Bachelor in de taal- en letterkunde

Wat moet je weten over Taal & Letterkunde?

Prof. Tanja Mortelmans vat het even voor je samen.

In de bachelor taal- en letterkunde leer je één of twee talen beheersen op hoog niveau. Taal, literatuur en cultuur vormen de drie pijlers van de opleiding.

Bekijk het studieprogramma voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Taal, literatuur en cultuur

Je besteedt aandacht aan de taalkundige, letterkundige en cultuurhistorische aspecten van de taal of talen die je kiest: DuitsEngelsFransNederlandsSpaans.

  • In de taalkunde bestudeer je de kenmerken van menselijke taal en maak je kennis met de verschillende (sub)disciplines van de taalkunde. Je gaat op zoek naar het antwoord op vragen als: hoe evolueert taal; is ze aangeboren of aangeleerd; en hoe gebruiken we taal in de maatschappij? 
  • In de literatuurstudie staat aan de Universiteit Antwerpen de vraag centraal hoe teksten, die in een bepaalde tijd en culturele context als 'literair' worden getypeerd, zich verhouden tot de extra-literaire werkelijkheid en hoe ze concreet 'ontstaan' en vorm krijgen in dialoog met andere teksten. Verhalend proza, drama en lyriek komen uitvoerig aan bod. 
  • De nadruk ligt op het dynamische karakter van het concept 'literatuur' en op de complexe wisselwerking tussen literatuur en andere artistieke media. Het is dan ook logisch dat de opleidingsonderdelen cultuurkunde nauw samenhangen met de taalspecifieke opleidingsonderdelen.

Uniek voor Vlaanderen is dat je aan de Universiteit Antwerpen de studie van één taal kan combineren met theater-, film- en literatuurwetenschap.

Onderzoeksvaardigheden en bachelorscriptie

Doorheen het bachelortraject krijg je te zien hoe in de taal- en letterkunde aan wetenschap wordt gedaan. Je leert kritisch en correct omgaan met bronnen voor wetenschappelijk onderzoek en maakt kennis met de basisconcepten van de statistiek.

Je wetenschappelijke vaardigheden komen meteen van pas voor je eindwerk of bachelorscriptie.

Vrije ruimte

In het derde deel van het bachelortraject kies je uit een ruim aanbod aan keuzeopleidingsonderdelen om je opleiding verder af te stemmen op jouw persoonlijke smaak en ambitie.

Overtuigd?

Alvast proeven van de educatieve master?

Droom je van een carrière in het onderwijs of de ruimere educatieve sector later? Bekijk dan zeker tijdig de informatiepagina over de educatieve master aan de Universiteit Antwerpen.

Het is mogelijk om binnen je bacheloropleiding Taal- en Letterkunde al enkele opleidingsonderdelen van het voorbereidend traject (dat 15SP omvat) van deze educatieve master op te nemen. Dan gelden de volgende regels:

  • Je volgt verder geen vakken uit de vrije ruimte (9 SP)
  • In BA3 kan je niet kiezen voor ALW2 of ATK 2 (6 SP)

Dit is vooral bedoeld voor studenten die al tijdens de bacheloropleiding willen proeven van de geïntegreerde educatieve masteropleiding en al (tamelijk) zeker zijn van hun keuze. Je kan echter ook eerst een domeinmaster afwerken binnen de opleiding Taal- en Letterkunde. Dan kom je automatisch in aanmerking voor het verkorte traject van de Educatieve master. Als je twijfelt, is het vaak aan te raden om voor deze laatste optie te kiezen.

Meer weten? Neem contact op met de studietrajectbegeleider van je opleiding via de facultaire helpdesk.