Studenten ontwerpen een installatie rond ‘diversiteit’

Ze gaan aan de slag in BorGerHub, een ontmoetingsplaats in het multiculturele hart van Antwerpen

Studenten uit het derde bachelorjaar interieurarchitectuur kregen de opdracht om een ruimte uit een opgegeven gebouw als maquette na te bouwen. Aan hun ontwerp moesten ze een installatie toevoegen die op een multidisciplinaire manier diversiteit in de samenleving illustreert. De studenten gingen aan de slag in BorGerHub, een ontmoetingsplaats in het multiculturele hart van Antwerpen. Op vrijdag 14 januari stelden ze het resultaat van hun groepswerk voor aan een jury. 

Foto maquette

“Het thema van de opdracht is diversiteit”, zegt docent Stefan Martens. “De studenten moesten eerst inspiratie opdoen door zelf op zoek te gaan naar installatiekunstenaars en ontwerpers die multidisciplinair werken. Nadien organiseerden we verschillende lezingen rond diversiteit en hebben we de studenten begeleid in het uitwerken van hun concept.". Student Denzel Kramer bevestigt: “Na enkele brainstormsessies bepaalden we samen met de docenten ons thema: ‘communication by food’”. 

Een tafel als symbool voor het samenkomen

Met hun installatie willen Denzel en zes medestudenten nagaan hoe eetcultuur mensen met elkaar verbindt. “Wij kozen voor een ronde gedekte tafel die in het midden van de kamer staat”, gaat Denzel verder. “De tafel staat symbool voor samenkomen en heeft een grote aantrekkingskracht, de kettingen waarmee de tafel is vastgeketend staan voor verbondenheid, maar symboliseren ook de obstakels die mensen ondervinden om elkaar te bereiken. Bovendien kunnen ze het servies op de tafel laten omvallen.” De installatie maakt de toeschouwer duidelijk dat je omzichtig moet omgaan met elkaar te benaderen, en dat miscommunicatie snel ontstaat. 

Na zeven weken eindigt de opdracht met een jurymoment

De studenten blikken tevreden terug: “Een jurymoment blijft altijd spannend, maar we vinden dat het goed verlopen is, we hebben er in ieder geval een goed gevoel bij. Het voordeel van in groep te presenteren is dat we op elkaar konden terugvallen.”

Ook Stefan Martens is tevreden: “De resultaten van deze opdracht zijn altijd heel divers en ze blijven me boeien. De uitwerking van een idee, de transformatie van het concept naar het plaatsen van de installatie in het gebouw, dat blijft interessant.”.

“Het was een fijne opdracht”, besluit Denzel. “Omdat er in ons groepje twee schakelstudenten zaten en een Erasmusstudente kenden we elkaar bij de start nog niet zo goed. Maar we merkten al snel dat ieder van ons zijn eigen kwaliteiten had en dat we elkaar mooi aanvulden.”

De studenten maakten een website waarop je het hele creatieve proces kan volgen. Ontdek hieronder de website van 'Disconnected'.

Disconnected

Bringing people together