Gratis Open Access publiceren bij Cambridge University Press

Dankzij een driejarige, transformatieve overeenkomst met Cambridge University Press hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APC) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

Webinar nieuw Scifinder platform (17/11/2021)

Er loopt momenteel een trial voor SciFindern, een update van het platform SciFinder. Je kan dit nieuwe platform uitproberen tot 13 December 2021.

Bijkomend wordt een live webinar gehouden op woensdag 17 November om 11:00. Je kan je registreren voor deze webinar via https://american-chemical-society.zoom.us/meeting/register/tZYod-qurTouHdXjLyJq2eRpt8Nl50XCJcWb.

Als je vragen, opmerkingen of feedback hebt over Scifindern, laat ons dit gerust weten!

Proeftoegang ABI/Inform Global (01/10/2021)

Van 1 tot 31 oktober is er proeftoegang tot de databank ABI/Inform Global op het Proquest platform. ABI/Inform Global is een uitgebreide business databank over business conditions, management technieken, business trends, management praktijk en theorie, bedrijfsstrategie en –tactieken. De meest recente zakelijke en financiële informatie is ook opgenomen in de databank. Het grootste deel van de inhoud is full text beschikbaar.

Training New Web of Science

Een trainer van Clarivate Analytics geeft online opleiding (Engels) over de nieuwe interface van Web of Science op:

Donderdag 23/09, 10u-11u - deelnamelink (wachtwoord = antwerp)

Dinsdag 19/10, 14u-15u - deelnamelink (wachtwoord = antwerp)

Het gaat om dezelfde sessie op beide data.

Deze opleiding staat open voor medewerkers en studenten van de UAntwerpen. Vooraf inschrijven is niet nodig. Een opname komt nadien beschikbaar op MediaSite.

Proeftoegang en demo Reaxys (26/08/2021)

Van 1 september tot 30 oktober hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen proeftoegang tot Reaxys. Reaxys is een databank met literatuur over chemie, chemische reacties, verbindingen en stofeigenschappen.

Een eerste demosessie staat gepland op 3 september van 11u tot 12u. Deelnemen kan via https://elsevier.zoom.us/j/96595626294?pwd=UVdrQWJFWVlRd3hsd2krZFVHbUNtZz09 (Meeting ID: 965 9562 6294 Passcode: 271407).

Contacteer de bibliotheek voor meer informatie.

Nieuwe interface Web of Science (08/07/2021)

Web of Science heeft een nieuwe interface. Vanaf juli ’21 is deze nieuwe interface de default, het blijft wel nog een tijdje mogelijk om door te klikken naar de oude interface. Klik daarvoor bovenaan rechts op ‘Products’ en vervolgens op Web of Science (Classic). De toegang tot de databank blijft onveranderd: op campus automatische toegang en off campus toegang met VPN.

De nieuwe interface gaat verder dan een gewone opfrissing van de look and feel! In het najaar worden alvast trainingssessies ingepland.

Documentaires op Kanopy (12/03/2021)

De UAntwerpen heeft een jaar lang toegang tot 2 documentaires over Guatemala op de streamingdienst Kanopy:

  • 500 YEARS - Life in Resistance
  • Granito: How to nail a dictator

Dit zijn voorlopig de enige titels die voor onze instelling toegankelijk zijn op Kanopy, maar faculteiten of departementen kunnen altijd nieuwe titels aankopen.


Gratis elektronische bronnen van KBR (18/02/2021)

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) biedt toegang op afstand tot haar digitale collecties. De beschikbare bronnen vormen een mogelijk relevante uitbreiding van de UAntwerpen bibliotheek bronnen, zeker voor studenten in de Humane- en Sociale Wetenschappen. KBR koopt de elektronische bronnen aan en stelt ze via de MyKBR-account gratis ter beschikking van geregistreerde gebruikers. Iedere geregistreerde gebruiker heeft zo toegang tot meer dan 100 databanken, 5.000 e-tijdschriften en 62.000 e-books, met een focus op humane en sociale wetenschappen. Enkele bronnen zijn om juridische redenen alleen in KBR zelf toegankelijk; dit wordt aangegeven in het overzicht op hun website.

Werkwijze:

(1)    Eenmalig registreren voor een MyKBR-account: https://opac.kbr.be/register.aspx

(2)    Bladeren via het overzicht van beschikbare e-bronnen: https://www.kbr.be/nl/collecties/elektronische-bronnen/. Wanneer je een bron aanklikt, dan wordt een login gevraagd. Hier meld je dan aan met je KBR-account.

