Zorg dat je zeker bent van je verhaal voor je een roddel verspreidt

Opinie prof. Charlotte De Backer Professor Charlotte De Backer van de Faculteit Sociale Wetenschappen doet onderzoek naar roddel.

"Je kan roddelen vergelijken met de alarmkreten bij sommige dieren", stelt zij. "Apen waarschuwen elkaar wanneer een luipaard of een leeuw in de buurt is. De andere leden van de groep weten dan dat ze extra voorzichtig moeten zijn. Roddelen heeft een gelijkaardige functie. Het is een soort alarmkreet. Dankzij de roddel kunnen andere leden van de groep zich beter beschermen tegen het gevaar."

"Ik ben altijd voorzichtig als iemand beweert dat hij tegen roddelen is”, zegt Charlotte De Backer. “Mensen die dat beweren, zijn vaak zelf individualisten die niet te vertrouwen zijn."

Mensen worden ook vrijgeviger als ze weten dat over hun gedrag geroddeld kan worden. Ze zullen dan bijvoorbeeld iets meer geld geven voor het goede doel. 

“Je ziet dat effect bij acties als De Warmste Week”, zegt Charlotte De Backer. “Mensen geven dan geld aan een goed doel, maar ze vinden het belangrijk dat hun naam op een groot scherm verschijnt. Anderen kunnen dan zien hoe gul ze zijn. Ook dat is gebaseerd op een soort roddelmechanisme. Je weet dat over jou gepraat zal worden en dus toon je je van je beste kant.”

Ontdek waarom roddelen een veel betere reputatie verdient in het volledige artikel op VRT News