Anne Van de Vijver

Associate Professor of tax law

Foto ID

Over Anne Van de Vijver

Anne Van de Vijver is Hoofddocent Fiscaal Recht aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Onderzoeksgroep Onderneming en Recht. Ze is lid van het Directiecomité van het interdisciplinaire instituut Antwerp Tax Academy en Copromotor van het Methusalem Excellentiecentrum DIGITAX (in samenwerking met de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie en de Faculteit Wetenschappen, Departement Computerwetenschappen).

Haar expertisedomein omvat internationaal en Europees fiscaal recht, international tax good governance, responsible tax behaviour, digitalisering, nieuwe technologieën en belastingheffing, fundamentele grondrechten van de belastingplichtige, en belastingethiek. Haar onderzoek is interdisciplinair gestuurd. Voor onderzoeksprojecten werkt zij samen met rechtspsychologen, filosofen, economen, ingenieurs, wiskundigen en sociale en politieke wetenschappers. Ze is houder van de Deloitte Research Grant rond “Digitalisering en transfer pricing” en de Tiberghien Research Grant rond “Belastingheffing van artificiële intelligentie”. Ze geeft leiding aan een interdisciplinair team bestaande uit acht doctoraatsonderzoekers en een vrijwillige medewerker. Voor haar onderzoek ontving zij in 2015 de Ius Commune Prize van de Ius Commune Research School (Amsterdam).

Zij doceert aan de Universiteit Antwerpen “International Tax Law”, “Europees belastingrecht” en “Bedrijfsfiscaliteit”. Zij is coördinator van de Module Fiscaal recht van het Master Programma van de Faculteit Rechten. Anne Van de Vijver is ook oprichter en coördinator van de International Summer School “Legal Technology and Legal Innovation” van de Universiteit Antwerpen en van twee permanente vormingen aan de Faculteit Rechten, nl. “Transfer Pricing” en “Coderen voor Juristen”. Zij ontving het Gobelijntje voor beste professor 2018-2019.

Anne Van de Vijver is lid van het Auditcomité van de Universiteit Antwerpen, National Reporter for the Observatory on the Protection of Taxpayers’ Rights bij het IBFD (Amsterdam), lid van de European Association of Tax Law Professors, lid van de redactieraad van Tijdschrift voor Fiscaal Recht en Of counsel bij Tiberghien Advocaten.

Zij behaalde haar Master in de Rechten (1997) en Master na Master Fiscaal Recht (1998) aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2014 behaalde zij haar PhD aan de Universiteit Antwerpen. Voordien was zij gedurende meer dan 15 jaar werkzaam in het bedrijfsleven als fiscaal consultant en advocaat (bij Tiberghien Lawyers, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers & Baker & McKenzie).

 

Onderzoekslijnen

Internationaal Fiscaal Recht, tax good governance & responsible tax behaviour

Onderzoeksthema's: Tax compliance, Multinationale onderneming, Vertrouwen, Reputatie, Transparantie, Cooperative Tax Compliance, Werkrelatie, Sociale verantwoordelijkheid, Rechtvaardigheid, Ondernemingen en politiek, Stakeholder management, Corporate Governance, Rol van fiscale adviseurs, Agressieve belastingontwijking, Handhaving, Hervorming van het internationaal fiscaal recht, Dubbele belasting, Belastingcompetitie tussen staten, Rechtvaardigheid tussen staten, Ontwikkelingslanden, Interactie tussen internationaal fiscaal recht en andere juridische domeinen (grondwettelijk recht, internationaal recht, mensenrechten, Europees recht)

Betrokken Onderzoekers: Mara Dillen, Wouter Dister, Pedro Moraya Barros, Rik Smet, Cassandra Vet

 

Digitalisering, nieuwe technologieën en belastingheffing

Onderzoeksthema's: Nieuwe technologieën (artificiële intelligentie, machine learning, IoT, blockchain, smart contracts, cloud technologies, voorspellende algoritmes), Big Data, Profiling, Nudging, Automatische geschillenbeslechting, Privacy, Rechtsbescherming, Vertrouwen, Transfer Pricing, Hervorming van het internationaal fiscaal recht, Rechtvaardigheid, Rechtvaardigheid tussen staten.

Betrokken Onderzoekers: Emma Caeyers, Mariya Otto, Karl Pauwels, Kimberly Van Sande

 

LinkedIn

https://www.linkedin.com/company/antwerp-tax-academy/

https://www.linkedin.com/in/anne-van-de-vijver-5627332/

 

Contact

Stadscampus
Venusstraat 23
S.V.255
2000 Antwerpen
België
Tel. 032655832
anne.vandevijver@uantwerpen.be