Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Profcast #52 | Johanna Vanderstraeten

Over ondernemerszin en ondernemerschap

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Johanna Vanderstraeten!

Luister op Youtube

Luister op Spotify

Professor Vanderstraeten is nauw betrokken bij het ondersteunen van student-ondernemers aan UAntwerpen

Johanna: "Ik ben voorzitter van de commissie Ondernemerschap. Deze commissie wil studenten met een ondernemend idee ondersteunen. We hebben het afgelopen jaar twee toolkits ontwikkeld: eentje die de ondernemingszin bij studenten meet, en eentje rond ondernemerschap. 

Het doel van UAntwerpen is niet om alle studenten een eigen bedrijf te laten starten, maar wel om studenten bewust te laten worden van de ondernemende vaardigheden die in hen schuilen. Iedereen heeft die wel in zich, maar je moet ze bij jezelf ontdekken en stimuleren. De toolkit helpt studenten hiermee." 

Er is een stijging van het aantal studenten met de intenties om een onderneming te starten 

Johanna: "Als ik vergelijk met mijn studententijd, merk ik echt een verschil. Er heerst een ondernemende cultuur onder onze studenten. Steeds meer organisaties moedigen studenten aan om met hun ondernemende vaardigheden aan de slag te gaan. 

We zien ook dat het aantal studenten die de ambitie koesteren om na het afstuderen een bedrijfje te starten, sterk gestegen is. In 2023 worden die intenties opnieuw gemeten, benieuwd of de evolutie dan nog steeds positief zal zijn." 

Professor Vanderstraeten gelooft dat iedereen ondernemer kan zijn 

Johanna: "In elke persoon schuilt een ondernemer.. Het is een kwestie van jezelf te leren kennen en te ontdekken op welke ondernemende drijfveren jij hoog scoort. Uit een studie blijkt dat er twaalf dimensies bestaan die in de literatuur vaak gebruikt worden om ondernemend potentieel te meten. De dimensies die het vaakst terugkomen zijn innovativiteit, prestatiegerichtheid en risico's willen nemen. 

Daarnaast blijkt dat ook het consistent willen nastreven van een doel en vasthouden aan een interesse belangrijke dimensies zijn. En of je nu ondernemer bent of niet, die vaardigheden komen ook gewoon bij het student-zijn erg van pas!"