Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2017

Colloquium: Tijd voor sociaal beleid: armoedebestrijding op lokaal niveau

Woensdag 6 december 2017

Centrum OASeS stelt op woensdag 6 december 2017 het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting voor, onder redactie van: prof. dr. Peter Raeymaeckers, Charlotte Noël, Didier Boost, Caroline Vermeiren, Jill Coene & Sylvie Van Dam.

Locatie: M.001 – De Meerminne, stadscampus, Sint-Jacobstraat 2, 2000 Antwerpen

Schrijf je in via deze link.

Programma:

 • 8.30u Onthaal
 • 9.15u Welkom - Prof. dr. Peter Raeymaeckers (Centrum OASeS - Universiteit Antwerpen)
 • 9.20u Openingswoord - Frederic Vanhauwaert (Netwerk tegen armoede)
 • 9.30u Voorstelling Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2017 - Caroline Vermeiren & Didier Boost (Centrum OASeS - Universiteit Antwerpen)
 • 9.50u De belofte van nabijheid in de decentralisaties van zorg, welzijn en arbeidsreïntegratie in Nederland - Prof dr. Evelien Tonkens (Universiteit voor Humanistiek)
 • 10.35 Pauze
 • 11.00u Politiek kopstukkendebat - Moderator: Chris De Nijs
  ​met: Axel Polis (Open Vld), Güler Turan (sp.a), Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (N-VA), Peter Mertens (PVDA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Wouter Van Besien (Groen)
 • 12.15u Slotwoord - Wim Wouters (Raadgever sociaal werk, armoede en diversiteit, kabinet Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen)
 • 12.30u Receptie

Over het Jaarboek

Ik hunker regelmatig naar een andere stad, levend in de vele kamers van dit stenen hart.” Met deze woorden opent Maarten Ingels, de huidige stadsdichter van Antwerpen zijn eerste stadsgedicht ‘Proloog’. Deze dichtregels weerspiegelen waar het in dit boek, de 26ste editie van het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting, over gaat. Ze raken het idee van de utopie, het maakbare van de directe omgeving en de verbondenheid met het lokale. Dit boek gaat over lokaal sociaal beleid, het script dat de kwaliteit van het leven op vele domeinen bepaalt. Het Jaarboek bundelt een bonte verzameling van bijdragen die vragen beantwoorden als: Wat zijn de verwachtingen van mensen in armoede rond lokaal sociaal beleid? Welke stemmen moeten worden meegenomen bij het ontwikkelen van lokaal sociaal beleid? Wat zijn de veranderingen die het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid voorstaat? Wat is het potentieel van lokale netwerken in de bestrijding van complexe sociale problemen en wat is binnen deze netwerken de rol van lokale besturen? En, hoe wordt deze hulpverlening die voortvloeit uit deze lokale netwerken gezien vanuit een gebruikersperspectief? Wat zijn de succesfactoren om meer interdisciplinair te kunnen samenwerken om lokaal sociaal beleid tot uitvoering te brengen? Welke opportuniteiten en bezorgdheden vloeien voort uit fenomenen zoals individualisering, vermarkting, privatisering en commercialisering voor de ontwikkeling en impact van lokaal sociaal beleid?

Het Jaarboek toont de pijnpunten, duidt recente veranderingen en geeft aanbevelingen voor een lokaal sociaal beleid voor de toekomst. Het voeren van een beleid dat daadwerkelijk armoede wil bestrijden is immers een kwestie van juiste keuzes maken. Dit boek biedt inzicht over hoe lokaal beleid impact kan genereren op armoede en het welzijn van haar burgers kan vergroten.

 

Downloads Jaarboek 2017

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2017 kan je via deze website downloaden vanaf 6 december 2017

Bestellen

Bestellen

Om vorige edities van het Jaarboek te bestellen, mail of stuur de verzend- en facturatiegegevens naar:

Universiteit Antwerpen - OASeS
Sint-Jacobstraat 2
2000 Antwerpen

Mail: geertrui.berghmans@uantwerpen.be

Vorige versies zijn ook digitaal beschikbaar via onze website (zie tabblad 'voorgaande jaarboeken')