Musculoskeletale therapie

Postgraduaat in de musculoskeletale therapie: manuele therapie

Aanmelden Postgraduaat in de musculoskeletale therapie: manuele therapie

  • Vanaf 3 juni 2024 kan je je hier aanmelden voor academiejaar 2024-2025.


Wat?

Dit postgraduaat in de musculoskeletale therapie: manuele therapie biedt een specialisering voor kinesitherapeuten aan in het gebied van de musculoskeletale therapie. Via de opleiding bekom je de Bijzondere Beroepsbekwaamheid Manuele Therapie. Deze opleiding voldoet ook aan de criteria van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists.

De focus ligt op de aanpak van neuromusculoskeletale aandoeningen. Essentiële onderdelen daarbij zijn correct klinisch redeneren, het kennen en kunnen van specifieke gevorderde diagnostische- en behandelingstechnieken, inclusief manuele handgrepen/ technieken en therapeutische oefenvormen.

Er is niet enkel aandacht voor theoretische onderbouwing, ook de clinical skills komen uitgebreid aan bod in het studieprogramma. Toelichting met beschikbare wetenschappelijke en klinische evidentie wordt steeds voorzien. Het biopsychosociaal gezondheidsprofiel van de patiënt wordt ook hier toegepast.

Voor wie?

De doelgroep van deze opleiding bestaat uit masters in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie die een afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen hebben gevolgd. Zowel pas afgestudeerden als therapeuten uit het werkveld kunnen deze opleiding volgen.

Toelatingsvoorwaarden

Kinesitherapeuten met een masterdiploma die ofwel een vijfjarige of een (3+2) opleiding hebben genoten met als afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen (UAntwerpen, UGent, KULeuven of UHasselt), of afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen, optie manuele therapie (VUB) hebben gevolgd, worden rechtstreeks toegelaten.