Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ze via de knop onderaan de pagina! 

Hoe kan ik deelnemen?

Bij ‘Deelnemen’ vind je hierover meer uitleg.

In het kort samengevat, word je gevraagd om met een zelfgemaakte tekenvlag teken te vangen in je tuin. Op Mijn Tuinlab vul je gegevens in over je tekenvangst en je tuin, waarna je de gevangen teken moet je opsturen naar ons labo voor analyse.

Hoe maak ik een tekenvlag?

Hoe je een tekenvlag maakt, wordt uitgelegd in deze handleiding. Je kan ook de instructievideo bekijken. Alle info die je nodig hebt om deel te nemen aan het project, gaande van het knutselen van een tekenvlag tot het invoeren van je gegevens op Mijn Tuinlab, kan je terugvinden onder 'Deelnemen'. 

Wanneer kan ik deelnemen?

Je moet in het bezit zijn van een tuin met groen, waar je geregeld vogels en / of zoogdieren zoals egels en muizen kan spotten.

Je kan zelf kiezen wanneer en hoe vaak je deelneemt! De kans om teken te vangen is het grootst van maart tot en met juni, maar je moet je niet tot deze maanden beperken. Als je hetzelfde stuk vegetatie opnieuw wilt vlaggen na een tekenvangst, wacht je best minimum een maand. 

Het project is gestart op 21 maart 2021 en loopt tot oktober 2022

Ik heb geen teken gevangen, wat nu?

Ook dan is het zeer belangrijk je gegevens in te vullen op Mijn Tuinlab! De afwezigheid van teken is even waardevolle informatie als de aanwezigheid ervan.  

Dit wilt niet zeggen dat je niet meer kan deelnemen. Je kan een ander soort vegetatie in je tuin vlaggen, of op een ander moment opnieuw proberen. 

Waar vind ik de code die ik bij mijn teken moet noteren?

Alle info in verband met het invoeren van gegevens op Mijn Tuinlab vind je in deze handleiding.

De code staat achteraan in de URL van je tuinmeting (zie rode cirkel op de schermafbeelding hieronder).

screenshot mijn tuinlab

Is het gevaarlijk om teken te vangen?

De kans om een tekenbeet op te lopen tijdens het ‘vlaggen’ van teken is even groot als wanneer je tuiniert of in je tuin speelt met de kinderen of je hond. Na een activiteit in de natuur controleer je je best steeds op tekenbeten. We raden aan dit ook te doen wanneer je teken gevlagd hebt in je tuin. Op www.tekenbeten.be vind je advies om je preventief te beschermen en je nadien goed te controleren.

Help, ik heb een tekenbeet! Wat moet ik doen?

Je moet de teek zo snel en veilig mogelijk verwijderen! Hier helpen we je alvast op weg. Op www.tekenbeten.be wordt uitgelegd hoe je op een veilige manier de teek kan verwijderen en hoe je de beet moet opvolgen. 

Je kan je tekenbeet melden bij Tekennet en tussen april en oktober 2021 kan je je teek ook naar hen opsturen voor onderzoek. 

Controleer jezelf steeds na een activiteit in de natuur of tuin op tekenbeten, zodat je deze zo snel mogelijk kan verwijderen. 

 

Op welke ziekten worden de teken getest?

De nimfen en volwassen teken worden getest op volgende mogelijk ziekmakende bacteriën: 

  • Borrelia burgdorferi s.l.
  • Anaplasma phagocytophilum
  • Neoehrlichia mikurensis
  • Rickettsia helvetica
  • Borrelia miyamotoi

Meer info over deze bacteriën vind je hier

Mag ik een teek opsturen die ik verwijderd heb bij mezelf, mijn kind of mijn huisdier?

Neen, je mag enkel teken opsturen die je verzameld hebt tijdens het 'vlaggen'. Hoe dit in zijn werk gaat kan je terugvinden bij 'Deelnemen'. 

Je kan je tekenbeet wel melden bij TekenNet en tussen april en oktober 2021 kan je je teek naar hen opsturen voor onderzoek!

Ik heb veel teken in mijn tuin! Wat moet ik nu doen?

Dat geeft aan dat je een tuin hebt die waarschijnlijk rijk is aan biodiversiteit. Dat is heel goed! Het is dus zeker niet de bedoeling dat je al je gras gaat maaien, je planten en struiken gaat verwijderen, een groot terras gaat aanleggen en de vogelhuisjes gaat verwijderen! 

Dingen die je wel kan doen zijn: 

  • Preventieve maatregelen nemen wanneer je in de tuin gaat werken, zoals het dragen van bedekkende kledij.
  • Jezelf, je kinderen en je huisdieren na elke activiteit in de tuin controleren op tekenbeten.
  • Geregeld deelnemen aan Teek a Break. Zo kan je zelf opvolgen hoeveel teken je in je tuin hebt doorheen het jaar en waar in je tuin ze vooral voorkomen.