Getuigenissen van alumni

Waar werken onze afgestudeerde cultuurmanagers?

Als je afstudeert met een diploma cultuurmanagement word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerden over hun professionele carrière.

Floris werkt als Head of Creative Partnerships bij Mediahuis

Floris: "Ik geloof dat er veel toekomst zit in de combinatie cultuur en management."

Leonie Bultynck is policy assistent bij de Europese Commissie

Leonie Bultynck werkt als policy assistent bij het Directorate-General for Education and Culture (DG EAC) in de Europese Commissie. Ze behaalde in 2018 haar masterdiploma Cultuurmanagement en trok tijdens haar studie naar Washington.

"De Universiteit Antwerpen gaf mij de kans om een praktijkproject te doen in Washington D.C., in het museum en onderzoeksinstituut Smithsonian. Mijn ervaring in Washington was super boeiend, zowel op academisch als op persoonlijk vlak. Ik kwam in contact met een netwerk van diversiteits- en inclusie experts in de Amerikaanse museumwereld en deed ervaring op in een internationale werksetting."

Véronique Moïes is directeur in CC de Bogaard (Sint-Truiden)

Véronique Moïes studeerde in 2010 af als master in het cultuurmanagement. Ze werkte eerst halftijds in het cultuurcentrum van Houthalen-Helchteren om daarna voltijds aan de slag te gaan als programmator in CC Den Bogaard in Sint-Truiden. Sinds recent is ze daar directeur.

Véronique: "De master in het cultuurmanagement is volgens mij de meest efficiënte manier om je voor te bereiden op het culturele werkveld. Op korte tijd leer je ongelofelijk veel culturele organisaties van kortbij kennen en bouw je een waardevol netwerk uit. Daarnaast geeft de opleiding je een hoop praktische tools mee. Dat vond ik persoonlijk een hele verademing na een typisch theoretische vooropleiding wijsbegeerte/theaterwetenschappen!"

Hannelore Candries, Project Coördinator bij Mentorprise over de master cultuurmanagement

Hannelore Candries: "Na mijn bachelor geschiedenis wilde ik nog een master met cultuur of management bijstuderen. Ik hoorde redelijk laat in mijn studie over de master cultuurmanagement aan Uantwerpen, maar naarmate ik meer informatie won over deze opleiding, werd ik steeds enthousiaster om te starten."

Waarom koos ze net voor de master cultuurmanagement? "Om te beginnen behoort cultuurmanagement tot de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Zo geraak je in sneltempo bekend met het economisch jargon. Daarnaast staat de opleiding goed aangeschreven binnen en buiten het culturele veld. Niet onbelangrijk met de zoektocht naar een job in het achterhoofd! De professoren zijn zelf actief in de cultuursector en halen dan ook in de lessen vaak voorbeelden aan uit hun eigen ervaringen. Dat maakt de colleges boeiend en dynamisch." Hannelore werkt op dit moment als Project Coördinator bij Mentorprise, een organisatie die gespecialiseerd is in verschillende HR- en Management domeinen.

Sarah Van Hapert doet Fondsenwerving en Relatiebeheerbij bij het M HKA

Sarah Van Hapert is medewerker Fondsenwerving en Relatiebeheer bij het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Ze studeerde af in 2017.

"In het vak 'financieel management' kregen we veel informatie over de zakelijke werking van een culturele instelling,  interesssante  weetjes en praktijkvoorbeelden. Deze lessen hebben mij een realistische blik gegeven op de totale werking van een museum. Ik leerde tijdens de Master Cultuurmanagement het belang van een gezonde balans tussen de artistieke en de zakelijke kant van een cultuurinstelling."

"Wil je ervoor zorgen dat  je creativiteit en interesse in cultuur ten volste benut worden? Dan is deze opleiding een absolute aanrader. "