Esther van Zimmeren

Tenure Track Docent

Foto ID

Over Esther van Zimmeren

Esther van Zimmeren is Onderzoeksprofessor Intellectueel Eigendomsrecht & Governance (2013-heden) aan de Universiteit Antwerpen. Ze is lid van de Onderzoeksgroepen Overheid & Recht en Onderneming & Recht. In de periode 2015-2017 was ze Hoofd van de Onderzoeksgroep Overheid & Recht. Ze is ook lid van het interdisciplinaire Jean Monnet Centre of Excellence ACTORE (Antwerp Consortium on the Organization of Rulemaking and Multi-level Governance in Europe) (in samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen).  

Aan de Universiteit Antwerpen geeft ze een vak op het terrein van het intellectueel eigendomsrecht en een ander vak op het terrein van het Europese recht van de interne markt. Esther is coördinator van de Module Law & International Business en de nieuwe Module Diversity & Law van het Engelstalige Master Programma van de Faculteit Rechten.

Esther is Visiting Professor aan de Universiteit van Kopenhagen en aan de Universiteit van Vilnius.

Samen met Sigrid Pauwels heeft ze het Metropolitan Legal Lab opgezet met als doel om verschillende juridische thema's gerelateerd aan de "grootstad" op de kaart te zetten en interdisciplinair debat en samenwerking mogelijk te maken.  

Ze heeft twee Master Diploma’s van de Universiteit Tilburg (Master Nederlands Recht en Master Internationaal en Europees Recht), een LL.M. in EU & IE recht van de KU Leuven en een PhD in de Rechten van de KU Leuven.

Ze is gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht, met name het octrooirecht, IE governance, innovatiebeleid, technologieoverdracht, mededingingsrecht, contractenrecht, Europees institutioneel en economisch recht en internationaal handelsrecht.

Een groot deel van haar onderzoeksprojecten en publicaties zijn interdisciplinair, vb. samenwerkingen met genetici, economen, natuurkundigen, ingenieurs, filosofen, artiesten, ontwerpers, architecten, ruimtelijke planners en sociale en politieke wetenschappers. Ze is ook gefascineerd door empirisch onderzoek (surveys, interviews, case studies).

Ze geeft leiding aan een internationaal team (afkomstig uit Italië, Griekenland, Turkije, India, Rusland, Cuba en België) van interdisciplinaire onderzoekers bestaande uit drie postdoctorale onderzoekers en acht doctoraatsonderzoekers. Ze is promotor van twee verdedigde doctoraten (2018, 2019).

PRIMAIRE ONDERZOEKSLIJNEN

1. Intellectueel Eigendomsrecht & Governance

Onderzoeksthema's: Multilevel Governance, Vertrouwen, Reputatie, Institutionele Hervormingen in het Octrooirecht, Gespecialiseerde Gerechtshoven, Alternatieve Geschillenbeslechting, Open Access, de interactie tussen intellectueel eigendomsrecht en andere juridische domeinen (milieurecht, belastingrecht, internationaal privaatrecht, Europees institutioneel recht, internationaal handelsrecht, mededingingsrecht, mensenrechten) 

Betrokken Onderzoekers: Dr. Federica BaldanDr. Nikos Koutras, Dr. Christine FrisonMichaël Beck, Yole Tanghe (KU Leuven), Irem KiracDevanshi Saxena

 

2. Ondernemerschap, Sociale Verantwoordelijkheid, Octrooi & Licentiestrategieën

Onderzoeksthema's: IP management en innovatiebeleid, Vertrouwen, Reputatie, Sociale Verantwoordelijkheid, Octrooi- en Licentiestrategieën in de Biomedische Sector, Octrooi- en Licentiestrategieën in de Ruimtesector.

Betrokken Onderzoekers: Arina Gorbatyuk (joint PhD KU Leuven), An Cosaert (Antwerp Management School)

 

3. Open Metropolitan Design (OMD) & Metropolitan Legal Lab (MLL)

Onderzoeksthema's: Architect 2.0 (juridische aspecten), Verhandelbare Ontwikkelingsrechten, Adaptive Law & OMD, Cultureel Erfgoed

Betrokken Onderzoekers: Sander Nysten, Johannes Nissen

 

LinkedIn https://www.linkedin.com/in/esthervanzimmeren/

Twitter https://twitter.com/UA_IPLawGov

 

Contact

Stadscampus
Venusstraat 23
S.V.205
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655492
esther.vanzimmeren@uantwerpen.be