Bachelor informatica

Bekijk het studieprogramma voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Mogelijkheden en toepassingen

Je komt dagelijks in aanraking met verschillende informaticatoepassingen. Sociale netwerken, smartphones, muziek streamen, geld afhalen, de trein nemen…

Als student informatica leer je de mogelijkheden en toepassingen van informatica, computers en computersystemen kennen en ontwikkelen. Je bent tijdens de opleiding voortdurend bezig met het oplossen van wiskundige en andere abstracte problemen en vragen: doet een programma wat het moet doen, werkt het efficiënt...?

Eerst werken aan je basis

Om die vragen op te kunnen lossen, heb je een goede theoretische basis nodig. Deze basis krijg je tijdens je bachelorjaren. Het bachelorprogramma is breed opgezet en laat je kennismaken met de belangrijkste onderdelen van informatica en technieken en toepassingen van de informatietechnologie. Je krijgt opleidingsonderdelen zoals programmeren, wiskunde, computerarchitectuur, databases, netwerken en software engineering.

Dan komt het analysewerk

Met die basis kan je aan de slag om te gaan puzzelen en te analyseren. Om zo met de juiste oplossing voor een probleem te komen en de juiste systemen en instrumenten te ontwikkelen. De opleiding informatica doet dan ook heel wat beroep op je creativiteit.

Teamspeler

Meteen vanaf het eerste jaar besteed je veel aandacht aan concrete projecten en aan teamwerk. IT-projecten worden immers vaak gerealiseerd door een ploeg van mensen met verschillende specialisaties, vaardigheden of zelfs opleidingen. Samenwerken is dus een belangrijk aspect van het werk van een informaticus. Je krijgt tijdens je bachelor alle kansen om je competenties, kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen die je nodig hebt om te functioneren in het brede vakgebied van de informatica.

Dit zijn enkele van de opleidingsonderdelen die van jou een volleerd informaticus zullen maken: