Esther van Zimmeren

Esther van Zimmeren

Contact

Stadscampus
Tel.
+3232655492
Venusstraat 23
2000 Antwerpen, BEL

Esther van Zimmeren is hoofddocent Intellectueel Eigendomsrecht & Governance aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Onderzoeksgroepen Overheid & Recht en Onderneming & Recht. Ze is coördinator van het Universiteit Antwerpen Centre of Excellence GOVTRUST en lid van het interdisciplinaire Jean Monnet Centre of Excellence ACTORE (Antwerp Consortium on the Organization of Rulemaking and Multi-level Governance in Europe) (in samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen).  

Aan de Universiteit Antwerpen geeft ze met name Engelstalige vakken, namelijk European, International and Comparative Intellectual Property Law, EU Economic Integration and Internal Market, The Inclusive and Sustainable City & Law en Harmonized Private Law. Ze is ook verantwoordelijk voor een aantal methodologieseminars voor de Master in de Rechten in het kader van de voorbereiding van de Master Thesis. Esther is coördinator van de Module Diversity & Law van het Engelstalige Master Programma van de Faculteit Rechten.

Esther is Visiting Professor aan de Universiteit van Kopenhagen en aan de Universiteit van Vilnius.

Samen met Sigrid Pauwels heeft ze het Metropolitan Legal Lab opgezet met als doel om verschillende juridische thema's gerelateerd aan de "grootstad" op de kaart te zetten en interdisciplinair debat en samenwerking mogelijk te maken.  

Ze heeft twee Master Diploma’s van de Universiteit Tilburg (Master Nederlands Recht en Master Internationaal en Europees Recht), een LL.M. in EU & IE recht van de KU Leuven en een PhD in de Rechten van de KU Leuven.

Ze is gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht, met name het octrooirecht, IE governance, innovatiebeleid, technologieoverdracht, mededingingsrecht, contractenrecht, Europees institutioneel en economisch recht en internationaal handelsrecht.

Een groot deel van haar onderzoeksprojecten en publicaties zijn interdisciplinair, vb. samenwerkingen met genetici, economen, natuurkundigen, ingenieurs, filosofen, artiesten, ontwerpers, architecten, ruimtelijke planners en sociale en politieke wetenschappers. Ze is ook gefascineerd door empirisch onderzoek (surveys, interviews, case studies).

Ze geeft leiding aan een internationaal team van interdisciplinaire onderzoekers bestaande uit twee postdoctorale onderzoekers en acht doctoraatsonderzoekers. Ze is promotor van vier verdedigde doctoraten.

PRIMAIRE ONDERZOEKSLIJNEN

1. Intellectueel Eigendomsrecht & Governance

Onderzoeksthema's: Multilevel Governance, Vertrouwen, Reputatie, Institutionele Hervormingen in het Octrooirecht, Gespecialiseerde Gerechtshoven, Alternatieve Geschillenbeslechting, Open Access, de interactie tussen intellectueel eigendomsrecht en andere juridische domeinen (milieurecht, belastingrecht, internationaal privaatrecht, Europees institutioneel recht, internationaal handelsrecht, mededingingsrecht, mensenrechten) 

Betrokken Onderzoekers: Dr. Federica BaldanDr. Christine FrisonMichaël Beck, Irem KiracDevanshi Saxena

 

2. Ondernemerschap, Sociale Verantwoordelijkheid, Octrooi & Licentiestrategieën

Onderzoeksthema's: IP management en innovatiebeleid, Vertrouwen, Reputatie, Sociale Verantwoordelijkheid, Octrooi- en Licentiestrategieën in de Biomedische Sector, Octrooi- en Licentiestrategieën in de Ruimtesector.

 

3. Open Metropolitan Design (OMD) & Metropolitan Legal Lab (MLL)

Onderzoeksthema's: Architect 2.0 (juridische aspecten), Verhandelbare Ontwikkelingsrechten, Adaptive Law & OMD, Cultureel Erfgoed

Betrokken Onderzoekers: Sander Nysten, Johannes Nissen

 

LinkedIn https://www.linkedin.com/in/esthervanzimmeren/

Twitter https://twitter.com/UA_IPLawGov