Web of Science online training

Op dinsdag 24 oktober van 10u tot 11u organiseert Clarivate voor ons een online trainingssessie over Web of Science en gerelateerde producten. Deze (Engelstalige) sessie gaat vooral in op de laatste ontwikkelingen en heeft als agenda:

  • Web of Science architecture: one platform, many citation indexes for various purposes
  • What’s new in Web of Science
  • Answers to your scientific queries and get insightful data
  • Find and analyze potential partnerships
  • Manage your visibility on the most trusted citation index globally

Deelnemen kan zonder registratie via deze link.

Oxford English Dictionary naar een nieuw platform

Op 18 juli verhuisde Oxford English Dictionary naar een nieuw platform en werd tegelijkertijd voorzien van een nieuwe interface. Het nieuwe platform voorziet een duidelijkere vorm van navigeren en de nieuwe lay-out in tabelvorm, conform de huidige toegankelijkheidsnormen (WCAG), maakt de informatie eenvoudiger te verteren en te begrijpen. De nieuwe interface heeft het vertrouwde uitzicht van het Oxford Academic Platform, waardoor gebruikers een betere ervaring hebben bij het switchen tussen de websites.

Inhoud, zoekopdrachten en weergavevoorkeuren die in persoonlijke profielen opgeslagen waren op het oude platform, zijn niet langer beschikbaar. Als je een persoonlijk profiel hebt aangemaakt op de oude website, dan dien je nu een nieuw account aan te maken op de nieuwe website. De verschillende functionaliteiten blijven wel beschikbaar.

De nieuwe interface en functionaliteiten van OED kan je nog steeds bekijken via de oude, vertrouwde URL: https://www.oed.com/

Toegang tot monKEY via SSO

Door de overstap naar een nieuw platform verloopt de toegang tot de fiscale databank monKEY nu via Single Sign On (SSO). Je kiest hiervoor op het aanmeldscherm de optie Studenten & Academisch personeel via Belnet, klikt op de juiste instelling en logt in met je UAntwerpen login.

Door de SSO toegang heb je een gepersonaliseerde interface die je zelf naar je hand kan zetten. Om alle mogelijkheden van het platform te leren kennen, kan je gebruik maken van de supportpagina.

Testtoegang Scite.ai

Er loopt tot 14 april 2023 een testtoegang op Scite.ai.

Scite.ai is een databank die meer inzicht verschaft in citaties. Op de site wordt het als volgt omschreven: ‘scite is an platform for discovering and evaluating scientific articles via Smart Citations. Smart Citations allow users to see how a publication has been cited by providing the context of the citation and a classification describing whether it provides supporting or contrasting evidence for the cited claim’.

Toegang verloopt rechtstreeks via scite.ai. Off campus toegang is mogelijk met VPN.

Op donderdag 23 maart om 11u gaat een expert talk door in Zoom die meer achtergrond en uitleg geeft bij deze toepassing. De deelnamelink vind je hier.

Tijdelijke off campus toegang Jurisquare/Stradalex voor studenten

Vanaf 6 maart tot en met 25 juni 2023 hebben studenten weer tijdelijke off campus toegang tot de volledige teksten op Jurisquare en Stradalex.

Hou er wel rekening mee dat dit mogelijk niet exact dezelfde toegang als op de campus geeft, omdat de uitgevers wellicht enkel hun eigen publicaties hebben opengezet. Voor Jurisquare is dit Intersentia, Die Keure en Anthemis. Voor Stradalex is dit Larcier en Bruylant.

Voor Jura was er reeds en blijft er ook tot eind juni nog off campus toegang.

Om deze off campus toegang te kunnen gebruiken, heb je een VPN verbinding nodig via een VPN client. Meer info en een link om de VPN client te downloaden vind je op https://www.uantwerpen.be/nl/bibliotheek/zoekhulp/toegang-van-op-afstand/.

Bij problemen of vragen kan je best de helpdesk van de bibliotheek contacteren.

Gratis Open Access publiceren bij John Benjamins

Dankzij een overeenkomst met John Benjamins hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APCs) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever. Het gaat dan specifiek over artikels ingediend tijdens het jaar 2023.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

BelgaPress vervangt GoPress - herinnering

Vanaf 31/12 is er geen toegang meer tot GoPress.

Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met BelgaPress. Instructie video’s zijn beschikbaar op de BelgaPress training website.  

SciFinder-n standaard interface geworden

Vanaf 30/12 is er geen toegang meer tot de oude SciFinder omgeving. Schakel zo snel mogelijk over als dat nog niet gebeurd is!

Toegang tot SciFindern gebeurt met dezelfde account als voor SciFinder. Bewaarde gegevens (alerts e.d.) kunnen overgezet worden van SciFinder naar SciFindern. Ga naar migrate from CAS SciFinder to CAS SciFindern en volg de instructies.

Hulp nodig? Op MediaSiteis er een tutorial beschikbaar en CAS heeft een training website SciFindern.

Databank Communication Source

De UAntwerpen heeft sinds juli toegang tot Communication Source van Ebsco. Deze databank bevat de databanken Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete. Dat wil zeggen dat alle full text van CMMC en de communication thesaurus ook in Communication Source beschikbaar zijn. Daarnaast is de full text van een 150-tal tijdschriften extra beschikbaar in Communication Source.

Vanaf 1/10/2022 is er geen toegang meer tot Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete, enkel Communication Source is dan nog beschikbaar.

