Op elke campus vind je computers met internetverbinding waar je als student vrij gebruik mag van maken. 

Sommige computers staan op rustige plekjes, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Andere staan gegroepeerd in studielandschappen of computerlokalen, zodat je gemakkelijk kan samenwerken met medestudenten. Op steeds meer plaatsen op de campus heb je ook via een draadloze verbinding toegang tot het universiteitsnetwerk en het internet.

Download gratis Microsoft 365

Als student aan de Universiteit Antwerpen kan je Microsoft 365 gratis installeren. Ook andere, meer gespecialiseerde software die je tijdens je studie nodig hebt, biedt de universiteit gratis aan. Heb je al een studentenaccount? Neem dan een kijkje onder ‘Software’ op het Studentenportaal. Met vragen rond je computer en deze programma’s helpen onze ICT-medewerkers je graag verder.

Vereisten voor een nieuwe laptop

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studie aan de Universiteit Antwerpen?

Basisfunctionaliteiten Windows en Mac
Op elke Windows/Mac-laptop die voldoet aan onderstaande vereisten zoals wifi, harde schijf, processor ... zijn de basisfunctionaliteiten vlot beschikbaar: het Studentenportaal, de Blackboard-leeromgeving, Microsoft 365, studentenadministratie (SisA) en beveiligde externe verbinding met het netwerk van de universiteit (VPN). 

Academische software 
Een aantal opleidingen gebruikt academische software die enkel op Windows beschikbaar is. Voor Mac is het dus mogelijk dat bepaalde software niet beschikbaar is. Je kan dit meestal oplossen via het installeren van Windows (via Virtual Box of Parallels) op het Mac-toestel (met Intel processor). Heb je al een studentenaccount? Neem dan een kijkje onder ‘Software op Mac-toestellen’ op het Studentenportaal.

De nieuwste Macbooks zijn uitgerust met de Apple M1‑chip (ARM architectuur). Hierdoor werkt bepaalde software (zoals Virtual Box en andere virtualisatie-software) momenteel niet op deze toestellen. Er is geen garantie dat nu en in de toekomst alle academische software zal werken op een nieuwe Mac (met M1-chip). Houd hiermee rekening indien je de aanschaf van een nieuwe Mac (met M1-chip) overweegt.

We raden voor het gebruik op de Universiteit Antwerpen het volgende aan:

 • Draadloze wifi verbinding
  Performante draadloze netwerkkaart met Dualband en 2x2 antennes. 
 • Harde schijf
  Aanbevolen wordt een SSD met minimum grootte van 256GB. 
 • Processor
  Indien het toestel voor meer gebruikt wordt dan enkel surfen, sociale media en tekstverwerking wordt een i5 processor aangeraden.Bij gebruik van 'zware' software zoals 3D-design  moet zeker een i7 worden voorzien. 
 • Geheugen
  8GB 
 • Camera
  Tijdens de coronacrisis is gebleken dat studenten binnen verschillende opleidingen een laptop met camera nodig hadden, om een online examen te kunnen afleggen.

Opgelet!
Sommige opleidingen stellen zeer specifieke vereisten. Ga dus zeker eerst te rade bij je faculteit.
Bijvoorbeeld: ​

Aankoop nieuwe computer/laptop

Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het aanbieden van laptops voor studenten van de Universiteit Antwerpen:

Campusshop

Academicshop