NorthTick 2023 congres

In de week van 29 mei tot 2 juni kon je drie van onze onderzoekers terugvinden in het Schotse Inverness. Daar woonden we het NorthTick 2023 congres bij, met aansluitend de laatste samenkomst van de partners binnen het NorthTick Interreg-project. De deelnemers presenteerden hun verwezenlijkingen binnen het project, wat resulteerde in een indrukwekkend overzicht van nieuwe inzichten in de wetenschappelijke wereld rond teken en door teken overdraagbare aandoeningen. 


Dag van de Wetenschap 2022

Heel wat enthousiastelingen kwamen 27 november de teek van dichtbij bestuderen in onze "Tekenacademie" op de Dag van de Wetenschap in Antwerpen. Zo werd onze pop Ricina meermaals verlost van een tekenbeet, werden er tientallen meters gevlagd op onze grasmat en keken er honderden ogen door onze microscopen. 

Tick and Tick-borne Pathogen Conference

Eind augustus nam ons onderzoeksteam deel aan het “10th Tick and Tick-borne Pathogen Conference” in Roemenië. Vier van onze onderzoekers presenteerden daar een deel van hun werk. Zo leerden we weer heel wat bij over het huidige tekenonderzoek wereldwijd en konden we onze bevinden delen met andere internationale onderzoekers!

"Iedereen Onderzoeker"- expo van Scivil

Van 7 juli tot 5 september 2022 kan je de expo "Iedereen Onderzoeker" van Scivil bezoeken in bibliotheek Tweebronnen in Leuven. De expo bestaat uit panelen over verschillende actuele citizen science projecten in Vlaanderen. 

Foto expo met paneel Teek a Break

Foto: An Van Gijsegem

Natuurbericht

"Het is zomervakantie: we gaan picknicken in het park, kamperen in een weide, wandelen in het bos of barbecueën in de tuin. En dat allemaal in zomerse kledij: de ideale cocktail om tekenbeten op te lopen. Een veelgestelde vraag aan tekenonderzoekers is: “Zijn er dit jaar veel of weinig teken, en wanneer mogen we de piek verwachten?”. Dat is een relatief eenvoudige vraag met een nogal complex antwoord."

Logo Natuurpunt

Lees er alles over in het Natuurbericht dat we schreven voor Natuurpunt!

Podcast Universiteit van Vlaanderen

Foto Käthe Robert met teek

Moeten we bang zijn van teken? Die vraag beantwoorden we in een aflevering van de Zomerpodcast van de Universiteit van Vlaanderen! Beluister hem hier of op je favoriete podcastapp.

Logo Universiteit Van Vlaanderen Zomerpodcast


NordTick-congres en NorthTick-workshop

Drie leden van ons onderzoeksteam waren van 13 tot 17 juni aanwezig op het NordTick-congres en de NorthTick-projectworkshop in Noorwegen. We presenteerden daar ons project en enkele onderzoeksresultaten, maar leerden er ook interessante wetenschappers en de laatste nieuwe studies in Europa over teken en door teken overdraagbare aandoening kennen.

Nerdland Festival

Op zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2022 kon je ons terugvinden op het Nerdland Festival in Domein Puyenbroeck, Wachtebeke.

Teek a Break op Nerdland

Op dit knotsgekke en super interessante wetenschapsfestival stonden wij met de activiteit "Word een professionele tekenvanger", waar je alles te weten kon komen over teken en kon helpen de tekenpopulatie in Domein Puyenbroeck in kaart te brengen!

1 jaar Teek a Break!

foto verjaardagstaart

Hoera, we mogen ons eerste kaarsje uitblazen! Exact 1 jaar geleden werd ons project gelanceerd in de media en bij het brede publiek. Het was een jaar vol enthousiaste burgerwetenschappers en vele teken. Hier lees je wat we afgelopen jaar al te weten kwamen. Wat wensen wij voor het komende jaar? Dat onze huidige deelnemers enthousiast blijven vlaggen, dat we nog heel wat nieuwe burgerwetenschappers mogen verwelkomen, dat we veel nieuwe data mogen ontvangen en dat we super interessante resultaten mogen analyseren en bekendmaken! Hiep hiep, hoera! 

Op welke bacteriën worden de teken getest?

De eerste reeks teken werd getest op mogelijk ziekmakende bacteriën. De resultaten hiervan maken we later dit voorjaar bekend. Je vraagt je misschien af op welke bacteriën we de teken getest hebben? Hieronder gaan we er dieper op in!

