Een sociale stage: iets voor jou?

Wil je graag de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, maar weet niet waar te beginnen? Neem dan deel aan onze sociale stage en zet je in voor mensen in armoede. Je doet dit binnen één van de honderden organisaties die zich dagelijks inzetten voor de rechten van personen die in armoede leven. Zo kan je relevante werk- en levenservaring opdoen en verwerf je inzicht in het reilen en zeilen van verenigingen, vzw’s en ngo’s.

Wat is een sociale stage?

Tijdens een sociale stage maak je kennis met armoedeproblematiek en vrijwilligerswerk in je eigen omgeving. Je doet minimaal 20 uur vrijwilligerswerk bij een organisatie naar keuze. Het vrijwilligerswerk kan gaan van sociale steun tot administratieve hulp of strategisch advies.

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Kom naar één van de infosessies op 11/10 (stadscampus – lokaal M.101) of 12 /10 (campus drie eiken – lokaal R.108) van 18u tot 19u: tijdens de infosessie krijg je uitleg over het doel en de praktische kant van de zaak.
  Kan je niet aanwezig zijn? Contacteer ons voor verdere info.
   
 • Contact met de organisatie en het verdere verloop van de stage gebeurt op eigen initiatief.
   
 • De vrijwilligers worden begeleid en logistiek gesteund.
   
 • We organiseren twee bijeenkomsten in november en maart.
   
 • Op een feestelijk slotmoment in mei ontvang je een certificaat van deelname

Armoede?

Problemen van armoede en sociale uitsluiting zijn geen ver-van-ons-bed-shows die af en toe ten tonele verschijnen in kranten en journaals. Het zijn dagelijkse onrechten overal ter wereld en dus ook in ons welgesteld landje. Relatief gemeten, leeft 15% van de Belgen in armoede. Dit betekent dat meer dan 1 op 10 gezinnen, en 1 op vijf kinderen, onvoldoende middelen hebben om mee te draaien in onze samenleving. Armoede is echter meer dan enkel een inkomensprobleem, het is een woekerende draaikolk die allerlei essentiële behoeftes zoals gezondheid, huisvesting, cultuurparticipatie, arbeid en sociale participatie belemmert. Mensen in armoede moeten voortdurend vechten tegen de bierkaai, voor rechten die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn als dagelijks beleg. Daarom hebben ze tegelijkertijd een ongekende veerkracht om met dit kluwen van problemen om te gaan. Deze gezinnen, volwassenen, kinderen, en bovenal mensen, leven ook bij jou om de hoek. Het is belangrijk dat deze problematiek niet verdoken achter die hoek blijft zitten, maar dat het een gezicht krijgt waardoor mensen niet langer onverschillig kunnen blijven.  

Infosessie sociale stage

Woensdag 11 oktober 2017 | 18-19 uur
Stadscampus – lokaal M.101
Sint-Jacobstraat 2
2000 Antwerpen

Donderdag 12 oktober 2017| 18-19 uur
Campus Drie Eiken – lokaal R.108
Universiteitsplein 1 
2610 Wilrijk 

Contactpersonen:
tess.penne@uantwerpen.be
sarah.marchal@uantwerpen.be
lien.vancant@uantwerpen.be
sarah.derdelinckx@uantwerpen.be