Side header image

Bachelor in de informatica

Slimme oplossingen voor complexe problemen

Jij

 • Hou je van exacte wetenschappen (in de eerste plaats van wiskunde) en heb je er geen moeite mee?
 • Heb je interesse in computers en hun toepassingen?
 • Kan je abstract en logisch nadenken en hou je van een flinke portie cijfer- en puzzelwerk?
 • Hou je ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen?
 • Is denkkracht je belangrijkste gereedschap en ben je creatief?
 • Kan je ingewikkelde zaken terugbrengen tot een overzichtelijk geheel?
 • Werk je graag samen met anderen?

Dan is de opleiding informatica de ideale opleiding om je een cruciale rol te laten spelen in de moderne informatiemaatschappij.

Je opleiding

Informatica is de wetenschap die zich bezig houdt met het beheren en verwerken van gegevens tot informatie met behulp van computers en netwerken. De ultieme bedoeling is dat anderen deze informatiestroom makkelijker kunnen verwerken. Als informaticus zoek je dus naar slimme en betrouwbare oplossingen voor vaak complexe problemen. Je vervat de realiteit in modellen en zet die werkelijkheid vervolgens om naar systemen en procedures die door computers kunnen worden verwerkt. Je leert hoe zulke systemen en procedures werken en hoe je die zelf kunt ontwikkelen.
 
Informatica is een van de basiswetenschappen en een basisvereiste bij de uitwerking van tal van ideeën: wil je biologische systemen doorgronden, wil je onze geneeskunde en gezondheidszorg revolutionair veranderen, wil je het heelal of de oorsprong van het leven begrijpen, wil je de cruciale systemen op aarde beschermen die ons in staat stellen te overleven? Dat kan alleen met behulp van informatica die daartoe de nodige concepten, instrumenten en rekenkracht voorziet.
 
Informatica heeft de laatste decennia een enorme invloed op onze samenleving. Het heeft veel technologische ontwikkelingen en wetenschappelijke vooruitgang mogelijk gemaakt of versneld. Die rol zal ook de komende decennia steeds belangrijker worden: digitalisering, kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit…
 
Naast het ontwikkelen en mogelijk maken van allerhande toepassingen, is er ook nog de wetenschappelijke kant van informatica: er moet heel wat onderzoek gebeuren voor we met een nieuwe, efficiëntere techniek kunnen komen. Dat kan gaan om een nieuwe programmeertaal, een testmethode die meer fouten vindt, technieken die het netwerkverkeer efficiënter maken, het sneller maker van routines die patronen in data ontdekken, etc. Ook daar doen we onderzoek naar aan de Universiteit Antwerpen. Samen met verschillende partners uit de industrie. Informatica is dus een echte wetenschap.

Je toekomst

 
Met het bachelordiploma informatica heb je binnen dit vakgebied rechtstreekse toegang tot de master in de informatica, waarbij je keuze hebt uit drie afstudeerrichtingen en drie opties:
 

Afstudeerrichtingen Opties
 • Ondernemerschap
 • Onderwijs
 • Onderzoek en ontwikkeling

 
Je kan elke afstudeerrichting combineren met elke optie, wat je negen mogelijke combinaties geeft.
 
Wie informatica studeert, verzekert zich van een ruime keuze op de arbeidsmarkt en heeft het vooruitzicht op een boeiende carrière. Met een masterdiploma informatica op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder welke job je toelaat je talenten volledig te benutten en uit te spelen.
 
De arbeidsmarkt voor informatici is breed en je vindt hen dan ook terug in tal van sectoren:

 • Je kunt kiezen voor bedrijven die infomaticaprojecten realiseren in opdracht van derden of voor bedrijven die in hun eigen infomaticabehoeften voorzien
 • Je kunt kiezen voor onderzoek, aan de universiteit of in de bedrijfswereld
 • Misschien sta je wel liever als docent informatica voor de klas, in het secundair of het hoger onderwijs, ook dat kan