Onderzoek

Thema

Het belangrijkste onderzoeksthema situeert zich in de nieuwe concepten sarcopenie en frailty en de relatie zowel onderling als met ondervoeding bij de oudere. Frailty is een toestand waarbij het individu in een kwetsbare situatie verkeert. Het is een medisch syndroom met meerdere oorzaken, gekenmerkt door verminderde kracht, verminderd uithoudingsvermogen en verminderde fysiologische functie, die het risico op toenemende afhankelijkheid en dood verhogen. Frailty is fysiek of psychologisch of soms een combinatie van de twee componenten. Het is een dynamische toestand die zowel kan verslechteren als verbeteren. Sarcopenie (verlies van spiermassa en spierkracht/-functie) is een component van frailty. Frailty is echter meer omvattend.

Doctoraatstrajecten

  • Anne-Marie De Cock: Evolutie van gangkenmerken tijdens dubbeltaaktest in progressieve dementiestadia van verschillende oorsprong bij 65-plussers.
  • Stany Perkisas: Sarcopenie en frailty: oppuntstelling van de definitie en de ontwikkeling van een operationeel concept, bruikbaar voor screening en implementatie in de thuiszorg.