Remco Sleiderink

Remco Sleiderink

Contact

Stadscampus
Tel.
+3232654248
Grote Kauwenberg 18
2000 Antwerpen, BEL

Remco Sleiderink (°1968) is sinds 2017 hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht (1988-1992) en promoveerde in 2003 aan de Universiteit Leiden met De stem van de meester. De hertogen van Brabant en hun rol in het literaire leven (1106-1430). Hij werkte voorheen aan K.U. Brussel, Hogeschool-Universiteit Brussel en KU Leuven in Brussel, onder meer als campusdecaan (2011-2017).

Remco Sleiderink is voorzitter van het Departement Letterkunde en woordvoerder van het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden (ISLN). In zijn eigen onderzoek richt hij zich vaak op de ontstaanscontext van Middelnederlandse literatuur, met bijzondere aandacht voor het hertogdom Brabant en de dynamiek tussen hof en stad. Ook houdt hij zich intensief bezig met materiële filologie met een geïntegreerde studie van tekst en handschriftelijke overlevering. Andere belangrijke constanten in zijn onderzoek zijn literaire analyse, intertekstualiteit en meertaligheid.

Samen met Rick de Leeuw schreef Remco Sleiderink de historische roman Ik Jan Smeken. Hoofdpersonage is de Brusselse stadsdichter die 500 jaar geleden overleed. Van het boek verscheen tevens een luisterboekversie en daarvan is een deel ook te beluisteren bij een wandeling met de ErfgoedApp. Remco Sleiderink komt daarnaast regelmatig in het nieuws met de ontdekking van Middelnederlandse fragmenten, zoals onlangs een Alexanderfragment van de Ferguut-kopiist.