Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Welke laptop heb ik nodig?

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studies aan de Universiteit Antwerpen?

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studies? Bekijk dan even de algemene specificaties van de Universiteit Antwerpen. Spreek zeker een docent hierover aan bij twijfel.

Voor de opleiding industriële wetenschappen bestaan er aanvullende richtlijnen: 

Industriële wetenschappen: bouwkunde

 • Processor: we raden een i7 processor aan
 • Grafische kaart: een goede grafische kaart die OpenGL ondersteunt (bijv. NVidia Quadro of AMD FirePro)
 • Geheugen: een minimum van 8GB RAM wordt aangeraden en 16GB indien zwaardere programma’s zoals AutoCAD gedraaid moeten worden.

Industriële wetenschappen: chemie en biochemie

 • Processor: een i5 is voldoende. AMD gelijkwaardige alternatieven zijn ook prima.
 • Grafische kaart: een goede grafische kaart die OpenGL ondersteunt (bijv. NVidia Quadro of AMD FirePro)
 • Geheugen: een minimum van 8GB RAM wordt aangeraden en 16 GB indien zwaardere programma’s zoals AspenPlus software gedraaid moet worden.

Industriële wetenschappen: elektromechanica

 • Processor: we raden een i7 processor aan voor gebruik van zwaardere software zoals AspenPlus, Matlab of Autocad. Je docenten zullen je meer informatie geven over de benodigde softwarepakketten.
 • Grafische kaart: een goede grafische kaart die OpenGL ondersteunt (bijv. NVidia Quadro of AMD FirePro)
 • Geheugen: een minimum van 8GB RAM wordt aangeraden en 16 GB indien zwaardere programma’s zoals Inventor Professional en Siemens NX/NX-Nastran  gedraaid moeten worden.

Industriële wetenschappen: elektronica-ICT

Onderstaande specificaties zijn bedoeld als richtlijn voor de aankoop van een notebook die geschikt is voor gebruik in de opleiding. Een aankoop is echter sterk subjectief: draagbaar, desktopvervanger, budget, design, ... zodat wij u geen bepaald merk of type kunnen aanraden. Bedenk echter dat u minstens 4 jaar deze notebook zult (moeten) gebruiken en deze ook dagelijks in een rugzak zult meenemen. Ga dus ook voor degelijkheid. Ga dus liefst voor een A merk.

 • Scherm: De grootte van het scherm bepaalt in vele gevallen ook het gewicht van de notebook. Gaat u voor een lichtgewicht (<1,5 kg), dan zal hier meestal een scherm van 13 à 14" bijbehoren. Minimaal een resolutie van 1920x1080 zodat u voldoende op het scherm krijgt (virtualisatie, software ontwikkeling). Hogere resoluties geven een betere leesbaarheid, maar betekenen meestal ook een meerprijs. Een 17" scherm wijst er normaal op dat het gaat om een zogenaamde desktopvervanger die eigenlijk niet bedoeld is om continue heen en weer "gesleurd" te worden. Hou er rekening mee dat een 15" in vele gevallen nog in een rugzak past, hetgeen met een 17" meestal niet meer het geval is. Wenst u thuis de ergonomie van een desktop dan is een extern scherm en toetsenbord/muis (USB) hiervoor de oplossing. In de EI labs zijn externe schermen (FHD) aanwezig met een HDMI aansluiting.
 • Processor: Kies minimaal voor een i5 processor (7de of 8ste generatie Intel of nog recenter) of gelijkwaardig (bijvoorbeeld AMD). Het typenummer van een notebook CPU eindigt meestal op de letter U bijv. i5 7…U of i5 8…U. Kijk zeker na of het minstens om een quad core CPU gaat. Het moet mogelijk zijn om meerdere 64 bit virtuele machines te draaien bovenop je normale operating systeem (Intel VT x of AMD V instelbaar in bios + 64bit OS).
 • Geheugen: Minimaal 16GByte (of meer). Reden: in het lab heb je op een bepaald moment naast je host systeem nog 4 andere virtuele machines draaien, waaronder 2 windows servers.
 • Harde schijf: Indien u de notebook enkel gebruikt voor onderwijs, volstaat 500 GByte, Indien u deze ook zou gebruiken voor privé, kies dan eventueel een grotere schijf. Denk ook aan een externe harde schijf (USB 3.0) als backup. Kies voor een Full SSD schijf! (SATA of M2). Oplossingen met hybride schijven, bv. 128GB SSD + 500GB HDD zijn bij virtualisatie soms erg traag!
 • Netwerkaansluiting: Bedraad: LAN 1 Gb/s (RJ45) (Indien niet aanwezig zorg dan voor een USB of Thunderbolt adapter). Draadloos: 802.11n 
 • Besturingssysteem: Alle programma's die gebruikt worden in de opleiding, draaien onder Windows 10. Omdat 64 bit virtuele systemen moeten kunnen draaien, is een 64 bit OS een noodzaak. 
 • Aansluitingen: 2 x USB (minstens 1xUSB 3.0) 1 x HDMI (evt. DP, VGA) 1 x RJ45 (eventueel via adapter) 
 • Apple: Indien u gaat voor een Apple Macbook, hou er dan rekening mee dat in de opleiding gebruik gemaakt wordt van Windows Software. Dit maakt het nodig om gebruik te maken van een dual boot systeem OS X/Windows of virtualisatie software zoals Parallels of VirtualBox (gratis).