Side header image

Doctoreren aan de Universiteit Antwerpen!

Ambieer je een academische carrière als internationale toponderzoeker? Of wil je later als kenniswerker aan de slag, bijvoorbeeld in de industrie, bij de overheid, aan een universiteit of in andere sectoren? Misschien wil je je naast je onderzoek vooral verder bekwamen als lesgever en zie je voor jezelf een fantastische toekomst als docent weggelegd?

Het kan... aan de Universiteit Antwerpen! Hier vind je de belangrijkste onderzoeksthema's, onderzoeksgroepen en de ondersteuning die je als doctorandus aan de Universiteit Antwerpen krijgt.

Antwerp Doctoral School

Doctoreren doe je niet alleen!

Aan de Universiteit Antwerpen zijn er jaarlijks ongeveer 200 doctorandi die hun proefschrift openbaar verdedigen. De Antwerp Doctoral School helpt hen het doctoraatstraject tot een succesvol einde te brengen en bereidt hen voor op hun verdere carrière dankzij een verplichte, maar persoonlijk in te kleuren doctoraatsopleiding. Het is belangrijk te benadrukken dat deze doctoraatsopleiding geen extra of aparte opleiding is, maar eerder een opleidingstraject dat de doctorandus, steeds in overleg met de promotor, zelf samenstelt en integreert in het onderzoekstraject. De doctoraatsstudent kan kiezen uit een uitgebreid aanbod aan transferable skills cursussen (competenties die breed inzetbaar zijn op zowel de academische als de niet-academische arbeidsmarkt), maar kan eveneens onderzoeksgerelateerde activiteiten inbrengen in het kader van de doctoraatsopleiding.

Ondersteuning

 • een gratis en uitgebreid opleidingsaanbod aan trainingen en cursussen die op maat zijn gemaakt voor doctorandi en worden gedoceerd door gespecialiseerde lesgevers:
  • Communicatie, presentatie, leiderschap, mindmapping, onderhandelen, vergadertechnieken, projectmanagement, …
  • Academic writing, academic presentation skills
  • ICT cursussen
  • ...
 • een opleidingskrediet van 1500 euro: om op eigen initiatief aan congressen of opleidingen deel te nemen, in binnen- en buitenland
 • de financiële ondersteuning om wetenschappelijke activiteiten zoals congressen en lezingen te organiseren.

Tot slot beschik je als doctorandus aan de Universiteit Antwerpen ook over onderstaande faciliteiten.

kindergeld

* ouders van doctorandi ontvangen niet langer kindergeld