Nieuwe ebooks bij Bloomsbury

Sinds de start van dit jaar hebben we toegang tot twee nieuwe ebook-pakketten bij Bloomsbury: Cultural History en Open Collections.

Het Cultural History pakket omvat 317 ebooks over globale cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot nu. Dit pakket werd aangekocht door het departement geschiedenis. Je kan de collectie specifiek doorzoeken op https://www.bloomsburyculturalhistory.com/home.

Het Open Collections pakket is een Subscribe to Open pakket. Dit wil zeggen dat Bloomsbury met de steun van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer 20 ebooks Open Access ter beschikking zal stellen in 2024. Verder hebben we toegang tot 194 extra titels binnen Afrikaanse studies en ontwikkeling.

Boeken van beide pakketten zijn opgenomen in onze catalogus (https://anet.uantwerpen.be/desktop/uantwerpen/opacuantwerpen).

Workshop Open Data and Research Assessment - 21 februari 2024 09:00-13:00 - S.C.002 (CST)

De eis van FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data is een belangrijk aspect van huidige projectaanvragen. Maar wat levert het openstellen van je data op voor de individuele onderzoeker? En hoe kunnen we onderzoekers beter waarderen voor het (waar toegelaten) openstellen van hun data? 

In deze workshop, georganiseerd door de Commissie Open Science van onze universiteit, geven onderzoekers uit verschillende disciplines ons een kijk op hoe zij streven naar het openstellen van hun data en welke voor- en nadelen zij hiervan ondervinden. RIVA geeft een beeld van het beleid van de UAntwerpen en Nick Schryvers licht de conclusies rond open data van de projectgroep Open Science Research Assessment (OSRA) van de Federal Open Science Board (FOSB) toe.  

De volgende sprekers hebben reeds toegezegd (mogelijk wordt deze lijst nog uitgebreid):

 • Jonas Lefevere (Dept. Politieke Wetenschappen)
 • Johan Verbeeck (Dept. Fysica)
 • Winnok Devos (Dept. Biomedische Wetenschappen)
 • Tine van Daal (Dept OOW)
 • Kris Laukens (Dept Informatica)
 • Pieter Spooren (RIVA)
 • Nick Schryvers (Dept. Fysica, voorzitter projectgroep OSRA FOSB) 

Inschrijven kan via https://forms.office.com/e/Pbz4CwAVvg

LexNow vervangt Jurisquare

Tot 30 september vond je op het platform Jurisquare de tijdschriften en boeken terug van Intersentia, Die Keure en Anthemis. Jurisquare houdt echter op te bestaan en in de plaats van deze databanken hebben we in overleg met de faculteit Rechten nu een contract afgesloten met LexNow. Omdat dat heel wat veranderingen met zich meebrengt, zetten we graag alle informatie over de Belgische rechtsdatabanken nog even op een rij.

LexNow

 • Platform voor de content van Die Keure en Anthemis, samen met nog enkele andere kleine uitgevers.
 • In tegenstelling tot Jurisquare hebben we toegang tot de volledige teksten van àlle tijdschriften en boeken op het platform.
 • Er is off campus toegang mogelijk.
 • Momenteel zijn er zowel on campus als off campus geen print- en downloadmogelijkheden. In de loop van 2024 moet printen en downloaden on campus wel mogelijk worden. Off campus blijft dit niet mogelijk.

Stradalex

 • Platform voor de content van Larcier, Bruylant en Intersentia.
 • Voor deze uitgevers hebben we in essentie toegang tot de volledige teksten van àlle tijdschriften en boeken op het platform. Voor content van andere uitgevers die op Stradalex staat, is dit niet het geval.
 • Off campus toegang is nu voor iedereen het hele jaar door mogelijk, maar er zijn off campus geen print- en downloadmogelijkheden. Bepaalde (cursus)boeken worden door de auteurs ook uitgesloten van off campus toegang en zijn dus enkel on campus raadpleegbaar.
 • Boeken die minder dan 3 jaar oud zijn, hebben ook on campus geen print- en downloadmogelijkheden.

Jura

 • Platform voor content van Kluwer.
 • Off campus toegang is voor iedereen mogelijk.
 • Momenteel is er enkel toegang tot de Nederlandstalige content van de tijdschriften en boeken. Er lopen wel contractbesprekingen om te bekijken of toegang tot de Franstalige inhoud ook mogelijk is.

We proberen zo snel mogelijk alle links naar de boeken en tijdschriften die op Jurisquare beschikbaar waren in de catalogus aan te passen naar het juiste platform. Voor alle vragen of problemen met toegang kan je steeds terecht bij helpdesk@library.uantwerpen.be.

Web of Science online training

Op dinsdag 24 oktober van 10u tot 11u organiseerde Clarivate voor ons een online trainingssessie over Web of Science en gerelateerde producten. Deze (Engelstalige) sessie ging vooral in op de laatste ontwikkelingen en had als agenda:

 • Web of Science architecture: one platform, many citation indexes for various purposes
 • What’s new in Web of Science
 • Answers to your scientific queries and get insightful data
 • Find and analyze potential partnerships
 • Manage your visibility on the most trusted citation index globally

De opname van de presentatie vind je op Mediasite.


Aansluitend geeft Clarivate op 30 november om 10u in samenwerking met RIVA een meer doorgedreven online training voor InCites ("a citation-based evaluation tool to analyze institutional productivity and benchmark research output"). Deze (Engelstalige) sessie is open voor iedereen en kan zonder registratie via deze link gevolgd worden.


Oxford English Dictionary naar een nieuw platform

Op 18 juli verhuisde Oxford English Dictionary naar een nieuw platform en werd tegelijkertijd voorzien van een nieuwe interface. Het nieuwe platform voorziet een duidelijkere vorm van navigeren en de nieuwe lay-out in tabelvorm, conform de huidige toegankelijkheidsnormen (WCAG), maakt de informatie eenvoudiger te verteren en te begrijpen. De nieuwe interface heeft het vertrouwde uitzicht van het Oxford Academic Platform, waardoor gebruikers een betere ervaring hebben bij het switchen tussen de websites.

Inhoud, zoekopdrachten en weergavevoorkeuren die in persoonlijke profielen opgeslagen waren op het oude platform, zijn niet langer beschikbaar. Als je een persoonlijk profiel hebt aangemaakt op de oude website, dan dien je nu een nieuw account aan te maken op de nieuwe website. De verschillende functionaliteiten blijven wel beschikbaar.

De nieuwe interface en functionaliteiten van OED kan je nog steeds bekijken via de oude, vertrouwde URL: https://www.oed.com/

Toegang tot monKEY via SSO

Door de overstap naar een nieuw platform verloopt de toegang tot de fiscale databank monKEY nu via Single Sign On (SSO). Je kiest hiervoor op het aanmeldscherm de optie Studenten & Academisch personeel via Belnet, klikt op de juiste instelling en logt in met je UAntwerpen login.

Door de SSO toegang heb je een gepersonaliseerde interface die je zelf naar je hand kan zetten. Om alle mogelijkheden van het platform te leren kennen, kan je gebruik maken van de supportpagina.

Testtoegang Scite.ai

Er loopt tot 14 april 2023 een testtoegang op Scite.ai.

Scite.ai is een databank die meer inzicht verschaft in citaties. Op de site wordt het als volgt omschreven: ‘scite is an platform for discovering and evaluating scientific articles via Smart Citations. Smart Citations allow users to see how a publication has been cited by providing the context of the citation and a classification describing whether it provides supporting or contrasting evidence for the cited claim’.

Toegang verloopt rechtstreeks via scite.ai. Off campus toegang is mogelijk met VPN.

Op donderdag 23 maart om 11u gaat een expert talk door in Zoom die meer achtergrond en uitleg geeft bij deze toepassing. De deelnamelink vind je hier.

Gratis Open Access publiceren bij John Benjamins

Dankzij een overeenkomst met John Benjamins hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APCs) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever. Het gaat dan specifiek over artikels ingediend tijdens het jaar 2023.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

BelgaPress vervangt GoPress - herinnering

Vanaf 31/12 is er geen toegang meer tot GoPress.

Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met BelgaPress. Instructie video’s zijn beschikbaar op de BelgaPress training website.  

SciFinder-n standaard interface geworden

Vanaf 30/12 is er geen toegang meer tot de oude SciFinder omgeving. Schakel zo snel mogelijk over als dat nog niet gebeurd is!

Toegang tot SciFindern gebeurt met dezelfde account als voor SciFinder. Bewaarde gegevens (alerts e.d.) kunnen overgezet worden van SciFinder naar SciFindern. Ga naar migrate from CAS SciFinder to CAS SciFindern en volg de instructies.

Hulp nodig? Op MediaSiteis er een tutorial beschikbaar en CAS heeft een training website SciFindern.

Databank Communication Source

De UAntwerpen heeft sinds juli toegang tot Communication Source van Ebsco. Deze databank bevat de databanken Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete. Dat wil zeggen dat alle full text van CMMC en de communication thesaurus ook in Communication Source beschikbaar zijn. Daarnaast is de full text van een 150-tal tijdschriften extra beschikbaar in Communication Source.

Vanaf 1/10/2022 is er geen toegang meer tot Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete, enkel Communication Source is dan nog beschikbaar.

Nieuwe interface Discovery Service

De Discovery Service steekt in een nieuw kleedje. De belangrijkste wijziging voor gebruikers is dat full text toegang (nakijken) allemaal samen ondergebracht is onder één knop. Dat wil zeggen dat ook doorklikken naar de catalogus, een IBL aanvraag doen, doorklikken naar een full text bron, … allemaal via deze ene knop gaat.

Het zoeken zelf blijft onveranderd maar hulp bij het zoeken is uitgebreid met een conceptmap die terminologie en verbanden tussen termen visueel in kaart brengt. Daarnaast zijn de mogelijkheden via een personal account uitgebreider geworden. Nieuw is ook dat het nu mogelijk is om rechtstreeks vanuit de Discovery te chatten met de bibliotheek.