  • ​Borrelia burgdorferi s.l.
  • Anaplasma phagocytophilum
  • Neoehrlichia mikurensis
  • Rickettsia helvetica
  • Borrelia miyamotoi

Borrelia burgdorferi sensu lato*

Deze bacteriën kunnen de ziekte van Lyme, ook bekend als Lyme borreliose, veroorzaken. Dit is de meest voorkomende door teken overgedragen ziekte in België. Een teek die drager is van de bacterie geeft deze niet noodzakelijk door tijdens een beet. Bij ongeveer de helft van de personen die besmet wordt (bacterie werd overgedragen) zal het lichaam zich voldoende kunnen verdedigen en wordt de persoon niet ziek. Wanneer de ziekte zich wel ontwikkelt, is het erythema migrans het meest voorkomende ziekteverschijnsel. Dit is een rode kring op de huid op de plaats van de tekenbeet die langzaamaan groter wordt, terwijl het centrum vaak lichter van kleur wordt. Er kunnen ook andere verschijnselen tot uiting komen, zoals koorts, vermoeidheid, spier- en hoofdpijn. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kan de bacterie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam: vooral naar de gewrichten en het centraal zenuwstelsel. De ziekte van Lyme kan vastgesteld worden aan de hand van het erythema. Indien deze uitslag niet aanwezig is, maar er wel andere ziekteverschijnselen optreden, verloopt de diagnose via bloedtesten. De ziekte kan behandeld worden met antibiotica.

*Inclusief de genospecies


Anaplasma phagocytophilum - Neoehrlichia mikurensis - Borrelia miyamotoi - Rickettsia helvetica

Deze bacteriën worden minder vaak aangetroffen in teken en ook infecties bij mensen in België worden weinig vastgesteld. Een infectie met een van deze bacteriën verloopt vaak zonder symptomen of met milde griepachtige verschijnselen als koorts, vermoeidheid en spierpijn. Deze symptomen houden meestal een paar dagen aan en verdwijnen dan weer. Bij mensen met een ver laagde immuniteit kunnen deze infecties ernstiger verlopen. Daarom is het belangrijk dat artsen ook alert zijn voor andere klachten en ziekteverwekkers na een tekenbeet dan enkel de ziekte van Lyme. Deze ziektes zijn te behandelen met antibiotica. Over de ziekteverwekkende rol van Rickettsia helvetica bestaat er nog onduidelijkheid. Meer onderzoek naar deze door teken overdraagbare bacteriën is nodig.

De teken werden getest door het labo van dr. Hein Sprong (RIVM Nederland), een partner van NorthTick.

De eerste 671 teken zijn geïdentificeerd!

De teken die tot nu toe aankwamen in ons labo zijn geïdentificeerd. Ben jij benieuwd welke levensstadia en soorten het meest gevonden werden in tuinen? Bekijk dan snel onze resultatenpagina!

Heb jij nog teken in je vriezer liggen of zin om deel te nemen? Geen paniek! Je kan nog steeds deelnemen en je teken opsturen. 

Kaap van 100 deelnemers overschreden!

Al meer dan 100 enthousiaste burgerwetenschappers trokken hun tuin in met een tekenvlag! Dat leverde al heel wat teken en interessante resultaten op. Benieuwd naar enkele cijfers? Bekijk dan onze resultatenpagina.

Kinderuniversiteit

Nog op zoek naar leerrijke activiteiten voor de kinderen deze zomer? Bekijk dan zeker het programma van de Kinderuniversiteit, waar "Zitten er teken in jouw tuin" deel van uitmaakt. Ga samen met de kids op tekenjacht in de tuin! 

Zitten er teken in jouw tuin?

Winnie Bogaerts wordt ambassadrice van Teek a Break

We zijn super trots dat Winnie Bogaerts, bekend van Blind Getrouwd, het gezicht van Teek a Break wilt zijn. In onderstaande video vertelt ze o.a. waarom ook zij meedoet aan het project.

Ambassadrice Winnie Bogaerts

Samenwerking met gemeente Hoegaarden

Ook de gemeente Hoegaarden zet haar schouders onder Teek a Break! Inwoners van Hoegaarden kunnen op het gemeentehuis een poster en zakje met tekenformulier ophalen. Nadien kunnen ze hun teken hier gratis binnenbrengen!​

Blogpost

Verhoogt de kans op een tekenbeet door klimaatsverandering?

Zag jij de laatste blogpost van het Global Change Ecology Centre of Excellence al? Daarin wordt het effect van klimaatsverandering op teken genuanceerd besproken! 

Samenwerking met gemeente Schoten

De gemeente Schoten zet haar schouders onder Teek a Break! Inwoners van Schoten kunnen een gratis starterset aanvragen bij de milieudienst van de gemeente en kunnen hun teken hier gratis binnenbrengen. Meer info vind je hier!