Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Sustalab

Start-upinitiatief waarbij CEO's de hulp van onze laatstejaarsstudenten inschakelen

​Duurzame strategieën uitdenken voor de toekomst, het is een uitdaging voor veel bedrijven. Voortaan kunnen CEO’s hiervoor de hulp inschakelen van Sustalab, een start-upinitiatief met laatstejaarsstudenten toegepaste economische wetenschappen en handelsingenieur, en jonge alumni van de Universiteit Antwerpen. 

Al verschillende captains of industry deden een beroep op Sustalab. “De aanpak spreekt enorm aan”, vertelt professor-ondernemer Hans Verboven, die de start-up oprichtte.

Waarom Sustalab volgens de studenten een aanrader is

Duurzame strategieën voor groei

Innovatieve ideeën en een meer duurzame bedrijfsstrategie ontwikkelen: dat is het doel van Sustalab. Via een zelf ontwikkelde methodiek dagen de studenten de raden van bestuur van bedrijven uit. “Ze gebruiken hiervoor hun expertise, strategisch denkvermogen en hun ongelimiteerde creativiteit”, duidt Hans Verboven. Hij coacht de studenten en begeleidt de CEO-sessies.

Een van de bedrijven die zich achter het initiatief schaart en zijn netwerk openzet voor Sustalab is BNP Paribas Fortis. “De aanpak van Sustalab is een goed voorbeeld van hoe universiteiten gedeelde waarde kunnen creëren voor mensen (studenten en ondernemers), planeet (hoe bedrijven een deel van de oplossing kunnen worden) en winst (Business for Good)”, aldus Guy Pollentier (Head Sustainable Business Competence Center BNP Paribas Fortis)

Klimaatbrossen met effect

Professor Hans Verboven ziet het ook als een leuke uitdaging voor de laatstejaarsstudenten. “Ze doen praktijkervaring op en bouwen aan hun netwerk. Op het einde van het jaar schrijven ze hun masterscriptie over hun projecten bij Sustalab.” Hiermee hanteert UAntwerpen een unieke aanpak voor haar economiestudenten.

“Voor dit alles slaan we inderdaad soms een les over, want de bedrijfsleiders hebben minder flexibele agenda’s dan wij. Maar we proberen dat tot een minimum te beperken”, lacht studente Anse Mertens. “Bovendien verwerven we via Sustalab andere, meer praktijkgerichte vaardigheden zoals ondernemerschap en leiderschap. We merken ook dat onze aanpak tijdens de bedrijfsworkshops werkt. De CEO’s luisteren echt. Deze vorm van klimaatbrossen heeft dus een onmiddellijk effect.”

Susta-community

Rond de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van UAntwerpen ontwikkelt zich een hele community van bedrijven waarmee wordt samengewerkt voor het ontwikkelen van duurzame bedrijfsstrategieën. “Hierbij is het een enorme troef dat onze universiteit zich in het economisch hart van Vlaanderen bevindt”, weet decaan Koen Vandenbempt. “De meerwaarde is enorm, zowel voor de bedrijven als voor de studenten. Ze bepalen echt mee de toekomst. Onze faculteit maakt het verschil. Ook de Vlaamse duurzaamheidsstandaard Sustatool werd hier door Hans Verboven en zijn team ontwikkeld.”

Ondernemingen die zich ook willen laten inspireren door het jonge team van studenten, kunnen contact opnemen met Hans Verboven.

Meer op de website van Sustalab!