Deze pagina’s geven een oplijsting van alle flexibele trajecten die je aan de Universiteit Antwerpen kan volgen. De opleidingen zijn onderverdeeld in werkstudententrajecten, opleidingen van de Open Universiteit (in afstandsonderwijs), postgraduaten en micro-credentials.

Werkstudententrajecten (bachelor, master, schakelprogramma)

Aan de Universiteit Antwerpen zijn er een aantal werkstudententrajecten op maat uitgewerkt. Deze trajecten zijn aangepast naar tijdstip en/of vorm. Hierbij wordt een mix van onderwijsvormen gehanteerd, zoals weblectures, contactmomenten, digitaal materiaal … Houd er rekening mee dat de meeste werkstudententrajecten ook uit dagonderwijs bestaan. Je volgt dus les met de reguliere studenten, maar kan als geregistreerde werkstudent extra faciliteiten aanvragen om je traject iets flexibeler te maken.

Niet-werkstudententrajecten (bachelor, master, schakelprogramma)

Als werkstudent kan je er ook voor kiezen om te starten in een niet-werkstudententraject. Deze opleidingen zijn qua vorm en tijdstip minder aangepast dan werkstudententrajecten. Het vraagt dus meer inspanningen van de student om deze opleidingen succesvol te beëindigen.

Dit betekent echter niet dat je geen gebruik kan maken van faciliteiten voor werkstudenten. Op basis van je registratie als werkstudent kan je onderwijs- en examenfaciliteiten aanvragen per opleidingsonderdeel.

Het volledige opleidingsaanbod aan de Universiteit Antwerpen vind je hier.

Open Universiteit (online onderwijs)

Als je werk en een universitaire studie wil combineren, maar geen geschikte opleiding terugvindt binnen het aanbod van de Universiteit Antwerpen, kan je de opleidingen en cursussen van de Open Universiteit doornemen. Afstandsonderwijs, zelfstudie, je eigen studieritme bepalen, flexibel studeren … Dat zijn de kernwoorden van een studie bij de Open Universiteit. Je bepaalt zelf of je een volledige academische bachelor- of masteropleiding doorloopt of enkel een aantal losse cursussen opneemt. De opleidingen zijn modulair opgebouwd en het examensysteem is flexibel.

De Open Universiteit is een Nederlandse universiteit met studiecentra over heel Nederland en Vlaanderen. Aan elke Vlaamse universiteit is er een studiecentrum, dus ook aan de Universiteit Antwerpen. Lees hier meer over de werking van studiecentrum Antwerpen.

Permanente vorming (korte opleidingen)

Heb je al een diploma behaald en wil je je verder specialiseren of wil je een korte opleiding volgen die aansluit bij je interesses? Bekijk dan ook eens ons aanbod van postgraduaten, micro-credentials en andere permanente vormingen zoals lezingen en studiedagen. Studenten die een postgraduaat of micro-credential volgen kunnen zich ook registreren als werkstudent en zo bijkomende faciliteiten aanvragen.

Micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die soms ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar.  Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits.

Bekijk het aanbod aan levenslang leren van UAntwerpen, UGent en VUB ook op Nova Academy, een platform waarop alle initiatieven van de drie universiteiten worden gebundeld.