Antwerpse grafiek voor Antwerpse devoties 1600-1850 - Jezuïeten (B7.1.1)

Zijn er ook prenten die specifiek verwijzen naar Mariadevotie bij de Antwerpse jezuïeten

Jazeker! En daar is deze onderstaande prent het beste voorbeeld van.

De jezuïeten vereerden specifiek Onze-Lieve-Vrouw van Toevlucht in hun Professiehuis bij het Hendrik-Conscienceplein. Deze versie van de verering van Maria zou vergelijkbaar zijn met de verering van Maria in Scherpenheuvel. De Maria die wordt afgebeeld op de prent is een beeldje dat de jezuïeten reeds lange tijd in hun bezit hadden. Het beeldje is vervaardigd uit hout en werd door de eeuwen heen vaak versierd met parels, bloemen en kettingen.
De gravure is gemaakt door I. Le Pouter. De prent is tot in de kleinste hoekjes uitgewerkt met details. Centraal staat Maria met het Jezuskind op haar linkerarm. Beide dragen ze een kroon en worden ze omringd door engelen die de mantel van Maria vasthouden. Boven het hoofd van Maria zweeft de Heilige Geest die als een duif wordt voorgesteld. Maria balanceert op een wereldbol met een halve maansikkel waarrond een slang is gekruld. 

Weet je ook waarom ze op die slang trapt?
Als je je het verhaal van Adam en Eva met de appel en de slang herinnert, kan je daar het verband mee leggen. De slang staat hier eveneens voor het kwaad. De halve maan staat symbool voor de nacht, die ook het kwade voorstelt. Maria is echter de beste vorm van zuiverheid waardoor het kwade geen macht heeft op haar. Vandaar dat Zij erin slaagt het te verslaan. De maan kan ook staan voor kuisheid of de weerspiegeling van het licht van Jezus op Maria. De zon weerspiegelt haar licht immers ook op de maan.
Dat kan je bijgevolg ook zien op de prent door de engeltjes, die letterlijk met spiegels Jezus en het licht weerspiegelen op Maria!