Bachelor taal- en letterkunde

In de bachelor taal- en letterkunde leer je één of twee talen beheersen op hoog niveau. Taal, literatuur en cultuur vormen de drie pijlers van de opleiding.

Bekijk het studieprogramma voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Volg op 27 juni 2020 een online proefles: bekijk het programma

Taal, literatuur en cultuur

Je besteedt aandacht aan de taalkundige, letterkundige en cultuurhistorische aspecten van de taal of talen die je kiest: Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans.

 • In de taalkunde bestudeer je de kenmerken van menselijke taal en maak je kennis met de verschillende (sub)disciplines van de taalkunde. Je gaat op zoek naar het antwoord op vragen als: hoe evolueert taal; is ze aangeboren of aangeleerd; en hoe gebruiken we taal in de maatschappij?
   
 • In de literatuurstudie staat aan de Universiteit Antwerpen de vraag centraal hoe teksten, die in een bepaalde tijd en culturele context als 'literair' worden getypeerd, zich verhouden tot de extra-literaire werkelijkheid en hoe ze concreet 'ontstaan' en vorm krijgen in dialoog met andere teksten. Verhalend proza, drama en lyriek komen uitvoerig aan bod.
   
 • De nadruk ligt op het dynamische karakter van het concept 'literatuur' en op de complexe wisselwerking tussen literatuur en andere artistieke media. Het is dan ook logisch dat de opleidingsonderdelen cultuurkunde nauw samenhangen met de taalspecifieke opleidingsonderdelen.

Uniek voor Vlaanderen is dat je aan de Universiteit Antwerpen de studie van één taal kan combineren met theater-, film- en literatuurwetenschap.

Babel

De Antwerpse opleiding onderscheidt zich voorts met het opleidingsonderdeel 'Babel', dat je volgt in het eerste deel van het bachelortraject en een inleiding tot de taal-, vertaal- en literatuurwetenschap inhoudt.

Dat is verrijkend op zich, maar biedt nog een voordeel. 'Babel' maakt ook deel uit van de opleiding toegepaste taalkunde. Merk je dat de andere taaldiscipline je beter ligt, dan is het mogelijk om na het eerste semester van opleiding te wisselen zonder te veel studiepunten te verliezen.

Onderzoeksvaardigheden en bachelorscriptie

Doorheen het bachelortraject krijg je te zien hoe in de taal- en letterkunde aan wetenschap wordt gedaan. Je leert kritisch en correct omgaan met bronnen voor wetenschappelijk onderzoek en maakt kennis met de basisconcepten van de statistiek.

Je wetenschappelijke vaardigheden komen meteen van pas voor je eindwerk of bachelorscriptie.

Vrije ruimte

In het derde deel van het bachelortraject kies je uit een ruim aanbod aan keuzeopleidingsonderdelen om je opleiding verder af te stemmen op jouw persoonlijke smaak en ambitie.

Volg een online proefles op 27 juni 2020

Neem op zaterdag 27 juni tussen 14 en 17 uur deel aan een interactieve, online proefles en krijg een idee van hoe het er echt aan toe gaat in de opleiding taal- en letterkunde!

Voor, tijdens en na de proeflessen kan je de docenten vragen stellen over de les én over de opleiding. Schrijf je hier in voor de proeflessen + Q&A

Programma:

 • 14:00 – 14:15: Introductie: Prof. dr. Tanja Mortelmans (voorzitter van de Onderwijscommissie Taal- en Letterkunde)
   
 • 14:20 – 14:40: Nederlands: Prof. dr. Kevin Absillis, ‘Het leven en de werken van Leopold II’ (1970). Hoe Hugo Claus vijftig jaar geleden al een beeldenstorm inluidde
   
 • 14:45 – 15:05: Theater-, Film- en Literatuurwetenschap: Prof. dr. Kurt Vanhoutte, De binnenkant van het beeld: over theatraliteit
   
 • 15:10 – 15:30: Engels: Prof. dr. Vanessa Joosen, ‘Brown Girl Dreaming’ (Jacqueline Woodson). A children’s book on growing up black in the United States.
   
 • 15:35 – 15:55: Babel: inleiding in de taal-, vertaal- en literatuurwetenschap: Prof. dr. Remco Sleiderink, Wat is poëzie?
   
 • 16:00 – 16:20: Duits: Prof. dr. Thomas Ernst, Was ist ‘deutsch’?
   
 • 16:25 – 16:45: Frans: Prof. dr. Franc Schuerewegen, Moi aussi, je suis poète (Baudelaire)