Side header image

Computers en ICT

computers en ict - laptop aankopenComputerinfrastructuur aan de universiteit

Op elke campus vind je computers met internetverbinding waar je als student vrij gebruik mag van maken. Sommige computers staan op rustige plekjes, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Andere staan gegroepeerd in studielandschappen of computerlokalen, zodat je gemakkelijk kan samenwerken met medestudenten. Op steeds meer plaatsen op de campus heb je ook via een draadloze verbinding toegang tot het universiteitsnetwerk en het internet.

Nieuwe laptop aankopen?

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studies aan de Universiteit Antwerpen? Op elke laptop (Windows, Mac) die voldoet aan onderstaande vereisten qua wifi, harde schijf, processor... zijn de basisfunctionaliteiten vlot beschikbaar: elektronisch leerplatform (Blackboard), Office 365, studentenadministratie (SisA),  beveiligde externe verbinding met het netwerk van de universiteit (VPN).

Als je gebruik wenst te maken van de helpdesk ICT van de UAntwerpen, hou er dan rekening mee dat hun ondersteuning bij problemen met het netwerk of het installeren van academische software geoptimaliseerd is voor Windows-besturingssystemen. Een aantal opleidingen gebruikt academische software die enkel op Windows beschikbaar is. Ga dus zeker ook te rade bij je professoren.

We raden voor het gebruik op de Universiteit Antwerpen het volgende aan:

 • Draadloze wifi verbinding: performante draadloze netwerkkaart met Dualband en 2x2 antennes.
   
 • Harde schijf: liefst SSD vanwege de snelheidswinst in het opstarten en omdat het beter bestand is tegen schokken.
  Indien je toch een 'gewone' harde schijf gebruikt, neem dan een met snelheid 7200 rpm. 
  Minimum grootte van de harde schijf is 128GB indien je 'extra' programma’s wil installeren en/of een minimum aan data wil opslaan.
   
 • Processor: indien het toestel voor meer gebruikt wordt dan enkel surfen, sociale media en tekstverwerking wordt een i5 processor aangeraden.
  Bij gebruik van 'zware' software zoals 3D-design  moet zeker een i7 worden voorzien.
   
 • Geheugen: 8GB

Opgelet! Sommige opleidingen stellen zeer specifieke vereisten. Ga dus zeker eerst te rade bij je faculteit of professor.

Bijvoorbeeld