Neel Renne is doctoraatstudent bij het departement bouwkunde (onderzoeksgroep EMIB). In 2021 rondde hij zijn master industrieel ingenieur bouwkunde af met een masterproef in het domein van de wegenbouwkunde en meer specifiek over het modeleren (FEM) van een HEAL - Asphalt solar collector. Na zijn studies startte hij in augustus 2021 als onderzoeker bij de RERS - Road Engineering Research Section van EMIB en werkte één maand om de state-of-the-art over GPP-tools in kaart te brengen. Hierna werkte hij van september 2021 t.e.m. maart 2022 bij BEASt - Built Environment Assessing Sustainability van EMIB over de state-of-the-art (SotA) van duurzaamheid en beton. Dit leidde tot zijn huidig doctoraatsonderzoek, die hij startte in april 2022, over de levenscyclusstrategie optimalisatie van gewapende betonnen constructies met behulp van een methodologisch multi-criteria kader voor besluitvorming over rehabilitatie via LCA en LCCA.

Mijn doctoraatsonderzoek

Veel betonconstructies naderen het einde van hun verwachte levensduur. De nood aan duurzame interventies (onderhoud en herstelling) dringt zich op en door de verwachte conditie-afname van gebouwen en infrastructuurwerken zal in de nabije toekomst een grote nood zijn aan preventieve en/ of curatieve ingrepen. Meer dan 50 % van de schade aan gewapende betonconstructies is gelinkt aan wapeningscorrosie, wat de duurzaamheid van de constructie en het resterend draagvermogen in het gedrang kan brengen. Met de Europese transitie naar een circulaire economie en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in gedachten, is het belangrijk om naast technische vereisten en initiële kosten tijdens ontwerp ook rekening te houden met de milieu-impact en financiële kosten over de gehele levenscyclus en de beoogde levensduurverlenging. Om de duurzaamheid van betonconstructies en interventies gedurende hun levenscyclus te beoordelen, kunnen levenscyclusanalyses (LCA) en levenscycluskostenanalyses (LCCA) worden toegepast. Om deze reden is de algemene onderzoeksdoelstelling van dit onderzoek om de strategie voor onderhoud (preventief) en herstel (curatief) van corrosiebeschadigde gewapende betonconstructies economisch en ecologisch te optimaliseren, gebaseerd op een multi-criteria framework met incorporatie van LCA en LCCA. Het optimalisatiekader zou door het werkveld kunnen worden gebruikt voor zowel nieuwe constructies als voor reeds bestaande constructies.

Dit doctoraatsonderzoek zal worden uitgevoerd in vijf werkpakketten (WP). Het eerste WP (WP1) is de ontwikkeling van een algemeen kader met zijn werkingsprincipe, inclusief de verschillende interventies en relevante parameters, beperkingen en doelen. Dit wordt gebaseerd op de verworven kennis uit de industrie en de literatuur. Daarnaast zal ook een state-of-the-art (SotA) worden opgesteld over de innovatieve componenten van het onderzoek (d.w.z. economische en milieumodellering, toepassing van levensduurvoorspelling, interventies met EoL-karakteristieken, en evolutie van innovatieve interventies). Het kader zal worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de industrie en zal op cases worden gebaseerd, aangezien de eisen en de toepasbaarheid van de interventies onderling kunnen verschillen. Bovendien zullen drie onafhankelijke innovatieve WP's worden gebruikt om het kader in hoge mate te verbeteren. Het omvat de beoordeling van het verslechteringsproces van de structuren (WP2) waarbij de toepassing van levensduurvoorspelling (modellen) zal worden onderzocht. Sterk gerelateerd aan WP4, wordt WP3 uitgevoerd, dat de EoL-karakteristieken van de interventies onderzoekt. In WP4 worden de interventies geëvalueerd op basis van LCA en LCCA, en worden alternatieve innovatieve acties/methoden ten opzichte van de huidige praktijk beoordeeld. Tenslotte wordt in WP5 het algemene kader opnieuw geëvalueerd en - indien nodig - uitgebreid met alle informatie van de WP's in een uitgebreid multi-criteria optimalisatiekader. Wanneer bevredigende resultaten zijn bereikt, zullen een validatie van het kader en een gevoeligheidsanalyse worden uitgevoerd en kunnen aanbevelingen worden gedaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de leiding van de promotoren Bart Craeye, Matthias Buyle en Amaryllis Audenaert. Op de subpagina Conferenties vindt u een lijst van conferenties waar recent werk is gepresenteerd en waar het in de toekomst zal gebeuren. Op de pagina Publicaties staan al de publicaties van Neel Renne. Extra documenten kan u terug vinden onder Appendices.