Wetenschappen

Global Change Ecology

Het Global Change Ecology excellentieconsortium heeft als missie om de expertise van 3 onderzoeksgroepen van het Departement Biologie, UAntwerpen, te gebruiken als "katalysator" voor vernieuwend ecologisch onderzoek. De promotoren hebben een sterke reputatie opgebouwd in het domein van de ecologie. Ze benaderen de invloed van globale veranderingen op natuurlijke ecosystemen vanuit verschillende oogpunten: klimaatopwarming en extreme klimaten, invasieve planten en dieren, veranderingen in de natuurlijke cyclus van cruciale elementen (zoals stikstof en fosfor), habitatfragmentatie,...

Het GCE brengt de verschillende expertises samen, om beter te begrijpen hoe de mens zijn omgeving beïnvloedt. Het zijn de interacties tussen verschillende verstoringen die  cruciaal zijn om de gevolgen van menselijk ingrijpen te vatten, maar die bijzonder complex zijn om te onderzoeken. De unieke combinatie van kennis maakt het mogelijk om deze uitdaging aan te gaan.

Naast de ambitie om baanbrekend onderzoek uit te voeren, willen we onze wetenschap ook duidelijk communiceren, onder andere via deze website, maar ook via sociale netwerken. Je kan al eens kijken onder de rubriek nieuws. We willen ook regelmatig naar buiten komen met ons onderzoek, en aanwezig zijn op publieke wetenschapsevents. Voorts zullen we een stem geven aan wie het onderzoeksveld vooruithelpt: hiervoor organiseren we vanaf 2016 een lezingenreeks met prominente binnen- en buitenlandse sprekers.