Economie van de hoop

Hoe zorgt hoopvol leiderschap voor een meerwaarde in mijn onderneming?

Wie over hoopvol leiderschap spreekt, roept automatisch beelden op van Barack Obama, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela of Martin Luther King, om maar enkele historische voorbeelden te noemen. Stuk voor stuk voorbeelden van grote leiders die met moreel gezag hun volgers probeerden te motiveren om naar hun gewenste doelen toe te werken. Maar de enorme winst die door hoopvol leiderschap kan worden gecreëerd, is niet enkel op politiek vlak te vinden. Ook in de economie en het bedrijfsleven speelt hoopvol leiderschap een cruciale rol.

Hoog tijd dus om eens onder de loep te nemen wat dat hoopvol leiderschap precies is. Wat onderscheidt hoopvol leiderschap van andere vormen van leidinggeven? Hoe zorgt hoop precies voor een meerwaarde in mijn onderneming? En wat zijn naast de voordelen, de valkuilen waarvoor hoopvolle bedrijfsleiders moeten oppassen?

Steven van den Heuvel (ILSE), academisch expert inzake ethisch leiderschap,zal op 26 mei het belang schetsen van een hoopvol en ethisch klimaat binnen een organisatie. Om de brug te slaan tussen de theorie en de onderneming laten we Bart De Smet aan het woord, vandaag voorzitter van Ageas en hiervoor CEO van deze Belgische verzekeraar. Na een respons van student-ondernemer Anthony Longo is er ruimte voor debat. Ingrid Verduyn van Waw jobs modereert.


Meer info en inschrijvingen

De Donuteconomie van de hoop: een revolutie? Een webinarreeks

In een reeks van 3 webinars lieten de Leerstoel Economie van de Hoop, Broederlijk Delen en UCSIA zich inspireren door de documentaire ‘De 25%-revolutie’ . Op 22 & 29 april bespraken we de grondstoffen- en voedselproblematiek als voorbeelden van hoe economie en hoop samen kunnen gaan. Op 6 mei werd duidelijk hoe de Donuteconomie aldus een stille revolutie betekent. Herbekijken kan je hier


Herbekijk de Donuteconomie: een 25%-revolutie?

Met o.a. Brent Bleys & Dirk van der Roost

Lessenpakket Kies voor Hoop

De Leerstoel Economie van de Hoop ontwikkelde in samenwerking met UCSIA en het SPES-forum Kies voor hoop, een lessenpakket voor het middelbaar onderwijs dat het gedachtegoed waaruit de leerstoel is opgericht, toegankelijk tracht te maken voor scholieren. Sta je in het middelbare onderwijs, of heb je bijzondere interesse voor een hoopvollere economie? Neem een kijkje en download het lessenpakket gratis via de website.

Lessenpaket kies voor hoop campagnebeeld zonder witte lijnen.jpg