De Leerstoel Jean-Pierre Blumberg is opgericht ter blijvende nagedachtenis aan Jean-Pierre Blumberg, die overleed op 4 oktober 2020. Jean-Pierre Blumberg was een briljant advocaat, een begenadigd docent, en een innemend persoon, die excelleerde in wat hij deed. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en aan de University of Cambridge. 

Bij het advocatenkantoor Linklaters hield Jean-Pierre zich vooral bezig met het (internationale) vennootschapsrecht, fusies en overnames (M&A) en kapitaalmarktrecht. Hij was tijdens zijn carrière bij Linklaters managing partner van Linklaters Belgium, European managing partner, co-head van de Global M&A practice, en lid van de internationale raad van bestuur. Daarnaast doceerde Jean-Pierre ook een vak over het Duitse rechtssysteem aan de Universiteit Antwerpen.

Jean-Pierre was niet alleen een uitstekende jurist, maar ook een begenadigd pianist en muziekliefhebber. Hij had een onvermoeibare nieuwsgierigheid naar wetgeving en naar mensen; zoals Ludwig von Beethoven het uitdrukte: “Fahre fort, übe nicht allein die Kunst, sondern dringe auch in ihr Inneres; sie verdient es”.  Evenzo streefde Jean-Pierre ernaar om de passies van iedere persoon die hij ontmoette te ontdekken – zo had iedereen wel iets om zijn leven te verrijken.

Jean-Pierre heeft enorm bijgedragen aan het vormgeven van het Belgische zakenlandschap zoals we dat vandaag kennen. De leerstoel, die zijn naam draagt, is opgericht om zijn nalatenschap te behouden en om Jean-Pierre te kunnen blijven herinneren als zakenadvocaat, bestuurder en academicus, en hoe hij vanuit die rollen een icoon is geworden in zijn domein.


U kan een uitgebreide biografie van Jean-Pierre Blumberg lezen in het Liber Amicorum dat werd opgesteld ter ere van hem (gratis versie van de biografie). Over het overlijden van Jean-Pierre Blumberg werd bericht in onder meer Trends en De Tijd.