Opleiding

Micro-credential: Genealogie en genetisch erfgoed

Leerdoelen

In deze micro-credential staan de volgende leerdoelen centraal.

1. De deelnemer is in staat om op nauwkeurige wijze genealogische basisbegrippen te verwoorden

2. De deelnemer is in staat om de basisprincipes van de genealogie en familiegeschiedenis, actoren, processen en dynamiek toe te lichten.

3. De deelnemer is in staat om de leerstof uit de syllabus kritisch toe te passen op stamboomonderzoek en familiegeschiedenis op basis van mondelinge, archivale als genetische bronnen.

4. De deelnemer is in staat om de raakvlakken en potentie tussen erfgoed en genealogie uit te leggen.

5. De deelnemer is in staat om nieuwe initiatieven en innovatie rond genealogie en familiegeschiedenis in de erfgoedsector voor te stellen en uit te werken.

6. De deelnemer is in staat om op nauwkeurige wijze basisbegrippen in genetisch erfgoed te verwoorden.

7. De deelnemer is in staat om de basisprincipes van de genetisch erfgoed, technische mogelijkheden, processen, dynamiek en internationale actoren toe te lichten.

8. De deelnemer is in staat om de leerstof uit de syllabus kritisch toe te passen op erfgoedonderzoek met een genetisch luik, inclusief genetische genealogie, oudDNA-studies en proteïneanalyse.

9. De deelnemer is in staat om de raakvlakken en potentie tussen erfgoed en genetica uit te leggen.

10. De deelnemer is in staat om nieuwe initiatieven en innovatie rond genetisch erfgoed in de erfgoedsector voor te stellen en uit te werken.

Docenten

Geneticus en genealoog prof. dr. Maarten Larmuseau, doceert, met steun van de Stichting Edmond Delhougne, in het nieuwe erfgoedprogramma van de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen twee nieuwe cursussen op masterniveau, respectievelijk genealogie en genetisch erfgoed.

De combinatie van de cursussen geeft een bijzondere bijscholing op de intersectie van studiegebieden waar in de 21ste eeuw enorme vooruitgang is geboekt en die actueler zijn dan ooit in een inclusieve en globaliserende wereld. Samen zijn ze een eyeopener op universitair niveau en geven ze inzicht in het boomende erfgoedparagdigma.

Praktische informatie

Vorig jaar werden de colleges georganiseerd tijdens najaar 2022 en voorjaar 2023 (semester 1 en 2), nl. op vrijdagnamiddagen tussen 14:00 en 18:00, op de Stadscampus. Meer informatie over academiejaar 2023-2024 volgt zo snel mogelijk. 

De lessen worden ook opgenomen en kunnen achteraf bekeken worden door wie ingeschreven is.

Evaluatie

1.      Genealogie

  • Mondeling Examen met schriftelijke voorbereiding
  • Andere evaluatievormen: Presentatie

2.      Genetisch erfgoed

  • Mondeling Examen met schriftelijke voorbereiding
  • Andere evaluatievormen: Presentatie