Side header image
Kunst op de Campus

Kunst op de Campus

Kunst op de Campus

De Universiteit Antwerpen telt een collectie van om en bij de 1100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst. Topwerken van Sam Dillemans en Fred Bervoets sieren de muren van de Stadscampus en op de buitencampussen verrijzen beeldhouwwerken van Yvan Theys en Jean Bilquin. Kunst is alomtegenwoordig op de Universiteit Antwerpen.

Kunst ontdekken

Dankzij een samenwerking met de Antwerpse stadsgidsen kunnen bezoekers  een kunstrondleiding volgen op de Stadscampus, Campus Middelheim en Campus Drie Eiken. Het kader van deze rondleidingen is uniek: kunst ontdekken in een academische omgeving terwijl je een mooie (natuur)wandeling maakt en van bijzondere architectuur geniet.

Een hart voor kunst

De Commissie Kunst op de Campus wil de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder sensibiliseren voor de (plastische) kunst. Het verwerven en ontsluiten van kwaliteitsvolle kunstwerken is dan ook de hoofdtaak van de commissie. Verder besteedt de commissie bijzondere zorg aan de adequate plaatsing van de kunstwerken, waarbij rekening wordt gehouden met sensibiliteit van de personeelsleden en het kader van hun werkomgeving.

Volgens Ernest Van Buynder, erevoorzitter van de commissie, is het mee dankzij de aanwezigheid van kunst dat er zo weinig vandalisme is op de campussen van de Universiteit Antwerpen. “Kunst dwingt onbewust respect af voor de omgeving. Daarom brengen we onze schilderijen en sculpturen niet onder in een afgebakend ‘museumpje’, maar integreren we ze in de leefwereld van personeel en studenten. Want kunst is als wetenschap: ze zijn allebei grensverleggend.”

Campus Drie Eiken


Campus Groenenborger


Campus Middelheim


Contact

Commissie Kunst op de Campus Campus Middelheim, Gebouw A
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. +32 3 265 31 24
viv.lefeber@uantwerpen.be