Hakuna Matata 
Er zijn geen zorgen

Wat is Swahili?

Swahili behoort tot de familie van de Bantoetalen, één van de grootste taalfamilies op het Afrikaanse continent. Een van de typische kenmerken van deze talen, is de manier waarop allerlei informatie aan elkaar ‘gelijmd’ wordt tot één woord.

Kiswahili
= de taal
Mswahili
= een persoon
Waswahili
= personen
Uswahili
=  de cultuur en levenswijze
Uswahilini
= het land dat bewoond wordt door Waswahili

Ki-M-Wa-U zijn prefixen (de letters vóór het woord -Swahili) en -Ni is een suffix (de letters ná het woord Swahili-). Deze structuur van prefixen en suffixen is kenmerkend voor de Bantoetalen van Sub-Sahara-Afrika waartoe (Ki)swahili behoort. We noemen het daarom een agglutinerende taal, afkomstig van het Latijnse ‘agglutinare’ wat ‘aan elkaar lijmen’ betekent.

Oorspronkelijk werd het Arabische schrift gebruikt. Na de kolonisatie hebben Duitse en Britse missionarissen een transcriptie gemaakt naar het Latijnse alfabet.


Waarom Swahili?

Wil je graag meer weten over Afrikaanse cultuur? Dan is Swahili leren een goede eerste stap.

De taal ontstond in Oost-Afrika en is de moedertaal van de Waswahili, die wonen aan de kust en op de eilanden van Oost-Afrika.
Sinds 1000 voor Christus heeft Swahili zich over het Afrikaanse continent verspreid waardoor de taal nu het statuut van lingua franca heeft. Swahili wordt vandaag gesproken in Tanzania, Kenia, Oeganda, Burundi, Ethiopië, Malawi, Mozambique, Zambia, Zimbabwe, de Comoren, Rwanda, Somalië, Soedan en de Democratische Republiek Congo. Ook op de Arabische schiereilanden, zoals Oman en de Verenigde Emiraten, wordt Swahili gesproken.

Swahili is de derde meest gesproken taal in Afrika naast het Engels en het Frans. De taal is met 200 miljoen sprekers de meest gebruikte Afrikaanse taal en dient als ‘brugtaal’ voor de vele ­andere Afrikaanse talen. Swahili is bovendien een populaire talenkeuze omdat het een van de makkelijkere Bantoetalen is om te leren. 

In 2022 keurde de Afrikaanse Unie Swahili goed als officiële werktaal. In 2019 werd Swahili de enige erkende Afrikaanse taal binnen de Ontwikkelings­gemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), waarin zestien vooral zuidelijke Afrikaanse landen samenwerken. Swahili is ook de officiële taal van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC), waarvan zeven landen lid zijn.

“Door de zichtbaarheid en culturele waarde van Kiswahili zijn steeds meer studenten erin geïnteresseerd.” 
Annachiara Raia - Docent African studies, Universiteit Leiden