Bachelorstage TFL bij KVS

KVS Quetzali

In de bacheloropleiding taal- en letterkunde: Spaans - theater-, film- en literatuurwetenschap koos Quetzali Hermans voor een stage bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, waarin de voorstelling “Terra Baixa” centraal stond. De combinatie met Spaans kwam daarom handig uit. "Het stelde me in staat om gemakkelijker e-mails te schrijven en telefoongesprekken te voeren met de Catalaanse organisatie en de Spaanse groepen", vertelt Quetzali.

Takenpakket in de stage

Quetzali: "Eén van mijn opdrachten was om zoveel mogelijk publiek naar de voorstelling te trekken. Om dat te doen, moest ik uitgebreid onderzoek doen naar het potentiële publiek dat interesse zou hebben in een opvoering zoals "Terra Baixa". Om het doelpubliek te kunnen bepalen, heb ik me eerst grondig verdiept in de voorstelling zelf.

Voorafgaand aan de voorstelling werden er discussietafels georganiseerd rond drie thema's: "Meertaligheid", "Wereldsteden, nieuwe identiteiten" en "Teksttheater vs Theater van de Schepping". Elke tafel besprak een onderwerp in relatie tot de omgevingen van Barcelona en Brussel. De KVS nodigde verschillende Spaanse artiesten uit om hun mening te uiten. Tijdens de bijeenkomst moest ik bij elke tafel de sprekers grondig volgen en aantekeningen maken over hun standpunten. Bovendien werd mij als opdracht gegeven om op basis van mijn notities een volledig verslag te maken van de drie discussietafels. Hier en daar heb ik kleine administratieve en praktische taken op mij genomen, zoals het verwelkomen van mensen en hun naamkaartje geven. Maar wat ik het meest trots op ben, is mijn bijdrage bij het eindverslag van de discussietafels.

Sociale vaardigheden op scherp

"Wat ik echt fantastisch vond, was de mogelijkheid om mensen te ontmoeten met verschillende achtergronden. Na de discussies aan de tafels werd er van mij verwacht dat ik mijn sociale vaardigheden toonde door met iedereen een praatje te maken en ervoor te zorgen dat alles soepel verliep tijdens de receptie. Dat aspect van mijn stage sprak me enorm aan. Het vereiste een sterke sociale interactie en ik moest constant in contact komen met mensen. Gelukkig was dat voor mij geen enkel probleem en voelde ik me al snel op mijn gemak.

Plannen en communiceren kon wel behoorlijk uitdagend zijn. In mijn ervaring in de theaterwereld is het vaak zo dat alles chaotisch lijkt te verlopen. Maar het is essentieel om gefocust te blijven en stap voor stap te werken naar je doel. Als er geen reactie komt op e-mails, is het belangrijk om door te gaan naar het volgende punt en niet te blijven hangen bij één kwestie."

Van theorie naar praktijk

"Hoewel ik tijdens mijn studie niet direct mijn vaardigheden in de praktijk heb kunnen brengen, vormde mijn academische achtergrond wel een solide basis voor mijn werk in de theaterwereld. Om succesvol te zijn in deze sector, is het essentieel om het theater te begrijpen, inclusief het beoogde publiek en de aard van de voorstellingen. Gelukkig waren al deze aspecten dankzij mijn opleiding vanaf het begin duidelijk voor mij."

De stage als meerwaarde in de opleiding

"Ik ben ervan overtuigd dat stages buitengewoon leerzaam en ontzettend boeiend kunnen zijn. Persoonlijk vind ik het van cruciaal belang om tijdens je studie stage te lopen, vooral binnen onze faculteit (en nog meer bij TFL) waar de mogelijkheden voor verschillende carrièrepaden een breed spectrum beslaan.

Mijn tip aan andere studenten is dan ook: denk goed na bij het kiezen van je stageplek! Het is van groot belang om zorgvuldig je stageplek te kiezen, want in de culturele sector draait alles om connecties. Wees dus niet bang om te praten, sociaal te zijn en de beste versie van jezelf te laten zien.