Side header image

Computers en ICT

computers en ict - laptop aankopen
Computerinfrastructuur aan de universiteit

Op elke campus vind je computers met internetverbinding waar je als student vrij gebruik mag van maken. Sommige computers staan op rustige plekjes, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Andere staan gegroepeerd in studielandschappen of computerlokalen, zodat je gemakkelijk kan samenwerken met medestudenten. Op steeds meer plaatsen op de campus heb je ook via een draadloze verbinding toegang tot het universiteitsnetwerk en het internet.

Nieuwe laptop aankopen?

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studies aan de Universiteit Antwerpen?

Basisfunctionaliteiten Windows en Mac
Op elke Windows/Mac-laptop die voldoet aan onderstaande vereisten zoals wifi, harde schijf, processor ... zijn de basisfunctionaliteiten vlot beschikbaar: elektronisch leerplatform (Blackboard), Office 365, studentenadministratie (SisA) en beveiligde externe verbinding met het netwerk van de universiteit (VPN). 

Academische software 
Een aantal opleidingen gebruikt academische software die enkel op Windows beschikbaar is. Voor Mac is het dus mogelijk dat bepaalde software niet beschikbaar is, je kan dit meestal oplossen via het installeren van Windows (via Virtual Box of Parallels) op de Mac. Deze Windows OS wordt aangeboden door de universiteit (https://ua.onthehub.com).

We raden voor het gebruik op de Universiteit Antwerpen het volgende aan:

 • Draadloze wifi verbinding
  Performante draadloze netwerkkaart met Dualband en 2x2 antennes.
   
 • Harde schijf
  Aanbevolen wordt een SSD met minimum grootte van 256GB.
   
 • Processor
  Indien het toestel voor meer gebruikt wordt dan enkel surfen, sociale media en tekstverwerking wordt een i5 processor aangeraden.
  Bij gebruik van 'zware' software zoals 3D-design  moet zeker een i7 worden voorzien.
   
 • Geheugen
  8GB
   
 • Camera
  Tijdens de coronacrisis is gebleken dat studenten binnen verschillende opleidingen een laptop met camera nodig hadden, om een online examen te kunnen afleggen.


Opgelet! Sommige opleidingen stellen zeer specifieke vereisten. Ga dus zeker eerst te rade bij je faculteit of professor.

Bijvoorbeeld: 

Aankoop nieuwe computer/laptop

Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het aanbieden van laptops voor studenten van de Universiteit Antwerpen, en kunnen als startpunt worden genomen worden bij de zoektocht: