Stapel op jeugdboeken

De Universiteit Antwerpen is de enige universiteit in Vlaanderen waar jeugdliteratuur wordt bestudeerd en gedoceerd binnen de opleiding Taal- en Letterkunde. 

De regels van drie

Vanessa Joosen is professor Engelse literatuur met specialisatie in kinder- en jeugdliteratuur. 'De regels van drie' zit haar onderzoek naar leeftijd in jeugdliteratuur als gegoten: een boeiend boek over drie generaties. Ontdek ook wat de studenten vertellen over hun favoriete jeugdboek.

Uniek onderzoek 

Via jeugdboeken krijgen kinderen hun eerste literaire ervaringen mee. Verhalen spelen een belangrijke rol in hun ontspanning en opvoeding.

jeugdboeken
In jeugdboeken en andere media voor kinderen geven volwassenen immers kennis en waarden mee die ze willen overdragen op de volgende generatie. Voor onderzoekers vormen ze dan ook boeiende onderzoeksmaterie:

 • Welk wereldbeeld drukken jeugdboeken uit?
 • Welke kennis dragen ze over?
 • Hoe worden de ideeën in een literaire vorm gegoten?
 • Hoe worden de boeken door kinderen en volwassenen ervaren?

Het huidige onderzoek richt zich op verschillende aspecten:

 • Hoe beelden kinderboeken wetenschappers en wetenschappen af?
  En hoe dragen ze bij aan ideeën over STEM (Science/ Technology/ Engineering/ Mathematics) en de plek ervan in de maatschappij? 
  Doctoraatsonderzoek Frauke Pauwels
   
 • Hoe kregen de ideeën over adolescenten en jeugdliteratuur vorm tijdens het schrijfproces van de gevierde Britse jeugdauteur Aidan Chambers?
  Doctoraatsonderzoek Andrea Davidson
 • Wat is het effect van hypermediafictie op de leeservaring en motivatie van jongeren?
  Doctoraatsonderzoek Claudio Vanhees
   
 • Hoe krijgen leeftijdsfasen vorm in jeugdliteratuur?
  Studie door Vanessa Joosen, doctoranda Lindsey Geybels en Lore De Greve
   
 • Handboek over digitale literatuurstudie met 'Harry Potter' als testcase​
  Auteurs: Vanessa JoosenMike Kestemont en Dirk Van Hulle 

Wetenschappers onder de loep

Het doctoraatsonderzoek van Frauke Pauwels gaat over beeldgebruik in kinderboeken. Ontdek ook wat de studenten vertellen over hun favoriete jeugdboek.

Zomerschool over jeugdliteratuur

Jaarlijks organiseert de universiteit de druk bezochte Children’s Literature Summer School voor deelnemers uit binnen- en buitenland.

Boeken in onze bib

In de Bibliotheek van de Universiteit Antwerpen staan momenteel 7.522 jeugdboeken (0-18 jaar) in collectie (van de 1.229.091 aanwezige boeken).