In de komende maanden worden nog kleine ontwikkelingen verwacht en ook wij kunnen nog een en ander bijschaven, voornamelijk dan in verwoording, look and feel. In de huidige planning wordt eind september definitief overgeschakeld van de oude naar de nieuwe interface!

Naar de Discovery Service gaan, kan via het overzicht van databanken of rechtstreeks via de zoekbox (widget) die geïntegreerd is op de startpagina van de bibliotheek.

Vragen of opmerkingen kunnen naar de helpdesk van de bibliotheek gestuurd worden.

Tutorials op Mediasite

Hulp nodig bij het gebruik van de online bibliotheekbronnen? Neem eens een kijkje op de Mediasite-omgeving van de bib. De korte instructiefilmpjes en opnames van webinars helpen je misschien al een heel eind vooruit!

Onder de categorie Leerlijn Informatievaardigheden vind je de opnames van de sessies die we geregeld aanbieden met algemene onderwerpen zoals documenten lokaliseren in de bib, geavanceerd zoeken, bibliografische software...

In de daaropvolgende categorieën staan kortere tutorials per doelpubliek / opleiding.


Gratis Open Access publiceren bij Cambridge University Press

Dankzij een driejarige, transformatieve overeenkomst met Cambridge University Press hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APC) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

Documentaires op Kanopy (12/03/2021)

De UAntwerpen heeft een jaar lang toegang tot 2 documentaires over Guatemala op de streamingdienst Kanopy:

 • 500 YEARS - Life in Resistance
 • Granito: How to nail a dictator

Dit zijn voorlopig de enige titels die voor onze instelling toegankelijk zijn op Kanopy, maar faculteiten of departementen kunnen altijd nieuwe titels aankopen.


Gratis elektronische bronnen van KBR (18/02/2021)

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) biedt toegang op afstand tot haar digitale collecties. De beschikbare bronnen vormen een mogelijk relevante uitbreiding van de UAntwerpen bibliotheek bronnen, zeker voor studenten in de Humane- en Sociale Wetenschappen. KBR koopt de elektronische bronnen aan en stelt ze via de MyKBR-account gratis ter beschikking van geregistreerde gebruikers. Iedere geregistreerde gebruiker heeft zo toegang tot meer dan 100 databanken, 5.000 e-tijdschriften en 62.000 e-books, met een focus op humane en sociale wetenschappen. Enkele bronnen zijn om juridische redenen alleen in KBR zelf toegankelijk; dit wordt aangegeven in het overzicht op hun website.

Werkwijze:

(1)    Eenmalig registreren voor een MyKBR-account: https://opac.kbr.be/register.aspx

(2)    Bladeren via het overzicht van beschikbare e-bronnen: https://www.kbr.be/nl/collecties/elektronische-bronnen/. Wanneer je een bron aanklikt, dan wordt een login gevraagd. Hier meld je dan aan met je KBR-account.

(3)    Of, je kan zoeken via de catalogus van de KBR: https://opac.kbr.be – vergeet in dat geval niet om rechts bovenaan in te loggen met je KBR-account.

Extra:

Een overzichtspagina van álle digitale bronnen (met links naar zowel gedigitaliseerde bronnen als aangekochte online databanken): https://www.kbr.be/nl/collecties/digitale-collecties-in-kbr/

Nieuw: ACS tijdschriften (13/07/2020)

​De bibliotheek heeft nu een abonnement op het volledige pakket tijdschriften van The American Chemical Society.

De toegang is vanaf 1996 lopend.

De tijdschriften van ACS zijn beschikbaar via de catalogus en in bibliografische databanken via de blauwe UAntwerp-knop. Gebruik off campus een VPN-verbinding!

Nieuw: OnArchitecture (14/05/2020)

​Audiovisual Archive over en voor architectuur.

De databank OnArchitecture bevat biografische informatie over en interviews met architecten, audiovisueel materiaal van gebouwen. Alle materialen zijn ontsloten met onderwerpstermen en bevatten referenties om verder te lezen.

De databank is beschikbaar via het overzicht van databanken.

Off campus toegang Bureau van Dijk (17/03/2020)

​De uitgever van de databanken Bel-first en Orbis Global zet de off campus toegang uitzonderlijk open. Zo kan optimaal van thuis uit gewerkt worden. Bekijk de informatie om toegang te krijgen tot deze databanken.

De off campus toegang verloopt steeds via de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer. Handleidingen om deze op te zetten, kan je bekomen via ICT (op Pintra of het studentenportaal). Bij technische problemen contacteer je best de helpdesk van ICT (helpdesk@uantwerpen.be)

Gebruik steeds de links in het overzicht van databanken of in de catalogus op de website van de bibliotheek om naar Bel-first en Orbis Global te gaan!

De bestaande regeling blijft gelden dat Bel-first en Orbis Global enkel toegankelijk zijn voor studenten/personeel verbonden aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, inloggen blijft dus noodzakelijk. 

Contacteer bij vragen of problemen de bibliotheek via chat of email (helpdesk@library.uantwerpen.be).