Wat kan ik verwachten?

Ben je er (bijna) uit in welke talen jij je zal verdiepen in jouw studieprogramma van taal- en letterkunde? Al het moois dat de vijf taalopties en theater-, film- en literatuurwetenschap hebben te bieden, ontdek je hier.

Welke talen je ook kiest, je zal bij de algemene opleidingsonderdelen al een heleboel bijzondere onderwerpen tegenkomen. In de derde bachelor kies je in de vrije ruimte voluit voor je persoonlijke interesses.

Een kritische blik op literatuur

Young adultromans, postmodern toneel of Instagrampoëzie: het is literatuur in al haar verscheidenheid. In het eerste jaar maak je bij "Literatuur en diversiteit" kennis met de verschillende vormen en hoe je ze analyseert. De proza-, poëzie- en theaterteksten die je leert kennen komen uit alle hoeken van de wereld. De literaire klassiekers uit de westerse cultuur zijn namelijk lang niet de enige die het waard zijn om in je boekenkast te zetten.

Bij "Algemene literatuurwetenschap" ontwikkel je verder je kritische houding tegenover literatuur en de theorieën errond, met aandacht voor stromingen zoals deconstructie, feminisme / queer studies en postkolonialisme.

​​Taalkunde in de mix met psychologie en sociologie

Verwonder je over menselijke taalvermogen! Is taal aangeboren of cultureel? Wat gebeurt in onze hersenen wanneer we spreken? Is het mogelijk om een tweede taal even goed te beheersen als de eerste? Het zijn slechts een paar vragen waarnaar je het antwoord zal zoeken in de opleidingsonderdelen "Taal tussen natuur en cultuur" en in het onderdeel psycholinguïstiek van "Taalverwerking door mens en machine". In "Meertaligheid, meerstemmigheid" zoom je in op de culturele en sociale kant van taal.

De taal van computers

De opkomst van Chat-GPT was geen verrassing voor (oud-)studenten taal- en letterkunde dankzij de lessen over computertaalkunde van het opleidingsonderdeel "Taalverwerking door mens en machine". Eerst leer je zelf op een vlotte én ethische manier omspringen met een hele resem digitale hulpmiddelen in "Digitale geletterdheid".

Opvallende opties in de vrije ruimte

Krijg je geen genoeg van nieuwe talen leren? Dan is "Afrikaanse taalkunde" misschien iets voor jou. Via het Instituut voor Joodse Studies kan je dan weer kennismaken met de Joodse cultuur en de talen Hebreeuws en Jiddisch.

Jeugdliteratuur is een belangrijk onderzoeksonderwerp aan de Universiteit Antwerpen. In kinderboeken geven volwassenen immers kennis en waarden mee die ze willen overdragen op de volgende generatie. Jij kan in de vrije ruimte zelf jeugdliteratuur onderzoeken.​