A Touch of Museum to Scale: een toegankelijke kunstcollectie

Het OPEN Expertisecentrum voor Toegankelijke Media en Cultuur en Rubi - The Cultural Factory willen de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen toegankelijker maken voor een zo breed mogelijk publiek: studenten, personeel, bezoekers, met en zonder beperking. Voor de collectie 'Museum to Scale', die tentoongesteld wordt in Gebouw R op de Stadscampus hebben we daarom een pilootproject uitgewerkt,

waarbij we met verschillende kunstenaars en ervaringsdeskundigen samen werk gemaakt hebben van een inclusieve audiogids, met een inclusieve onderzoeksaanpak.Via deze unieke gids kan je een selectie van vijf werken uit de collectie ontdekken met verschillende zintuigen. Geen aparte gids dus voor verschillende doelgroepen, maar één gids die voor elk wat wils bevat. Zo hopen we dat iedereen - kunstkenners, of leken, jong of oud, gebarentaalgebruikers of personen met een visuele beperking - samen zonder drempels de kunstcollectie kunnen ervaren.

Bij vijf van de werken op de gelijkvloerse verdieping zal je een QR-code zien hangen waarmee je de audiogids kan openen op je gsm. Je kan luisteren naar extra uitleg over het werk mét audiobeschrijving, je kan lezen, via ondertiteling of je kan volgen in Vlaamse Gebarentaal. Maar de gids laat je de werken ook op een poëtische manier ervaren: het werk van Arne Quinze bijvoorbeeld, is vertaald naar poëzie, in gesproken taal en in gebarentaal. Het werk werd ook vertaald naar geluid, via een artistieke soundscape. De werken van Marie-Jo Lafontaine en Nadia Naveau zijn dan weer een tweeluik geworden: naast het originele werk vind je nu ook een voelkunstwerk, dat je aanzet om het werk met je handen en niet met je ogen te ervaren. Met dit project willen we de collectie toegankelijker maken, en alle bezoekers inspireren om na te denken over de verschillende zintuiglijke manieren waarop mensen kunst ervaren.”

Op deze pagina kan je enkele foto’s zien van de werken: A Touch of Museum to Scale | A touch of museum to scale | Universiteit Antwerpen (uantwerpen.be)
maar hopelijk kun je ter plaatse komen kijken, luisteren, voelen in de Rodestraat in Antwerpen. Het gebouw is open van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren. Gesloten op zaterdag, zon-, feest- en brugdagen.

OPen ontving voor de realisatie van dit project een dienstverleningssubsidie van UAntwerpen.Voor meer informatie kan je mailen naar: open@uantwerpen.be of cultuur@uantwerpen.be