(3)    Of, je kan zoeken via de catalogus van de KBR: https://opac.kbr.be – vergeet in dat geval niet om rechts bovenaan in te loggen met je KBR-account.

Extra:

Een overzichtspagina van álle digitale bronnen (met links naar zowel gedigitaliseerde bronnen als aangekochte online databanken): https://www.kbr.be/nl/collecties/digitale-collecties-in-kbr/

Nieuw: ACS tijdschriften (13/07/2020)

​De bibliotheek heeft nu een abonnement op het volledige pakket tijdschriften van The American Chemical Society.

De toegang is vanaf 1996 lopend.

De tijdschriften van ACS zijn beschikbaar via de catalogus en in bibliografische databanken via de blauwe UAntwerp-knop. Gebruik off campus een VPN-verbinding!

Nieuw: OnArchitecture (14/05/2020)

​Audiovisual Archive over en voor architectuur.

De databank OnArchitecture bevat biografische informatie over en interviews met architecten, audiovisueel materiaal van gebouwen. Alle materialen zijn ontsloten met onderwerpstermen en bevatten referenties om verder te lezen.

De databank is beschikbaar via het overzicht van databanken.

Extra online content tijdens coronacrisis (18/03/2020)

​Veel uitgevers geven ons tijdelijk gratis toegang tot hun bronnen zodat gebruikers optimaal van thuis kunnen werken en studeren.

We krijgen van verschillende uitgevers heel wat extra online content in de vorm van boeken, tijdschriften en databanken. Zo vinden UAntwerpen gebruikers hopelijk toch de informatie die ze nodig hebben wanneer ze niet meer in de bibliotheken geraken. Deze extra toegang is wel tijdelijk en zal dus na de crisis weer verdwijnen.

De toegangen worden normaal via IP-herkenning opgezet zodat je van thuis uit automatisch toegang krijgt wanneer je een VPN-verbinding gebruikt.

Off campus toegang Bureau van Dijk (17/03/2020)

​De uitgever van de databanken Bel-first en Orbis Global zet de off campus toegang uitzonderlijk open. Zo kan optimaal van thuis uit gewerkt worden. Bekijk de informatie om toegang te krijgen tot deze databanken.

De off campus toegang verloopt steeds via de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer. Handleidingen om deze op te zetten, kan je bekomen via ICT (op Pintra of Blackboard). Bij technische problemen contacteer je best de helpdesk van ICT (helpdesk@uantwerpen.be)

Gebruik steeds de links in het overzicht van databanken of in de catalogus op de website van de bibliotheek om naar Bel-first en Orbis Global te gaan!

De bestaande regeling blijft gelden dat Bel-first en Orbis Global enkel toegankelijk zijn voor studenten/personeel verbonden aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, inloggen blijft dus noodzakelijk. 

Contacteer bij vragen of problemen de bibliotheek via chat of email (helpdesk@library.uantwerpen.be).

VPN-toegang rechtendatabanken (12/03/2020)

​De uitgevers van de databanken Jura, Jurisquare en Stradalex zetten de off campus toegang (die normaal zeer beperkt of on mogelijk is) uitzonderlijk open. Zo kan optimaal van thuis uit gewerkt worden.

Bekijk de informatie om toegang te krijgen tot de drie databanken.

  • De off campus toegang verloopt steeds via de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer. Handleidingen om deze op te zetten, kan je bekomen via ICT (op Pintra of Blackboard). Bij technische problemen contacteer je best de helpdesk van ICT (helpdesk@uantwerpen.be)

  • Gebruik steed de links in het overzicht van databanken of in de catalogus op de website van de bibliotheek.

  • Jura: normaal totaal geen VPN-toegang, staat nu open tot en met zondag 19 april 2020.

  • Jurisquare: normaal geen VPN-toegang voor studenten, staat nu open zolang nodig i.v.m. corona.

  • Stradalex: normaal geen VPN-toegang voor studenten, wordt zo snel mogelijk opengesteld (wellicht vanaf maandag 16 maart 2020).

Contacteer bij vragen of problemen de bibliotheek via chat of email (helpdesk@library.uantwerpen.be).

Bibliotheek Campus Groenenborger gesloten van 27 tot 31 januari (17/01/2020)

​Door werken zal de bibliotheek uitzonderlijk tijdelijk gesloten zijn.

Tijdens de verbouwingswerken staat de collectie in het magazijn.

Je kan een werk opvragen via de catalogus.
Zoek het werk op en klik op de 'knop 'Vraag aan'.