Gratis Open Access publiceren bij John Benjamins

Dankzij een overeenkomst met John Benjamins hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APCs) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever. Het gaat dan specifiek over artikels ingediend tijdens het jaar 2023.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

Online training Ovid Medline en Evidence Based Medicine Reviews - nieuwe datum!

Op maandag 12 december kan je een live trainingssessie volgen voor de databanken Medline en Evidence Based Medicine Reviews op het Ovid platform. De sessie gaat door van 11u tot 12u30 en is in het Engels.

Op voorhand registreren is wenselijk zodat we de sessie kunnen afstemmen op het publiek. Stuur hiervoor een email naar de helpdesk van de bibliotheek. Je kan deelnemen via deze link. De sessie zal ook opgenomen worden en nadien op Mediasite verschijnen.

Medline is één van de belangrijkste databanken binnen de (bio)medische wetenschappen. De inhoud is zo goed als gelijk aan de databank PubMed maar het Ovid platform biedt enkele belangrijke zoekmogelijkheden die PubMed mist. Evidence Based Medicine Reviews is de naam van de Cochrane databank op het Ovid platform.​

BelgaPress vervangt GoPress - herinnering

Vanaf 31/12 is er geen toegang meer tot GoPress.

Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met BelgaPress. Instructie video’s zijn beschikbaar op de BelgaPress training website.  

SciFinder-n standaard interface geworden

Vanaf 30/12 is er geen toegang meer tot de oude SciFinder omgeving. Schakel zo snel mogelijk over als dat nog niet gebeurd is!

Toegang tot SciFindern gebeurt met dezelfde account als voor SciFinder. Bewaarde gegevens (alerts e.d.) kunnen overgezet worden van SciFinder naar SciFindern. Ga naar migrate from CAS SciFinder to CAS SciFindern en volg de instructies.

Hulp nodig? Op MediaSiteis er een tutorial beschikbaar en CAS heeft een training website SciFindern.

Databank Communication Source

De UAntwerpen heeft sinds juli toegang tot Communication Source van Ebsco. Deze databank bevat de databanken Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete. Dat wil zeggen dat alle full text van CMMC en de communication thesaurus ook in Communication Source beschikbaar zijn. Daarnaast is de full text van een 150-tal tijdschriften extra beschikbaar in Communication Source.

Vanaf 1/10/2022 is er geen toegang meer tot Communication Abstracts en Communication & Mass Media Complete, enkel Communication Source is dan nog beschikbaar.

Nieuwe interface Discovery Service

De Discovery Service steekt in een nieuw kleedje. De belangrijkste wijziging voor gebruikers is dat full text toegang (nakijken) allemaal samen ondergebracht is onder één knop. Dat wil zeggen dat ook doorklikken naar de catalogus, een IBL aanvraag doen, doorklikken naar een full text bron, … allemaal via deze ene knop gaat.

Het zoeken zelf blijft onveranderd maar hulp bij het zoeken is uitgebreid met een conceptmap die terminologie en verbanden tussen termen visueel in kaart brengt. Daarnaast zijn de mogelijkheden via een personal account uitgebreider geworden. Nieuw is ook dat het nu mogelijk is om rechtstreeks vanuit de Discovery te chatten met de bibliotheek.

In de komende maanden worden nog kleine ontwikkelingen verwacht en ook wij kunnen nog een en ander bijschaven, voornamelijk dan in verwoording, look and feel. In de huidige planning wordt eind september definitief overgeschakeld van de oude naar de nieuwe interface!

Naar de Discovery Service gaan, kan via het overzicht van databanken of rechtstreeks via de zoekbox (widget) die geïntegreerd is op de startpagina van de bibliotheek.

Vragen of opmerkingen kunnen naar de helpdesk van de bibliotheek gestuurd worden.

Webinar over OA publiceren door Cambridge UP

Op donderdag 14 juni om 10u organiseert Cambridge University Press een webinar over OA publiceren, met onder andere uitleg over hoe je kan gebruik maken van onze overeenkomst om gratis OA te publiceren bij hen.

Registreren kan via deze link.

Tutorials op Mediasite

Hulp nodig bij het gebruik van de online bibliotheekbronnen? Neem eens een kijkje op de Mediasite-omgeving van de bib. De korte instructiefilmpjes en opnames van webinars helpen je misschien al een heel eind vooruit!

Onder de categorie Leerlijn Informatievaardigheden vind je de opnames van de sessies die we geregeld aanbieden met algemene onderwerpen zoals documenten lokaliseren in de bib, geavanceerd zoeken, bibliografische software...

In de daaropvolgende categorieën staan kortere tutorials per doelpubliek / opleiding.


Webinar: nieuwe CAS Scifinder-n platform

Sluit aan bij deze sessie voor een algemeen overzicht van het nieuwe CAS Scifinder-n platform dat sinds januari beschikbaar is voor alle Vlaamse universiteiten.

Er is een sessie in de ochtend en die wordt herhaald in de namiddag om iedereen de kans te geven aan te sluiten.

