, krijgen we geen representatief beeld meer van het aantal teken. 

Het is geen goed idee om teken te verzamelen wanneer het regent, of wanneer het net geregend heeft en je tuin nog nat is. Trek bij voorkeur je tuin in tussen 10 en 17 uur.

Deelnemen kan tot eind september 2022.