Nieuwe interface Discovery Service

De Discovery Service steekt in een nieuw kleedje. De belangrijkste wijziging voor gebruikers is dat full text toegang (nakijken) allemaal samen ondergebracht is onder één knop. Dat wil zeggen dat ook doorklikken naar de catalogus, een IBL aanvraag doen, doorklikken naar een full text bron, … allemaal via deze ene knop gaat.

Het zoeken zelf blijft onveranderd maar hulp bij het zoeken is uitgebreid met een conceptmap die terminologie en verbanden tussen termen visueel in kaart brengt. Daarnaast zijn de mogelijkheden via een personal account uitgebreider geworden. Nieuw is ook dat het nu mogelijk is om rechtstreeks vanuit de Discovery te chatten met de bibliotheek.

In de komende maanden worden nog kleine ontwikkelingen verwacht en ook wij kunnen nog een en ander bijschaven, voornamelijk dan in verwoording, look and feel. In de huidige planning wordt eind september definitief overgeschakeld van de oude naar de nieuwe interface!

Naar de Discovery Service gaan, kan via het overzicht van databanken of rechtstreeks via de zoekbox (widget) die geïntegreerd is op de startpagina van de bibliotheek.

Vragen of opmerkingen kunnen naar de helpdesk van de bibliotheek gestuurd worden.

Tutorials op Mediasite

Hulp nodig bij het gebruik van de online bibliotheekbronnen? Neem eens een kijkje op de Mediasite-omgeving van de bib. De korte instructiefilmpjes en opnames van webinars helpen je misschien al een heel eind vooruit!

Onder de categorie Leerlijn Informatievaardigheden vind je de opnames van de sessies die we geregeld aanbieden met algemene onderwerpen zoals documenten lokaliseren in de bib, geavanceerd zoeken, bibliografische software...

In de daaropvolgende categorieën staan kortere tutorials per doelpubliek / opleiding.


Gratis Open Access publiceren bij Cambridge University Press

Dankzij een driejarige, transformatieve overeenkomst met Cambridge University Press hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APC) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

Documentaires op Kanopy (12/03/2021)

De UAntwerpen heeft een jaar lang toegang tot 2 documentaires over Guatemala op de streamingdienst Kanopy:

  • 500 YEARS - Life in Resistance
  • Granito: How to nail a dictator

Dit zijn voorlopig de enige titels die voor onze instelling toegankelijk zijn op Kanopy, maar faculteiten of departementen kunnen altijd nieuwe titels aankopen.


Gratis elektronische bronnen van KBR (18/02/2021)

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) biedt toegang op afstand tot haar digitale collecties. De beschikbare bronnen vormen een mogelijk relevante uitbreiding van de UAntwerpen bibliotheek bronnen, zeker voor studenten in de Humane- en Sociale Wetenschappen. KBR koopt de elektronische bronnen aan en stelt ze via de MyKBR-account gratis ter beschikking van geregistreerde gebruikers. Iedere geregistreerde gebruiker heeft zo toegang tot meer dan 100 databanken, 5.000 e-tijdschriften en 62.000 e-books, met een focus op humane en sociale wetenschappen. Enkele bronnen zijn om juridische redenen alleen in KBR zelf toegankelijk; dit wordt aangegeven in het overzicht op hun website.

Werkwijze:

(1)    Eenmalig registreren voor een MyKBR-account: https://opac.kbr.be/register.aspx

(2)    Bladeren via het overzicht van beschikbare e-bronnen: https://www.kbr.be/nl/collecties/elektronische-bronnen/. Wanneer je een bron aanklikt, dan wordt een login gevraagd. Hier meld je dan aan met je KBR-account.

(3)    Of, je kan zoeken via de catalogus van de KBR: https://opac.kbr.be – vergeet in dat geval niet om rechts bovenaan in te loggen met je KBR-account.

Extra:

Een overzichtspagina van álle digitale bronnen (met links naar zowel gedigitaliseerde bronnen als aangekochte online databanken): https://www.kbr.be/nl/collecties/digitale-collecties-in-kbr/

Nieuw: ACS tijdschriften (13/07/2020)

​De bibliotheek heeft nu een abonnement op het volledige pakket tijdschriften van The American Chemical Society.

De toegang is vanaf 1996 lopend.

De tijdschriften van ACS zijn beschikbaar via de catalogus en in bibliografische databanken via de blauwe UAntwerp-knop. Gebruik off campus een VPN-verbinding!

Nieuw: OnArchitecture (14/05/2020)

​Audiovisual Archive over en voor architectuur.

De databank OnArchitecture bevat biografische informatie over en interviews met architecten, audiovisueel materiaal van gebouwen. Alle materialen zijn ontsloten met onderwerpstermen en bevatten referenties om verder te lezen.

De databank is beschikbaar via het overzicht van databanken.

Off campus toegang Bureau van Dijk (17/03/2020)

​De uitgever van de databanken Bel-first en Orbis Global zet de off campus toegang uitzonderlijk open. Zo kan optimaal van thuis uit gewerkt worden. Bekijk de informatie om toegang te krijgen tot deze databanken.

De off campus toegang verloopt steeds via de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer. Handleidingen om deze op te zetten, kan je bekomen via ICT (op Pintra of het studentenportaal). Bij technische problemen contacteer je best de helpdesk van ICT (helpdesk@uantwerpen.be)

Gebruik steeds de links in het overzicht van databanken of in de catalogus op de website van de bibliotheek om naar Bel-first en Orbis Global te gaan!

De bestaande regeling blijft gelden dat Bel-first en Orbis Global enkel toegankelijk zijn voor studenten/personeel verbonden aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, inloggen blijft dus noodzakelijk. 

Contacteer bij vragen of problemen de bibliotheek via chat of email (helpdesk@library.uantwerpen.be).