Registreren is nodig:

Vrijdag 11 maart, 10:00: Register here for this session

Vrijdag 11 maart, 14:00: Register here for this session

Spreker: Lee Walsh-Benn, PhD - Customer Success Manager, Academia - ACS International, Ltd. – Representing CAS

De webinar is in het Engels.

Scifinder-n is toegankelijk via de website van de bibliotheek - Databanken.

Gratis Open Access publiceren bij Cambridge University Press

Dankzij een driejarige, transformatieve overeenkomst met Cambridge University Press hoeven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen geen Article Processing Charge (APC) te betalen wanneer ze Open Access willen publiceren in de tijdschriften van deze uitgever.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over Open Access deals met uitgevers.

Nieuwe interface Web of Science (08/07/2021)

Web of Science heeft een nieuwe interface. Vanaf juli ’21 is deze nieuwe interface de default, het blijft wel nog een tijdje mogelijk om door te klikken naar de oude interface. Klik daarvoor bovenaan rechts op ‘Products’ en vervolgens op Web of Science (Classic). De toegang tot de databank blijft onveranderd: op campus automatische toegang en off campus toegang met VPN.

De nieuwe interface gaat verder dan een gewone opfrissing van de look and feel! In het najaar worden alvast trainingssessies ingepland.

Documentaires op Kanopy (12/03/2021)

De UAntwerpen heeft een jaar lang toegang tot 2 documentaires over Guatemala op de streamingdienst Kanopy:

  • 500 YEARS - Life in Resistance
  • Granito: How to nail a dictator

Dit zijn voorlopig de enige titels die voor onze instelling toegankelijk zijn op Kanopy, maar faculteiten of departementen kunnen altijd nieuwe titels aankopen.


Gratis elektronische bronnen van KBR (18/02/2021)

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) biedt toegang op afstand tot haar digitale collecties. De beschikbare bronnen vormen een mogelijk relevante uitbreiding van de UAntwerpen bibliotheek bronnen, zeker voor studenten in de Humane- en Sociale Wetenschappen. KBR koopt de elektronische bronnen aan en stelt ze via de MyKBR-account gratis ter beschikking van geregistreerde gebruikers. Iedere geregistreerde gebruiker heeft zo toegang tot meer dan 100 databanken, 5.000 e-tijdschriften en 62.000 e-books, met een focus op humane en sociale wetenschappen. Enkele bronnen zijn om juridische redenen alleen in KBR zelf toegankelijk; dit wordt aangegeven in het overzicht op hun website.

Werkwijze:

(1)    Eenmalig registreren voor een MyKBR-account: https://opac.kbr.be/register.aspx

(2)    Bladeren via het overzicht van beschikbare e-bronnen: https://www.kbr.be/nl/collecties/elektronische-bronnen/. Wanneer je een bron aanklikt, dan wordt een login gevraagd. Hier meld je dan aan met je KBR-account.

(3)    Of, je kan zoeken via de catalogus van de KBR: https://opac.kbr.be – vergeet in dat geval niet om rechts bovenaan in te loggen met je KBR-account.

Extra:

Een overzichtspagina van álle digitale bronnen (met links naar zowel gedigitaliseerde bronnen als aangekochte online databanken): https://www.kbr.be/nl/collecties/digitale-collecties-in-kbr/

Nieuw: ACS tijdschriften (13/07/2020)

​De bibliotheek heeft nu een abonnement op het volledige pakket tijdschriften van The American Chemical Society.

De toegang is vanaf 1996 lopend.

De tijdschriften van ACS zijn beschikbaar via de catalogus en in bibliografische databanken via de blauwe UAntwerp-knop. Gebruik off campus een VPN-verbinding!

Nieuw: OnArchitecture (14/05/2020)

​Audiovisual Archive over en voor architectuur.

De databank OnArchitecture bevat biografische informatie over en interviews met architecten, audiovisueel materiaal van gebouwen. Alle materialen zijn ontsloten met onderwerpstermen en bevatten referenties om verder te lezen.

De databank is beschikbaar via het overzicht van databanken.

Off campus toegang Bureau van Dijk (17/03/2020)

​De uitgever van de databanken Bel-first en Orbis Global zet de off campus toegang uitzonderlijk open. Zo kan optimaal van thuis uit gewerkt worden. Bekijk de informatie om toegang te krijgen tot deze databanken.

De off campus toegang verloopt steeds via de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer. Handleidingen om deze op te zetten, kan je bekomen via ICT (op Pintra of het studentenportaal). Bij technische problemen contacteer je best de helpdesk van ICT (helpdesk@uantwerpen.be)

Gebruik steeds de links in het overzicht van databanken of in de catalogus op de website van de bibliotheek om naar Bel-first en Orbis Global te gaan!

De bestaande regeling blijft gelden dat Bel-first en Orbis Global enkel toegankelijk zijn voor studenten/personeel verbonden aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, inloggen blijft dus noodzakelijk. 

Contacteer bij vragen of problemen de bibliotheek via chat of email (helpdesk@library.uantwerpen.be).